Af Mille Skjold Madsen
Da brylluppet mellem den norske prinsesse Martha-Louise og shamanen Durek Verret løb af stablen forrige weekend, trak det mange overskrifter verden over. Det faldt kongehus-eksperter for brystet, at de bl.a. havde solgt rettighederne til brylluppet til Netflix og Hello Magazine, og det norske Se og Hør skrev, at gæsterne i gennemsnit skulle bruge 32.000 norske kroner på en bryllupsgave til brudeparret, ligesom de fik fem drinkskuponer, som skulle række til festen både fredag og lørdag.
Ville gæsterne slukke tørsten yderligere, skulle de selv købe drinks, som kostede 225 norske kroner stykket (144 danske kroner).
Brylluppet var måske et symptom på en trend, som efterhånden breder sig: At lade gæsterne betale for enten dele af brylluppet eller hele deres kuvertpris.
I Norge er det, ligesom i Danmark, meget normalt, at brudeparret betaler for både mad og drikke til deres gæster, hvor det fx i England er mere normalt, at gæsterne selv betaler for deres drinks.
Men der er nogle, som tager skridtet videre. I flere artikler på nettet kan man læse om brudepar verden over, som vælger at lade gæsterne betale for dele eller hele deres kuvertpris. I denne artikel fra NY Times fortæller par, hvordan de opkræver en billetpris for deres gæster for at deltage i brylluppet.
Her fortæller bl.a. Nova Styles og Reemo Styles, hvordan de solgte billetter til 333 dollars (2.238 kr.) stykket til deres New-York bryllup i juni 2023. Parret begrundede det med, at prisen for brylluppet ville have tvunget dem til at downsize brylluppet og derfor valgte de i stedet at holde et større bryllup, hvor alle gæsterne fik mulighed for at deltage.
Læs også denne tråd hos Buzzfeed, hvor bryllupsgæster fortæller historier om, hvad de er har skulle betale for at deltage i et bryllup.
Men kan man lade gæsterne betale en billetpris til sit bryllup, som skulle de til en festival? Et nyt studie fra USA tyder på det modsatte. Her svarede 1 ud af 3 amerikanere, at de i år har sagt nej til at deltage i et bryllup, fordi det var for dyrt at deltage. Samtidig svarede over halvdelen (54 %), at de mener bryllupper nu er blevet for dyre for gæster at deltage i.
I Danmark er vi som regel 3-5 år bagud med trends, så hvem ved om vi i fremtiden vil se billetpriser på bryllupper? Men selvom det endnu ikke er kutyme at betale for drinks og deltagelse i bryllup her i andedammen, så er der stadig mange udgifter forbundet med at være gæst til kærlighedsfesten.
Jeg spurgte selv i omgangskredsen med erfaringer som bryllupsgæst og fik historier om et destinationsbryllup, der endte med at koste en gæst 10.000 kr. pga. flybillet og overnatning, et polterabend som kostede 2.000 kr. pr. deltager og en dresscode som krævede en særlig kjole, der ikke hang i skabet i forvejen.
Få adgang til vores ugentlige nyhedsbrev, fyldt med artikler, interviews og analyser om alt fra lønforhandlinger til investering. Med medlemskabet får du også digital adgang til Økonomista-magasinet og mulighed for at tilføje det trykte magasin. Deltag i live interviews og redaktionsmøder for at forme indholdet. Optjen indsigt og inspiration til din økonomi hver uge.
Gør kvinder rigere. Bliv medlem og få økonomisk viden direkte i din indbakke.