Af Mille Skjold Madsen – Foto: Erik Laursen
Da vi blev forlovet i efteråret 2022, havde vi talt om en bryllupsfest i noget tid, men vi var samtidig også ved at købe hus, så derfor var vi enige om, at hele opsparingen ikke skulle bruges på én dag.
Vi var meget bevidste om, hvad der var ”need to have” og ”nice to have” på vores bryllupsdag.
Derfor besluttede vi os hurtigt for, at det vigtigste for os var at have en fed fest, og at det måske ikke behøvede at være tallerkenservering med gourmetmad, at tøjet ikke behøvede være det dyreste, men at vi hellere ville have flere gæster med.
Når man kigger på bryllupsmesser og sociale medier, så kan man hurtigt blive grebet af stemningen om at ville have det hele, fordi det jo er en speciel dag. Mens vi planlagde brylluppet, fik jeg fx en ide om, at det ville være rigtig hyggeligt med en kaffevogn, men jeg kom fra det igen, for i sidste ende var det ikke den kaffevogn, vi ville huske vores bryllup for. Det var festen og gæsterne.
Derfor er jeg også glad for, at vi satte et beløb på hver af posterne i bryllupsbudgettet, og hvis vi trækker de 11.200 kr. fra, som vi brugte på ringe og ur, så endte vi “kun” med at gå 11.000 kr. over budgettet. Vi købte et hus, mens vi planlagde brylluppet, så vi var også opmærksomme på ikke at overskride bryllupsbudgettet for meget, for så havde vi færre penge til at renovere. Det blev jo hurtigt et valg om: Vil jeg have de nye flotte gulve i huset eller en brudekjole til 15.000 kr.? Og der vidste jeg godt, at jeg ville blive gladest for gulvet i længden.
Det første, vi bookede, var en pølsevogn. Vi havde været til en fest på vores tidligere kollegie, hvor der var en pølsevogn med natmad, og det, synes vi bare, var det fedeste. Jeg er rigtig glad for prioriteringen, og vores gæster syntes også, det var et fedt indslag.
Den største post, som vi sparede på, var lokationen og overnatningen, som vi brugte 0 kr. på. Vi var så heldige at Lars arbejder på en efterskole, hvor medarbejdere kan låne lokaler til fester. Efterskolen havde også en del pynt og lyskæder liggende, som vi kunne bruge til brylluppet, og det sparede os for at købe særlig meget selv.
Vi valgte at have buffet i stedet for tallerkenservering, og så købte vi vinglas i genbrugsbutikker, for det var billigere end at leje dem.
Min brudekjole kostede 317 kr., og så brugte jeg lidt penge på ekstra stof og tilretning, og invitationerne lavede vi selv. Det kostede os omkring 300 kr. Vi brugte så en del tid på at sidde og klippe dem ud, og det skal man jo også huske på, at når man sparer penge, så er det ofte fordi, man så skal lægge noget tid i stedet.
Fordi vi havde mulighed for at leje efterskolens lokaler, så kunne vi også skabe nogle fede rammer for hele festen. Vi blev borgerligt viet udendørs på stedet og holdt reception og fest samme sted, så gæsterne ikke skulle køre rundt til forskellige lokationer.
Vi havde haft stort fokus på at gøre den traditionelle borgerlige vielse personlig. Derfor fulgte både mine og Lars’ forældre os op til vielsen, der var fællessang, min søster læste et digt op lige før selve vielsen, og så sang vores veninde den smukkeste sang som afslutning.
Receptionen varede tre timer, hvor der var kage, snacks, godt vejr, en masse havespil, grin og bare hygge udenfor. Generelt havde vi indtænkt meget “fri” tid, hvor der var pauser fra at sidde ved bordene. Vi havde også prioriteret “kun” at sidde ved bordene i fem timer (kl. 17:30-22:30), så der var god tid til selve festen og på dansegulvet om aftenen.
Det var også muligt for gæsterne at sove på efterskolen, og det var virkelig hyggeligt, at vi kunne stå op om morgenen og spise brunch sammen, pakke gaver op og sige tak til alle. Vi havde også booket en time i en udendørs pool. Det kostede 1.000 kr., og det var en kreativ løsning på at gøre noget særligt, som gæsterne husker, men som ikke kostede alverden. Til slut kunne alle gæsterne tage et hangover-kit med til hjemturen med chips, sodavand og Panodil.
Der var simpelthen så mange gode billeder fra festen, som vi gerne ville dele med vores gæster, så vi fik printet en hel masse billeder sammen med vores takkekort, så hver enkelt gæst fik tre-fem billeder af dem selv fra dagen. Det er meget billigt at få fremkaldt billeder på nettet, så det var en nem måde at gøre det hele lidt personligt og få folk til at mindes dagen.
Hvis du gerne vil spare penge, så lad være med at skrive ”bryllup”, når du søger efter de forskellige ting på nettet. Min oplevelse var, at alt blev dyrere, når der stod bryllup foran. Den buffet, vi bestilte, var fx en “sommerbuffet”, og min kjole fandt jeg ved at søge efter en hvid kjole.
Du kan også holde øje med tilbud. Vi vidste fx, at cateringfirmaet, som vi brugte, har en rabatkode to gange om året, så det kan man også holde øje med og slå til, når tilbuddet er der. Det kræver selvfølgelig, at man tør vente, men der kan være nogle tusinde kroner at spare, hvis man bestiller på det rigtige tidspunkt.
Træk på forbindelser i dit netværk. Du kender helt sikkert flere, end du tror, som kan hjælpe til på dagen eller kan give en god vennepris på nogle af posterne. Vi kendte fx en, der kunne lave vores bryllupskage, og jeg kendte en fotograf fra mine dage som elitehåndboldspiller, som kunne komme og tage billeder til en rigtig god pris.
Vi sparede også penge ved at få gæsterne til at hjælpe til i løbet af dagen. De fik en lille opgave hver, det kunne fx være at fylde op i baren, hjælpe med indkvartering, pynte op eller gøre opmærksom på, når der skulle tages billeder. På den måde var det overkommeligt, fordi alle hjalp med en lille ting, og vi kunne slappe lidt mere af på dagen.
Og læg et budget! Mange af vores venner, som har været med til vores bryllup, var meget positive over, at man kunne holde bryllup på denne måde, uden at det kostede flere hundrede tusinde kroner, og nu hvor vores venner skal giftes, har nogle af dem fået inspiration i vores budget og Excel-ark, så det deler jeg gerne ud af.
Lokation 0 kr.
Pynt, lys, stofservietter etc. 1.959 kr.
Invitationer 300 kr.
Fotograf 3.500 kr.
Myselfie + fotobog 1.500 kr.
Udendørs svømmebad 1.000 kr.
Hangover-kit til gæsterne 800 kr.
Drikkevarer 6.500 kr.
Bryllupskage 4.000 kr.
Treretters buffet 22.527 kr.
Pølsevogn 5.000 kr.
Brunch 1.500 kr.
Køkken- og serveringspersonale 4.250 kr.
Jakkesæt, skjorte og slips 5.050 kr.
Ur (i stedet for vielsesring) 5.000 kr.
Kjole 317 kr.
Stof til kjole og skrædder 1.379 kr.
Blomsterkrans 400 kr.
Sko 300 kr.
Forlovelsesring 1.200 kr.
Vielsesring 5.000 kr.
Få adgang til vores ugentlige nyhedsbrev, fyldt med artikler, interviews og analyser om alt fra lønforhandlinger til investering. Med medlemskabet får du også digital adgang til Økonomista-magasinet og mulighed for at tilføje det trykte magasin. Deltag i live interviews og redaktionsmøder for at forme indholdet. Optjen indsigt og inspiration til din økonomi hver uge.
Gør kvinder rigere. Bliv medlem og få økonomisk viden direkte i din indbakke.