Personlig økonomiSådan undgår du madspild til næste jul: Få Nanna Hyldgaard Hansens gode råd
Julen er ofte forbundet med overdådige måltider og masser af mad, men det betyder også, at mange af os ender med at smide store mængder mad ud. Forfatter, foredragsholder og journalist Nanna Hyldgaard Hansen deler sine bedste tips til at minimere madspild og planlægge en mere økonomisk og effektiv juleaften.
Ifølge Nanna Hyldgaard Hansen er der flere praktiske tiltag, vi kan tage for at undgå madspild, samtidig med at vi får en mere vellykket juleplanlægning.
“Mange af os tænker, at der ikke skal mangle noget til julen, så vi ender med at købe for meget,” forklarer Nanna Hyldgaard Hansen, der blandt andet har skrevet bøgerne Lev for det halve og Staycation Danmark med børn.
En af de største udfordringer op til jul er at vurdere, hvor meget mad der er nødvendigt for at mætte både familie og gæster. Med lidt omtanke og planlægning kan vi dog undgå de store overskud, som ender i skraldespanden.
Et centralt element i planlægningen er derfor at kigge tilbage på, hvor meget mad der blev brugt året før, og hvad der måske blev til overs.
“Vi evaluerer altid efter jul, hvor meget mad vi har købt, og hvor meget mad, der er tilbage,” siger Nanna Hyldgaard Hansen. “Det gør, at vi bedre kan vurdere, hvilke mængder vi rent faktisk skal købe og justere indkøbene til næste år.”
Lav en juleplan til næste år
For at reducere stress og undgå sidste-minut-forberedelser næste år, anbefaler Nanna Hyldgaard Hansen, at man laver en grundlæggende juleplan, der kan bruges år efter år.
“Julen ligner jo som regel sig selv fra år til år, og derfor er det en god idé at have en liste, der kan genbruges,” siger hun. Derfor kan du allerede nu gå i gang med at skabe et overblik over, hvor meget julemad, der faktisk blev spist, og om du skal købe mindre eller mere næste år. Noter mængderne ned og tag listen frem næste år, når det igen er tid til at handle ind til julen.