Det er ikke nogen nyhed, at der er flere mandlige end kvindelige iværksættere, men nye tal fra Danmarks Statistik viser, hvilke typer virksomheder kvinder og mænd starter, og hvilke som har overlevet de første fem år, hvor der typisk er mest usikkerhed forbundet med at starte en virksomhed.
Ud af de 19.600 nye iværksættervirksomheder, der blev etableret i 2017, eksisterede 42 procent stadig fem år senere. Det viser en ny analyse fra Danmarks Statistik, Iværksætteri i Danmark
Overlevelsesraten bliver dog lidt højere, hvis man har startet en virksomhed i samme branche, som man tidligere arbejdede i. Her havde virksomheder en overlevelsesrate på 51 procent, mens iværksættere uden relevant brancheerfaring havde en overlevelsesrate på 41 procent.
Iværksætternes uddannelsesbaggrund har også noget at sige ift. deres virksomheders overlevelsesrate de første fem år.
”Virksomheder startet af iværksættere med en erhvervsfaglig uddannelse havde en overlevelsesrate på 49 procent. Det er højere end både virksomheder startet af ufaglærte iværksættere og af iværksættere med videregående uddannelser”, siger fuldmægtig i Danmarks Statistik Asbjørn Hviid Mikkelsen.
Ser man på iværksætternes alder det år, hvor de etablerede virksomheden, havde gruppen i alderen 45-54 år den største overlevelsesrate med 48 procent, mens de yngste iværksættere i alderen 15-24 år havde den laveste overlevelsesrate med 30 procent.
Der er også forskel på, hvilke typer af virksomheder som hhv. mænd og kvinder starter. I 2022 startede kvinder typisk en virksomhed inden for videnservice (fx virksomhedskonsulenter, arkitekter og reklamebureauer), sundhed og socialvæsen (fx fysio- og ergoterapeuter) samt andre serviceydelser (bl.a. frisør- og skønhedssaloner).
Mændene etablerede oftest virksomhed inden for bygge og anlæg, videnservice samt ejendomshandel og udlejning.Den type virksomhed, der klarede sig bedst i perioden 2017-2022, var inden for ejendomshandel og udlejning. Her var 65 procent af virksomhederne stadig økonomisk aktive fem år efter, at de blev etableret.
Nye iværksættervirksomheder inden for sundhed- og socialvæsen, som mange kvinder starter en virksomhed indenfor, klarede sig næstbedst med en overlevelsesrate på 49 procent.
Få adgang til vores ugentlige nyhedsbrev, fyldt med artikler, interviews og analyser om alt fra lønforhandlinger til investering. Med medlemskabet får du også digital adgang til Økonomista-magasinet og mulighed for at tilføje det trykte magasin. Deltag i live interviews og redaktionsmøder for at forme indholdet. Optjen indsigt og inspiration til din økonomi hver uge.
Gør kvinder rigere. Bliv medlem og få økonomisk viden direkte i din indbakke.