Picture of Mille Skjold Madsen
Mille Skjold Madsen

Denne udgave af brevkassen bringes i samarbejde med podcasten “Karriereklubben”. En podcast, som hver uge bringer dilemmaer fra lytterne, hvor et panel af erhvervsfolk og iværksættere får lov til at give deres perspektiver og gode råd med på vejen. Spørgsmålene her har tidligere været bragt i podcasten, og svarene er et uddrag af de fulde svar, som kan høres i podcasten.

Går du rundt med et spørgsmål, som du mangler svar på? Måske vil du gerne have et godt råd til dit boliglån, din investering, dit budget, din lønforhandling, eller måske savner du gode argumenter til samtalen om økonomisk ligestilling i frokostpausen? Så kan vores eksperter måske hjælpe dig.

Stil dit spørgsmål her. Det er selvfølgelig 100 % anonymt at indsende spørgsmål.

 

Spørgsmål

Kære panel

 

Jeg er en ung kvinde, der arbejder i et meget mandsdomineret miljø. Det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at det kan skabe forskellige situationer, der potentielt vil påvirke min arbejdsglæde. 

Jeg oplever tit, at mine mandlige kollegaer på samme alder og med samme stilling afbryder mig med noget, der ikke er i nærheden af at have relevans for diskussionen, og gentager de pointer, jeg lige har sagt, som om det var deres egne. 

 

Mit dilemma er her, hvordan man skal håndtere disse situationer, når de sker, men også før og efter, da det påvirker mig meget at få vist den respektløshed, jeg føler, når det sker. Derudover giver det mig en masse negative følelser, som jeg på ingen måde er interesseret i, og jeg har fanget mig i at starte møder ud i dårligt og negativt humør, når de er til stede. 

Håber, I har nogle gode råd til, hvordan man kan håndtere situationen og det mentale aspekt, der følger med.  

 

Hilsen Sanne

 

Svar

 

Lasse Finderup, CEO i Goodtape 

Jeg synes, det er ærgerligt, at der er de her problemer på arbejdspladserne, og at det er så omfangsrigt, at det “nærmest ikke kommer som en overraskelse”, som Sanne siger. Når man bygger kulturer i organisationer, så er det jo lederens ansvar at bygge en god kultur, og derfor synes jeg, at hun skal sige det til sin leder. Det er jo deres job at løse det, for kvinder skal ikke opleve at ligge under for andres dårlige vaner. 

 

Hvis man selv gerne vil sige noget til sine kollegaer, så har jeg god erfaring med, at man måske venter med at sige noget, til man er på tomandshånd. For det er vigtigt at sige højt, hvis der er noget galt, men mange kan godt blive defensive, hvis de bliver kaldt ud i et forum med mange mennesker, så i første omgang ville jeg lige trække kollegaen til side bagefter og nævne, at det ikke skal ske igen. Men ellers gå til lederen. 

 

Amanda Bodenhoff, CMO i Bodenhoff Bageri

Jeg kender det også fra de brancher, jeg har været i, som også er meget mandsdomineret. Der er heldigvis kommet mere fokus på det i dag, men jeg oplever desværre ikke altid, at det hjælper at gå til en leder, fordi de nogle gange også deltager i den dårlige adfærd. Min erfaring er, at det hjælper at sige det højt og sætte grænser. Men det kan sagtens gøres med humor eller en afslappet tone som at sige: “Hallo, er der nogen, der gider høre, hvad jeg har at sige?” eller “Så John, nu skal jeg lige tale færdig, for det, du siger, er ikke relevant lige nu.” 

 

Isabella Merrild Agdestein, CEO i FocalX

Det er en situation, som jeg også kender fra mit eget arbejdsliv, hvor jeg er kvinde, den yngste og leder for andre. Jeg arbejder i krydsfeltet mellem biler og tech, så det er en mandsdomineret branche. For mig har det været vigtigt at sætte grænser og være tydelig over for andre om, hvor de er. For hvis man lader folk gå ind over sin grænse, så bliver det normen, og derfor er man nødt til at gøre noget ved det. 

 

Få adgang til vores ugentlige nyhedsbrev, fyldt med artikler, interviews og analyser om alt fra lønforhandlinger til investering. Med medlemskabet får du også digital adgang til Økonomista-magasinet og mulighed for at tilføje det trykte magasin. Deltag i live interviews og redaktionsmøder for at forme indholdet. Optjen indsigt og inspiration til din økonomi hver uge.