Debat

Sløvt lejlighedsbyggeri er medskyldig i vilde priser i København

Man kan godt få sig et mindre chok, når man ser, hvad det koster at købe en lejlighed i København, og hvor meget priserne er steget.

Sløvt lejlighedsbyggeri er medskyldig i vilde priser i København
Jens Hjarsbech, cheføkonom i Mybanker
Af Jens Hjarsbech, cheføkonom i Mybanker 30. oktober 2024

Hvordan kan det give mening, at kvadratmeterpriserne på lejligheder i København By (dvs. København, Frederiksberg, Dragør og Tårnby) næsten er 40 pct. højere end i Aarhus?

Svaret er noget så simpelt som udbud og efterspørgsel.

Over det seneste årti har der nemlig været markant mere gang i lejlighedsbyggeriet i Aarhus end i København By. Fra 2012 til 2024 er der kommet 13 pct. flere lejligheder i København By og 28 pct. i Aarhus. Over samme periode er lejlighedspriserne steget med 131 pct. i København By og 64 pct. i Aarhus. Prisvæksten har altså været nogenlunde det dobbelte i København By mens byggeriet har været det halve.

Nu er lejligheder selvfølgelig ikke det eneste, man kan bo i, og byggeriet af huse har jo også en effekt på lejlighedspriserne. Men målt på antal udgør lejligheder 87 pct. af boligmassen i København og 57 pct. i Aarhus. Samtidig har der ikke ligefrem været byggeboom blandt huse i København By eller Aarhus. Byggeriet af lejligheder er derfor af afgørende betydning for boligmassen.

lejlighedsbyggeri og priser kbh aarhys 2

Udbuddet af lejligheder er altså steget markant mere i Aarhus end i København By. Samtidig er befolkningen steget med 17 pct. i både København By og Aarhus. Med andre ord har udbuddet af lejligheder i Aarhus haft meget lettere ved at følge med efterspørgslen end i København By. Når udbuddet ikke følger med efterspørgslen, bliver dyrere kvadratmeterpriser en naturlig konsekvens.

Der kan være mange årsager til forskellen i byggeaktiviteten i København og Aarhus, men det er klart, at boligpolitik spiller en rolle. Uanset hvilke gode intentioner og effekter der kan være ved at opstille regler for boligbyggeri, så vil begrænsninger på nybyggeri i høj grad tilgodese de eksisterende boligejere, da værdien af deres lejlighed stiger. Kraftigt stigende boligpriserne gør det omvendt svært for unge førstegangskøbere at komme ind på markedet. 

Der kommer løbende politiske forslag til, hvordan det bliver nemmere for førstegangskøbere at få foden inden for det københavnske boligmarked, som fx at kunne benytte noget af pensionsopsparingen til udbetalingen. Men i sidste ende kommer vi ikke uden om den gode gamle regel om udbud og efterspørgsel. Stiger efterspørgslen mere end udbuddet, stiger prisen. Også på det københavnske boligmarked.

Klummen er udtryk for skribentens egen holdning.

Tech-iværksætter Louise Herping Ellegaard: “Hvorfor er tech-verdenen stadig en mandeklub?”

Læs også: Tech-iværksætter Louise Herping Ellegaard: “Hvorfor er tech-verdenen stadig en mandeklub?”