IndsigtHandelskrigen: Frygt for arbejdsløshed og høj inflation rammer forbrugerne
En ny undersøgelse fra New York Fed afslører, at amerikanske forbrugere er mere bekymrede over arbejdsløshed, inflation og aktiemarkedet end længe. Også danske forbrugere er præget af økonomisk usikkerhed, med den laveste forbrugertillid i 40 år.
De amerikanske forbrugere er mere bekymrede end længe over både inflation og arbejdsløshed, viser en ny undersøgelse fra New York Fed. Ifølge CNBC er bekymringerne er steget markant, da den globale handelskrig har fået flere til at frygte, at økonomien vil blive hårdt ramt i den kommende tid.
I marts viste undersøgelsen, at 44% af deltagerne tror, arbejdsløsheden vil stige inden for det næste år. Det er den højeste andel, der er registreret siden de første dage af coronapandemien i april 2020. Samtidig er der også et fald i forventningerne til aktiemarkedets fremtid, hvor kun 33,8% tror, markedet vil stige det næste år – det laveste niveau siden juni 2022.
Inflationen ser ud til at være en stor frygt, da forbrugerne nu forventer en stigning på 3,6% over det kommende år. Det er den højeste stigning siden oktober 2023. Samtidig er priserne på varer som mad og leje også forventet at stige markant, og omkostningerne til sundhedspleje vil muligvis stige med hele 7,9%.
Selv om inflationen på lang sigt forventes at falde en smule, er forbrugerne stadig bekymrede, især når det kommer til de umiddelbare konsekvenser af handelskrigen og den økonomiske usikkerhed, den skaber.
Også bekymringer herhjemme
Tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugertilliden herhjemme også tog endnu et dyk i marts – fra -14,5 i februar til -15,5. Det er det laveste niveau siden foråret 2023, hvor høj inflation stadig tyngede privatøkonomien. Det er det højeste niveau i 40 år.
“Vi skal mere end 40 år tilbage – til vinteren 1982 – før danskerne sidst var så bekymrede for fremtiden,” skrev Louise Aggerstrøm Hansen, chefanalytiker og privatøkonom i Danske Bank i en kommentar til tallene. “Det siger virkelig noget om, at bekymringen om verdenssituationen, og hvad især Trump kan få af betydning for den, har bidt sig fast i 2025 indtil videre.”