KarriereMænd tager mere barsel: “Godt nyt for et mere ligestillet arbejdsmarked,” siger fagforening
De nyeste tal viser, at fædre tager markant flere barselsdage. Det vækker glæde os fagforeningen Lederne.
De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser en markant stigning i antallet af barselsdage, som fædre tager efter de ændrede regler om øremærket barsel. Siden de nye regler blev indført i august 2022, er fædres gennemsnitlige barselsorlov steget med 78 procent – en udvikling, der vækker begejstring hos Lederne.
Ifølge tallene fra 2023 holder danske fædre nu i gennemsnit 66,7 dage på barsel, hvilket svarer til cirka 10 uger. Det er en stigning på 29,3 dage sammenlignet med 2021, hvor fædre kun tog 37,4 dage. Denne markante stigning er et direkte resultat af de øremærkede barselsdage for fædre, som blev indført som en del af de nye barselsregler.
Karen Bro, chefrådgiver hos Lederne, glæder sig over udviklingen og ser det som et vigtigt skridt mod ligestilling på arbejdsmarkedet.
”Det her er godt nyt i Ledernes ører, for den lange barselsorlov, som kvinder traditionelt har holdt, lægger en væsentlig dæmper på deres løn- og karriereudvikling. Så når forældrene deles mere om barslen, så øger vi mulighederne for at få bragt flere kvindelige leder-talenter i spil. Ud over at det selvfølgelig både er godt og vigtigt, at fædrene får mere tid sammen med deres børn,” siger hun.
Karen Bro fremhæver, at udviklingen er et klart tegn på, at barselsordningen er på rette vej.
“Vi oplever, at det rykker. Når vi spørger Ledernes medlemmer, svarer næsten 80 procent, at det er lige så acceptabelt for mænd som for kvinder at holde barselsorlov på deres arbejdsplads. Der er ingen tvivl om, at dagens tal er virkelig godt nyt for et mere ligestillet arbejdsmarked og en mere ligelig kønsfordeling på ledelsesgangene, men det må ikke blive en sovepude. Vi skal fortsat have fokus på, hvad der kan stå i vejen for, at alle fædre tager alle de øremærkede uger,” understreger hun.