Personlig økonomi

Cash stuffing: Michele Olsen fik en bedre økonomi med kontanter

I en tid, hvor digitale penge fylder mere og mere, er der sket en modtrend. Flere er begyndt at genopfinde det gamle kuvertsystem, hvor man hæver sit rådighedsbeløb og lægger pengene i kuverter. Trenden hedder cash stuffing. Ifølge cash stuffer Michele Olsen har kontanterne givet hende en bedre økonomi, frihed og ro.

Cash stuffing: Michele Olsen fik en bedre økonomi med kontanter
Det første år, hvor Michele Olsen cash stuffede, fik hun samlet sparet 38.350 kr. op af penge, som hun havde til overs hver uge fra mad og diverseposten.
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 14. oktober 2024

Måske er du stødt på dem på Instagram eller TikTok. Det er ofte amerikanske kvinder, som sidder og bladrer i en flot, glitrende mappe med gennemsigtige plastiklommer, hvor der står “mad”, “benzin”, “tøj”, “lommepenge”, “diverse”, og alle plastiklommerne er fyldt med pengesedler, som skal bruges på ugens indkøb.

Trenden hedder “cash stuffing” og er egentlig en videreførelse af det gammeldags kuvertsystem, hvor man hævede sit rådighedsbeløb og lagde i fire kuverter, en for hver uge i måneden. Her er der taget et skridt videre, hvor man en gang om ugen hæver kontanter, som lægges i en flot mappe med gennemsigtige kuverter med forskellige poster som mad, tøj, lommepenge, diverse og transport. 

Ideen er så, at man kun må bruge de penge, som ligger i kuverterne, og får man ikke brugt alle pengene, så kan de overføres til næste uge eller gå til en opsparing. 

Men trenden er ikke kun forbeholdt amerikanerne.

En af dem, som “cash stuffer”, er danske Michele Olsen. 

Hun har cash stuffet de sidste 2,5 år, og ideen til at skabe økonomisk overblik gennem kontanter kom netop, da hun sad og scrollede på de sociale medier. 

“Jeg havde ikke tidligere erfaring med at have overblik over min økonomi, men det, der fangede mig ved denne her video med en kvinde, som cash stuffede, var, at det var en farverig verden med glimmer, og det gjorde det tiltalende for mig, så det skulle jeg prøve,” fortæller Michele Olsen, som i dag er nok Danmarks ukronede cash stuffing-dronning. Hun styrer nemlig ikke kun sin egen økonomi gennem kontanter, men inspirerer også hver dag tusindvis af danskere til cash stuffing på Instagram, TikTok og en stor Facebook-gruppe med 12.000 medlemmer. 

Alt handlede om penge

Michele Olsen har dog ikke altid haft så skarpt et overblik over sine penge. Før i tiden tænkte hun aldrig over, hvad hun brugte sine penge på. Både Michele Olsen og hendes mand har altid haft gode indtægter, hvor regningerne blev betalt, men samtidig levet over evne med hus, to biler, to heste, ferier med deres to børn og et højt hverdagsforbrug. 

Alt sammen udgifter, som gjorde, at Michele Olsen måtte arbejde mere og tage flere vagter på arbejdet. 


“Alt handlede om penge. Fra jeg stod op til jeg gik i seng, tænkte jeg på penge, og det endte med, at jeg ikke kunne sove om natten og fik stress over hele tiden at skulle finde penge til at dække hullerne,” fortæller Michele Olsen. Det var særligt en episode med hendes ene barn, som fik hende til at genoverveje den hverdag, som de økonomisk havde fået bygget op. 

“Da vi havde et højt forbrug, købte jeg især mange ting til vores børn, men her mange år efter fortalte min datter mig, at det faktisk ikke var rart at modtage gaverne, fordi hun bekymrede sig over, at jeg skulle arbejde for at kunne købe dem. Det gjorde et stort indtryk på mig, for jeg havde mange år, hvor jeg drønede rundt for at tjene penge i stedet for at leve i nuet, og i dag, hvor mine børn er 18 og 20 år, ville jeg have ønsket, at jeg havde brugt mit fokus på dem i stedet for at skaffe penge til at købe ting,” fortæller Michele Olsen. 

Bliver man lykkelig af flere penge? Det har en professor fra Harvard Business School måske svaret på

Læs også: Bliver man lykkelig af flere penge? Det har en professor fra Harvard Business School måske svaret på

Inspirerer andre 

I dag ser hverdagen helt anderledes ud for Michele Olsen og familien. Hver søndag lægger hun 1.700 kr. i sin mappe, som skal bruges på mad, tøj, lommepenge og diverse til hende, manden og et barn, som bor hjemme. De penge, der ikke bliver brugt, bliver sat ind på opsparingsmål eller brugt i den næste uge. 

Ifølge Michele Olsen motiverer de synlige kontanter hende til at holde sit budget, blive bevidst om, hvad hun bruger sine penge på og blive motiveret til at nå sine opsparingsmål. 

“Førhen brugte jeg jo bare mine penge tankeløst, og det er jo også problemet med, at den digitale verden fylder så meget, for vi forholder os slet ikke til vores penge, de bliver bare bippet på telefonen, kortet eller uret, når vi handler, og så ender vi med at bruge en masse penge. Når vi har kontanter, er vi nødt til at forholde os til, hvad der går ind og ud, og det er ret sundt, for vi får sat nogle rammer for os selv, og det får os til at tænke mere over, om det nu også er pengene værd at købe et nyt tæppe eller en kjole,” mener Michele Olsen, som rigtig gerne vil hjælpe andre med at få øjnene op for, hvad cash stuffing kan for økonomien. 

Derfor startede hun sammen med en veninde en Facebook-gruppe for danske cash stuffere, hvor hun hjælper andre i gang, fortæller åbent om sin egen økonomi og tjekker ind hver fredag for at høre, hvordan ugen er gået for de andre medlemmer.  

“I gruppen er der mange forskellige økonomier, både dem der har mange penge, og dem der har færre penge, for økonomi skal være for alle, og det skal ikke være tabu,” siger Michele Olsen. 


“Ro i økonomien er utrolig vigtigt, for vores økonomi påvirker alt omkring os. Det handler ikke kun om pengene, men om vi kan sove om natten, relationen til andre og os selv. Derfor bliver jeg også så rørt, når jeg modtager beskeder fra medlemmer, som fortæller mig, at jeg har ændret deres liv med cash stuffing, og de nu har meget mere ro i deres liv, for jeg ved, hvad det betyder. Jeg har jo selv været igennem det,” siger Michele Olsen. 

Lever i nuet

I år har Michele Olsen selv fået sparet op til en hund, købt sin første aktie og drømmer en dag om at eje en autocamper. Men den største glæde ved cash stuffing har for Michele Olsen været at få nutiden tilbage. 

“Selvom jeg bruger mere tid på penge nu, end jeg nogensinde har gjort, så fylder det meget mindre for mig. Jeg sover om natten, jeg er glad og føler mig fri, og så har det givet den vildeste powerfølelse, at jeg i dag kan hjælpe andre med deres økonomi. Det havde jeg alligevel aldrig troet, at jeg skulle,” siger Michele Olsen. 

Fru Olsens 5 gode råd til cash stuffing

  • Find dit rådighedsbeløb 

Før du starter med at cash stuffe, skal du vide, hvor mange penge du har til rådighed, når alle regninger er betalt. Herefter skal pengene fordeles på ugeposter. Husk også at lægge penge til side til uforudsete udgifter osv. 

  • Giv dig selv tid 

Det tager tid at ændre en vane. Giv derfor dig selv en måned til at blive klogere på, hvad dit forbrug egentlig er, og hvor meget der skal være på hver post. 

  • Sæt ikke for stramme mål

Start med nogle realistiske mål, som du er sikker på at nå, for at få en god oplevelse med cash stuffing. Du kan altid sætte beløbene ned, når du er kommet i gang. 

  • Hold det simpelt

Lad være med at have for mange poster og challenges i starten. Start med få poster som fx mad, diverse, tøj og lommepenge hver uge. Så kan du altid bygge mere på senere hen. 

  • Brug hvad du har 

Du behøver ikke købe en fancy mappe med plastiklommer. Du kan sagtens bruge kuverter eller lave en mappe selv, men vil du gerne have en cash stuffer-mappe, så kan du finde forskellige forhandlere ved at søge på nettet. 

3 eksperter: Det skal vi bruge børnepengene på

Læs også: 3 eksperter: Det skal vi bruge børnepengene på

Personlig økonomi

Se flere artikler