Bolig

Sommerhusene forsvinder: Derfor er udbuddet på et historisk lavt niveau

Udbuddet af sommerhuse er faldet med 51% siden 2016, især i populære områder som Tønder og Langeland, hvor mange stadig holder fast i deres Corona-købte huse.

Sommerhusene forsvinder: Derfor er udbuddet på et historisk lavt niveau
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 11. april 2025

I dag er der 51 procent færre sommerhuse på markedet end i 2016, viser en ny opgørelse fra Boligsiden og Home. Det betyder, at mange drømmehuse stadig er svære at finde, især i områder, hvor sommerhusene blev solgt som varmt brød under Corona-pandemien. Faktisk har 6 ud af 7 danskere, der købte sommerhus i 2020, stadig huset i dag. Det viser tal fra Finans Danmark.

“Der er ganske enkelt langt færre sommerhuse til salg i dag – og det mærkes især i de områder, hvor mange købte under Corona og stadig holder fast i huset,” forklarer Michael Dalsager, talsperson hos Home.

Men det er ikke kun pandemien, der spiller en rolle i den skrumpende mængde sommerhuse. I flere danske kommuner er udbuddet af sommerhuse næsten forsvundet. Eksempelvis er antallet af sommerhuse til salg i Tønder faldet med hele 81 procent siden 2016, mens Struer og Langeland følger tæt efter med 71 procents fald.

Flere populære områder

I Tønder, som har set markedet for sommerhuse tage et stort hit, forklarer ejendomsmægler Allan Nielsen, at det skyldes, at mange købere har investeret i sommerhuse under Corona – og de holder fast i dem.

“Corona gjorde et kæmpe indhug i markedet – derefter har der faktisk været generelt godt gang i sommerhusmarkedet. Man får måske også en del mere sommerhus for pengene i vores kommune,” siger han.

Det samme ser man på Langeland og i Svendborg Kommune, hvor de få sommerhuse, der er til salg, hurtigt bliver revet væk.

“Vi har pt. ikke mange sommerhuse til salg, da de går godt på Langeland og i Svendborg Kommune. Men vi ser desværre også, at mange er rigtig glade for deres sommerhus, så det er ikke noget, de bare sælger med det samme,” fortæller Mark Mahler, ejendomsmægler i Svendborg.

Højt antal kvote 2-ansøgninger skaber boligmangel for studerende

Læs også: Højt antal kvote 2-ansøgninger skaber boligmangel for studerende

Prisen på sommerhuse stiger

Udbuddet af sommerhuse er ikke kun lavt – priserne er også steget markant. Ifølge tal fra Home ligger den gennemsnitlige kvadratmeterpris for sommerhuse i Danmark på 26.919 kroner per kvadratmeter i begyndelsen af april. Det svarer til en stigning på hele 69 procent siden 2015.

Men hvad betyder alt dette for køberne? For mange, der leder efter et sommerhus, kan det være en frustrerende oplevelse at finde noget, der er både tilgængeligt og prisvenligt. Alligevel holder sommerhusmarkedet stand, selv i en tid med international uro og økonomisk usikkerhed. Ifølge Michael Dalsager fra Home er det netop usikkerheden på globalt plan, der kan få flere danskere – og folk fra vores nabolande – til at rette blikket mod de trygge, danske kyster.

“Når der er uro i verden, vender mange blikket mod det velkendte og nære – og her er sommerhuset en oplagt mulighed. Det er også en anden måde at tænke investering – både i livskvalitet og mursten,” forklarer han.

Køber du bolig i år? Så skal du vide, hvorfor de ‘glemte’ boliger forsvinder nu

Læs også: Køber du bolig i år? Så skal du vide, hvorfor de ‘glemte’ boliger forsvinder nu