Personlig økonomi

Dansk økonomi har fart på – men ikke alle mærker det

Dansk økonomi er i stærk form med vækst, lav inflation, stigende realløn og sunde offentlige finanser, fortæller Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank. De næste par år ser lovende ud med en forventet vækst på over to procent.

Dansk økonomi har fart på – men ikke alle mærker det
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 4. december 2024

Dansk økonomi står stærkt med imponerende nøgletal, men ikke alt er fryd og gammen, påpeger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, i sin seneste analyse. Ifølge Las Olsen er der udsigt til vækst på over to procent de kommende år, samtidig med lav inflation, lav arbejdsløshed, stigende realløn, faldende renter og moderat stigende huspriser. Det hele sker i en tid med solide offentlige finanser og et enormt betalingsbalanceoverskud.

“Det er stærke nøgletal for Danmark så langt øjet rækker, både sammenlignet med tidligere tider og med andre lande,”skriver Las Olsen.

Danskernes opfattelse halter efter nøgletallene

Trods de flotte tal føler mange danskere ikke, at økonomien er i top. Ifølge Las Olsen skyldes det især den høje inflation, som har presset privatøkonomien de seneste år.

“Vi kan jo konstatere, at de fleste danskere faktisk ikke opfatter situationen som særlig god, og det hænger oplagt sammen med den voldsomme og uventede inflation, vi har været gennem de sidste par år,” forklarer Las Olsen. Han bemærker også, at privatforbruget stort set ikke er steget i år, og væksten i byggeriet er begrænset.

Der er dog optimisme for fremtiden. Ifølge Las Olsen forventes der fremgang på disse områder, om end ikke i form af et markant opsving.

Europas udfordringer og muligheder

På europæisk niveau er der spredt en betydelig pessimisme, især om Tysklands økonomi. Ifølge Las Olsen skyldes det en kombination af strukturelle problemer og politisk handlingslammelse, der hæmmer vækstpotentialet. Alligevel er der på kort sigt nogle positive faktorer, herunder større købekraft for husholdningerne og lavere renter.

“Det hjælper også, at pilen peger opad for efterspørgslen på Europas store eksportmarkeder i USA og Kina,” bemærker han. Las Olsen advarer dog om risikoen for handelskonflikter, som kan skabe problemer for enkelte brancher, men som næppe vil påvirke den samlede økonomi væsentligt.

Budget: Sådan får du styr på dine penge

Læs også: Budget: Sådan får du styr på dine penge

Personlig økonomi

Se flere artikler