Karriere

Stressforsker: 5 råd til at slippe arbejdet i ferien

Stressforsker: 5 råd til at slippe arbejdet i ferien
Amanda Frisk
Af Amanda Frisk 1. juli 2024

Uanset om du skal på ferie i tre dage eller tre uger, så skal du være bevidst om din opmærksomhed, hvis du skal ned i gear. Det mener stressforsker Stig Sølvhøj.

 

Af Amanda Frisk

 

Fik jeg svaret på den mail? Skal jeg gøre det nu? Nej. Eller? Selv det største ferieparadis kan blive stressindgydende, hvis man ikke kan lægge arbejdet fra sig. 38 procent af danskerne har svært ved at slippe arbejdet, når de er på ferie, og tjekker arbejdsmails i deres ferie. Det viser en ny Epinion-undersøgelse

 

Samtidig har halvdelen af danskerne prøvet at tage på ferie med et hoved fyldt med tanker om arbejdet, fordi de ikke nåede at blive færdige med deres opgaver.  Men der er råd at hente, hvis du kan genkende dig selv i statistikkerne. Det første, du skal blive bevidst om, er, hvor lang tid du bruger på at bekymre dig. 

 

Det mener Stig Sølvhøj, der er stressforsker og metakognitiv-psykoterapeut.

 

“Forskningen viser, at stress opstår, når vi bliver fanget i nogle bestemte negative tanker, der omhandler fremtiden, hvor vi ikke tænker en løsning med i scenariet,” siger han. 

 

“Så kommer vi til at opleve scenariet som uundgåeligt. Vi føler os magtesløse og i kontroltab. Det er det, der stresser os.”

 

  1. Husk det, du nåede:

Stig Sølvhøj forklarer, at vi bliver fanget i tankespind, fordi vi oplever, at det er nødvendigt eller vigtigt, at vi bekymrer os, f.eks. om en jobsituation eller arbejdsopgave. Vi tror, at der kommer en nytteværdi ud af det. Men vi glemmer ofte at tænke løsningen med.

 

“Det er vigtigt, at vi tænker forskellige løsninger og muligheder ind i problemstillingen. Og så længe vi gør det, så bekymrer vi os ikke. Det er faktisk voldsomt stressreducerende, at kigge på, hvilke handlemuligheder vi har,” siger stressforsker.

 

Derudover kan du forsøge at huske de ting, du nåede inden ferie, i stedet for at tænke på de arbejdsopgaver, som du ikke fik løst. 

 

  1. Flyt dit fokus:

Hvis du er startet på tre ugers sommerferie, og du ligger på en solseng, men har svært ved at falde til ro, skal du spørge dig selv, hvordan du bruger din opmærksomhed. 

“Bruger du dit fokus på bekymringer? Hvorfor gør du det, og hvad giver det dig? Du forhindrer ikke indbakken i at blive fuld, ved at tænke på det nu. Du er nødt til at prøve at slippe det og skifte dit fokus, blandt andet ved at være nærværende,” siger Stig Sølvhøj.

 

“Det, vi fokuserer på, vokser. Hvis jeg beslutter mig for at købe en orange cykel, så ser jeg pludselig orange cykler alle vegne. De har hele tiden været der, men nu får jeg bare øje på dem. Hvis vi fokuserer for længe på det, vi ikke vil have, så ser vi det.”

 

“Jeg plejer at sige til folk i stressforløb: De næste ti sekunder, må du ikke tænke på en lyserød elefant, og så tænker alle på den. Hvis du derimod accepterer, at der er en lyserød elefant, men du koncentrerer dig om noget andet, så laver du et fokusskifte.”

 

Hvis du er på ferie og pludselig kan mærke, at fokus flakker, og du begynder at blive stresset, så prøv følgende øvelser:

 

“Du kan styre din opmærksomhed ved at tælle eller stave et ord. Hvis jeg siger, ‘giv mig dit telefonnummer bagfra eller stav dit gadenavn bagfra’, så er du nødt til at skifte dit fokus eller din opmærksomhed. Du vil mærke, at anspændtheden og uroen falder,” siger Stig Sølvhøj. 

 

  1. Slå notifikationerne fra:

Hvis det er muligt for dig at slukke din telefon eller dine notifikationer under ferien, så er det en klar anbefaling fra Stig Sølvhøj.

 

“Hvis vi bliver forstyrret i noget, så viser forskningen, at det kan tage helt op 14 minutter, før vi har vores fulde opmærksomhed tilbage. Det betyder, at hvis du får 4 notifikationer om dagen, så bruger du op til en time på at få din opmærksomhed tilbage til ferien,” siger stressforskeren.

 

Hvis du oplever en arbejdsrelateret forstyrrelse, der alligevel dukker op, så husk dig selv på, at du løser det, når du er tilbage på arbejdet. 

 

  1. Kom ud fra hjemmet – særligt hvis man arbejder hjemmefra:

“Hvis man er i en ramme, som man forbinder med noget stressende og belastende – for eksempel hvis du har hjemmekontor, så hjælper et sceneskifte,” siger Stig Sølvhøj. 

 

Hvis du ændrer din lokation, kan det også påvirke din mentale tilstand. Du behøver ikke nødvendigvis at tage fire uger til Maldiverne. Det kan lige så vel være en sommerhus- eller vandretur.

 

  1. Roen indfinder sig efter et par dage

Det vil typisk tage nogle dage, før kroppen normaliserer sig, hvis du har været stresset og dermed har forøgede hormonniveauer. Det vil typisk tage to til tre dage, før kroppen er balanceret. Men hvor lang tid, det reelt tager at komme ned i gear, afhænger også af din evne til at flytte dit fokus.

 

“Mig bekendt er der ikke noget forskning, som dokumenterer, at tre ugers ferie er bedre end to uger. Nogle mennesker kan komme ned på normalt stressniveau på få dage, givet at de er i stand til at håndtere, hvad de retter opmærksomheden imod. Mens andre kan være på ferie i seks uger og stadig hænge fast i det, der belastede dem op til ferien,” siger Stig Sølvhøj. 

Denne gruppe står for næsten 40 % af jobfremgangen det seneste år

Læs også: Denne gruppe står for næsten 40 % af jobfremgangen det seneste år