DebatTech-iværksætter Louise Herping Ellegaard: “Hvorfor er tech-verdenen stadig en mandeklub?”
Tech-iværksætter og investor Louise Herping Ellegaard kritiserer kønsuligheden i tech-branchen efter indvielsen af Danmarks nye AI-supercomputer. Hun opfordrer til, at kvinder i højere grad skal inviteres med.
I onsdags indviede Kong Frederik, i samarbejde med tech-virksomheden NVIDIA og Danmarks Eksport- og Investeringsfond, en ny supercomputer i Danmark. Målet er, at den nye teknologi skal fremme udviklingen af nye lægemidler og forandre den grønne omstilling.
Men ifølge tidligere tech-iværksætter og “Løvens Hule”-investor Louise Herping Ellegaard blev der ikke sat gang i at forbedre ligestillingen i samme ombæring.
På LinkedIn delte hun sin undren:
“Er jeg den eneste, der har bemærket, hvor meget en mandeklub det (igen) var, da Danmarks nye AI-supercomputer blev indviet af Kong Frederik og CEO’en fra NVIDIA?”
Selvom Kong Frederik og NVIDIAs CEO var flankeret af Nadia Carsten, CEO for DCAI (Dansk Center for AI Innovation), mente Louise Herping Ellegaard alligevel, at flere kvinder burde have været inviteret til arrangementet.
“Det her er en historisk begivenhed, og billederne, som bliver taget, vil fortælle historien til eftertiden. Jeg savner, at der var flere kvinder til stede ved en så stor begivenhed,” siger Louise Herping Ellegaard.
Flere deltagere bekræftede i kommentarfeltet på LinkedIn, at mængden af mænd til arrangementet var bemærkelsesværdig.
En mandsdomineret verden
Kvinder er stadig markant underrepræsenterede i tech- og AI-verdenen, både som brugere og som professionelle på området. Når det kommer til kvinders rolle i digitaliseringen, er Danmark faldet fra en 3. til en 5. plads på EU-Kommissionens DESI-indeks, hvor vi nu er blevet overhalet af Finland, Sverige, Holland og Irland.
I dag er hver tredje it-studerende kvinde, og andelen af kvindelige it-specialister er nede på 22 %.
En ny undersøgelse fra University of Chicago og Københavns Universitet, med bidrag fra Anders Humlum og Emilie Vestergaard, viser desuden, at mænd også er langt mere tilbøjelige til at bruge AI-chatbotten ChatGPT i arbejdssammenhænge.
Ifølge undersøgelsen bruger 20 % flere mænd end kvinder denne teknologi, og særligt yngre mænd står bag den højere brug af ChatGPT, mens kvinder og mere erfarne medarbejdere sakker bagud. Mange kvinder udtrykker dog interesse for at bruge teknologien, men føler sig ofte usikre på brugen og mangler oplæring i, hvordan de kan anvende AI i deres arbejde.
AI er i dag en af de store megatrends, og med udrulningen af ChatGPT i november 2022 er udviklingen kun accelereret. Goldman Sachs anslår, at investeringerne i AI-markedet vil nå 200 milliarder dollars i 2024.
På trods af denne vækst går kun en minimal del af investeringerne til virksomheder med kvindelige grundlæggere. En rapport fra Alan Turing Institute viser, at mellem 2012 og 2022 gik blot 0,3 % af de 42,5 milliarder dollars, som blev investeret i AI-virksomheder, til virksomheder udelukkende grundlagt af kvinder.
I dag udgør kvinder kun 25 % af AI-specialisterne på verdensplan, og hos virksomheder som Facebook og Google udgør de kun henholdsvis 15 % og 10 % af AI-teams.
Inviter kvinder med
Louise Herping Ellegaard understreger, at det er afgørende at give kvinder mere viden om feltet. Men det handler også om at skabe et mere imødekommende og inkluderende miljø, der byder kvinder indenfor. Hun bemærkede selv, hvordan hendes kommentar på LinkedIn affødte modstand fra visse mandlige debattører.
“Nogle mænd skrev om, hvorvidt køn overhovedet skal være en adgangsbillet. Men i praksis er det det åbenbart, for ifølge deltagere til arrangementet var rummet domineret af mænd i mørke jakkesæt og hvide skjorter,” siger hun og peger på, at den negative tone i kommentarerne ikke hjælper med at skabe et rum, hvor flere kvinder har lyst til at deltage.
“Se bare, hvor kraftigt reaktionen var, bare fordi jeg stille og roligt undrede mig over fraværet af kvinder ved en historisk begivenhed. Det er ikke ligefrem indbydende at træde ind i et sådant rum,” siger Louise Herping Ellegaard.
Hun mener, at løsningen findes i at skabe et mere inkluderende miljø, og at det kræver flere stemmer, der som hende selv tør råbe op, når noget ikke føles rigtigt.
“Og så skal kvinder ikke vente på, at nogen trækker en stol ud for dem – de må tage pladsen selv, for ellers får de den ikke.”