Personlig økonomi

Så meget skal du betale for at spare 10 minutter på din pendling

Hvis du drømmer om kortere pendlertid til storbyen, skal du være klar til at betale for det. En ny analyse fra Prognosecenteret viser, at det koster cirka 296.000 kr. at flytte 10 % tættere på København for en gennemsnitlig bolig på Sjælland.

Så meget skal du betale for at spare 10 minutter på din pendling
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 17. februar 2025

Reglen er simpel: Jo kortere rejsetid til storbyen, desto højere boligpriser. Og denne sammenhæng bliver kun tydeligere med årene, særligt i og omkring København.

”Rejsetiden til storbyens centrum er den ultimative faktor for boligpriserne,” forklarer Lasse Lundqvist, seniorøkonom i Prognosesenteret. “Prisen stiger kraftigt, når pendlingstiden forkortes – særligt omkring København, hvor pendlertiden har større betydning end nogensinde,”

For en typisk bolig på 135 kvadratmeter betyder det, at det i gennemsnit koster 296.000 kr. at forkorte sin pendlertid med 10 % på Sjælland. Og prisen stiger med 8.900 kr. om året. I Jylland er det billigere, hvor en tilsvarende reduktion i pendlertid til Aarhus “kun” koster 113.000 kr., med en årlig stigning på 3.100 kr.

Hjemmearbejde ændrer ikke pendlingsmønsteret

Selvom mange arbejder mere hjemme efter corona, og boligskatterne er øget i storbyerne fra 2024, har det ikke fået folk til at flytte længere væk.

”Selvom flere arbejder hjemme, har det overraskende nok ikke gjort det mindre attraktivt at bo tæt på storbyen. Ikke engang det nye boligskattesystem fra 2024 har kunnet reducere effekten af nærhed til centrum. Selv den nye skattereform har ikke ændret på det – danskerne betaler stadig i stigende grad for nærheden til byen.” forklarer Lasse Lundqvist.

Ny opgørelse: Flere danskere klager over forsinkede fly

Læs også: Ny opgørelse: Flere danskere klager over forsinkede fly

Kan noget stoppe prisstigningerne?

Priserne i og omkring de store byer stiger, fordi der simpelthen ikke er nok boliger. Efterspørgslen på at bo tæt på arbejde, uddannelse og byliv er høj, og nybyggeri kan ikke følge med.

“Investorer og bygherrer placerer nye boligprojekter i områder med det største pres på boligmarkedet og den højeste betalingsvillighed, når det er muligt. Storbyens attraktivitet og de høje priser har dermed en direkte indflydelse på, hvor der bygges nyt i de kommende år. Derfor er det heller ikke overraskende, at boligbyggeriet i høj grad vil finde sted i hovedstaden.”

Og det er netop her, de fleste nye byggeprojekter placeres. I 2025 vil Region Hovedstaden alene stå for næsten 18 % af væksten i boligbyggeriet.

5 små ting, du kan gøre i dag for at have flere penge om 5 år

Læs også: 5 små ting, du kan gøre i dag for at have flere penge om 5 år

Personlig økonomi

Se flere artikler