Bolig

Inflationen er under kontrol – hvad betyder det for renterne i 2025?

I Danmark og Euroområdet er den høje inflation nu historie, og det har givet centralbankerne luft til rentenedsættelser i løbet 2024. Spørgsmålet er nu, hvad vi kan forvente af renteudviklingerne i 2025.

Inflationen er under kontrol – hvad betyder det for renterne i 2025?
Jens Hjarsbech, cheføkonom i Mybanker
Af Jens Hjarsbech, cheføkonom i Mybanker 6. januar 2025

Selvom renter er notorisk vanskelige at spå om, vil jeg alligevel gøre forsøget. Men husk, det er forventninger på baggrund af, hvordan tingene ser ud lige nu, og ikke en facitliste. 

Lad os starte med de fastforrentede realkreditlån. To kræfter trækker i hver sin retning. I Europa er væksten svag og udsigterne ligeså. Det kan give endnu lavere inflation end nu og luft til flere rentenedsættelser fra ECB end forventet. Omvendt er der stadig godt gang i USA, inflationen er ikke helt så godt under kontrol.

Desuden ved vi endnu ikke hvor meget af den bebudede inflationsskabende politik, Donald Trump vil gennemføre. Der er risiko for, at der kommer højere renter end forventet i USA, og inflations- og renteudviklinger derovre påvirker normalt de lange danske renter mere, end ECB’s pengepolitik gør. Renterne i markedet afspejler forventningerne til fremtiden, og disse usikkerheder er allerede indpriset. Mit gæt er derfor, at de vil forblive nogenlunde, hvor de er nu, dvs. i omegnen af 3½ – 4 pct. 

Når det kommer til rentetilpasningslånene, kommer det an på, hvor ofte lånet får ny rente. Jo længere der er mellem rentetilpasninger, jo mindre påvirkes de af (de forventede) kommende rentenedsættelser fra ECB’s side, da det allerede er priset ind. Derfor skal vi ikke forvente store ændringer i den aktuelle rente på fx F3- og F5-lånet. Hvis man har sådan et lån, der ikke er blevet refinansieret siden 2021-2022 vil man dog få en heftig stigning næste gang, for dengang var renterne jo omkring nul, mens de nu ligger på ca. 2,1-2,4 pct.

F1-lånene vil derimod stadig få gavn af nye rentenedsættelser i 2025, så der kan vi godt forvente fald. Det samme gælder de helt kortforrentede realkreditlån, der får ny rente hver 6. måned. De følger (forventningerne) til ECB’s rente tæt, og da markedet fortsat forventer flere rentenedsættelser i 2025, vil det give lavere renter hen ad vejen. Det samme gælder i øvrigt prioritetslån i banken, hvor renten ofte følger markedsrenterne (med mindre, du har lavet en fastrenteaftale).

På andre variabelt forrentede lån i bankerne er det bankerne selv og ikke markedskræfterne, der sætter renten. I takt med rentenedsættelserne fra Nationalbanken har bankerne også sat renterne ned. Men det er ikke altid kommet lige med det samme eller hos alle banker, og nogle gange kommer det mere nye kunder eller nye lån til gode, mens der ikke nødvendigvis automatisk sker rentenedsættelser for eksisterende lån.

Jeg forventer yderligere rentenedsættelser i bankerne i løbet af 2025, men man skal som kunde muligvis være opsøgende for at få den fulde gavn af det.

Til sidst forventer jeg også løbende rentefald på opsparingsindlån i bankerne i takt med, at de også nedsætter lånerenterne. Men renterne på normale løn- og budgetkonti er stadig så lave, at de mange steder vil blive negative, hvis de blev sat ned. Det forventer jeg ikke vil ske, så længe Nationalbankens renter fortsat er positive. Og det vil de med al sandsynlighed blive ved med at være fremover.

Summa summarum: Der skal ske overraskelser for at ændre de lange renter mærkbart, mens de korte renter fortsat vil falde i løbet af 2025 – hvis alt altså går som forventet. 

Her har hver person 1,5 million i gæld – se forskellene mellem kommunerne

Læs også: Her har hver person 1,5 million i gæld – se forskellene mellem kommunerne