BoligDrop håndværkeren? Flere danskere fikser hjemmet med Youtube og Instagram
Foråret er landet, og det samme er lysten til at renovere derhjemme. Men hvor vi førhen ringede til en håndværker, rækker vi nu i stigende grad ud efter mobilen. Det er nemlig blevet populært at kaste sig ud i boligprojekter på egen hånd – guidet af videoer og tips fra sociale medier.
En ny undersøgelse fra YouGov, lavet for Gjensidige og NRGi, viser, at hver fjerde dansker, der har renoveret i hjemmet de seneste tre år, har brugt YouTube som opslagsværk. Derudover brugte knap 10 procent Instagram og TikTok til deres projekter.
Og det giver faktisk meget god mening, siger Bo Halm Andersen, der er byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi:
“Det er helt naturligt at søge inspiration online, men man skal huske at have en sund og kildekritisk tilgang. Mange af de videoer, vi ser på sociale medier, viser kun en redigeret virkelighed. Det gælder også boligprojekter. Derfor er det vigtigt, at de ikke står alene, men bliver suppleret med grundig research og gerne sparring med en professionel”, siger han.
Særligt YouTube fremhæver han som en platform med gode muligheder, fordi formaterne ofte er længere og mere detaljerede. Men det kræver stadig, at man bruger hovedet og ikke bare går i gang med første og bedste løsning.
Ikke alt kan fikses med en tutorial
Det kan godt være, at det ser nemt ud på Instagram eller TikTok, men man skal ikke lade sig snyde, advarer Lene Rasmussen, skadedirektør i Gjensidige:
“Når det kommer til mere kritiske installationer i hjemmet som eksempelvis strøm og vand, så kan fejl medføre enorme skader på hjemmet, og derfor skal man altid overlade det til en autoriseret håndværker – uanset hvor nemt det kan se ud at løse på en video på internettet”, siger hun.
Sådan lærer vi at renovere:
Ifølge undersøgelsen svarede de adspurgte boligejere:
- 48 %: Jeg/familiemedlemmer har håndværksmæssig baggrund
- 38 %: Jeg prøvede mig frem på egen hånd
- 26 %: Jeg fik min viden fra YouTube
- 10 %: Jeg fik min viden fra sociale medier som Instagram og TikTok
- 4 %: Jeg fik min viden fra TV
- 15 %: Andet
- 2 %: Ved ikke