Bolig

Så meget skal du have sparet op til huskøb – kæmpe forskelle fra kommune til kommune

Drømmer du om at købe hus? Så afhænger din opsparing i høj grad af, hvor i landet du vil bo. En ny analyse viser, at udbetalingskravet varierer markant mellem kommunerne – i nogle tilfælde med mere end 20 gange forskel.

Så meget skal du have sparet op til huskøb – kæmpe forskelle fra kommune til kommune
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 18. marts 2025

Når man køber en ejerbolig, kræver det som hovedregel, at man lægger 5 procent af købsprisen i udbetaling. Resten kan finansieres gennem bank og realkreditinstitutter. Det betyder, at boligpriserne har direkte betydning for, hvor meget man skal have sparet op, og her er forskellen enorm på tværs af landet.

Ifølge en ny analyse fra bankportalen Mybanker, baseret på tal fra Finans Danmark og Danmarks Statistik, skal købere på Frederiksberg have en langt større opsparing end købere på eksempelvis Lolland.

20 gange dyrere på Frederiksberg

”Købte man et gennemsnitligt størrelses hus på Frederiksberg i 2024, skulle man lægge en udbetaling på 650.000 kr. Købte man derimod et gennemsnitshus på Lolland i 2024, skulle man bare have sparet 31.500 kr. op til udbetalingen. Udbetalingskravet var altså knap 620.000 kr. eller 20 gange større ved huskøb på Frederiksberg end på Lolland,” siger cheføkonom i Mybanker, Jens Hjarsbech.

Den store forskel skyldes især de markante forskelle i kvadratmeterpriser. I 2024 var den gennemsnitlige kvadratmeterpris for huse på Frederiksberg godt 72.000 kr., mens den på Lolland blot var 4.700 kr. Samtidig er boligerne på Frederiksberg i gennemsnit lidt større end på Lolland.

3c443c61 0a54 4ca6 a028 af3b63854bc6 w 960
Højt antal kvote 2-ansøgninger skaber boligmangel for studerende

Læs også: Højt antal kvote 2-ansøgninger skaber boligmangel for studerende

Flere udgifter end bare udbetalingen

Men selv hvis man har de krævede 5 procent i udbetaling, er det ikke altid nok, påpeger Jens Hjarsbech:

”Man skal som boligkøber i øvrigt være opmærksom på, at de krævede 5 pct. i udbetaling reelt ikke er nok, da der er en række omkostninger forbundet med købet som fx afgifter, advokat og andre rådgivere, flytteomkostninger mv. Så ofte skal man nærmere have sparet 7-9 pct. op frem for de 5 pct.”

Frederiksberg topper også i prisstigninger

Udbetalingskravet udvikler sig i takt med boligpriserne, og i nogle kommuner er det blevet markant dyrere at købe hus. Igen topper Frederiksberg listen. Her skulle man i 2024 have sparet 157.000 kr. mere op end i 2020 for at købe et gennemsnitligt hus.

I den anden ende af skalaen er Frederikshavn, hvor boligpriserne er faldet, så man i 2024 faktisk kunne slippe med 3.800 kr. mindre i udbetaling sammenlignet med 2020.

Spar mere op end du tror, du har brug for

Den store variation i udbetalingskravet gør det vanskeligt for førstegangskøbere at forberede sig økonomisk. Ifølge Jens Hjarsbech bør man ikke kun spare op til de nuværende boligpriser:

”Når man skal spare op til et huskøb ude i fremtiden, skal man ikke bare spare nok op til at købe et hus til det aktuelle prisniveau. Man skal også spare nok op til at følge med stigningerne i huspriserne i den kommune, man gerne vil købe i, i den tid man bruger på at spare pengene op. Kan man ikke det, må man omvendt sænke sine krav til boligen og købe en bolig i en lavere prisklasse.”

Se udbetalingskravet i 2024 og ændringen siden 2020 i alle landets kommuner her

Køber du bolig i år? Så skal du vide, hvorfor de ‘glemte’ boliger forsvinder nu

Læs også: Køber du bolig i år? Så skal du vide, hvorfor de ‘glemte’ boliger forsvinder nu