BoligBoligmangel i byerne: “Boligerne opstår ikke af sig selv”
Boligmarkedet i storbyerne er under pres, og EjendomDanmark kommer med flere forslag til at få flere boliger på markedet. Det handler bl.a. om at lette reglerne for nybyggeri og omdanne erhvervslokaler til boliger.
Boligmarkedet i de største byer er under pres, og det kan synes umuligt at finde en bolig.
“Vi skal skabe et mangfoldigt boligmarked, hvor det er muligt at finde en bolig, når behovet er der. Både når familien vokser og behovet for plads gør det samme – eller hvis man som et ungt menneske skal have sit første hjem,” siger Peter Stenholm, adm. direktør i EjendomDanmark og fortsætter:
“Boliger opstår dog ikke af sig selv. Det er helt essentielt, at der i en tid med høje renter og stigende omkostninger ved nybyg bliver fundet løsninger, der øger boligudbuddet. Det er den første bundne opgave – og derfra skal der selvfølgelig også være både lejeboliger, ejerboliger, almene boliger og andelsboliger.”
Det kræver, ifølge EjendomDanmark, politisk handling.
Flere tiltag for at øge boligudbuddet
For at øge boligudbuddet og afhjælpe den voksende boligmangel i byerne foreslår EjendomDanmark flere konkrete tiltag.
Kommunerne opfordres til at justere deres regulering af nybyggeri for bedre at imødekomme fremtidige boligbehov, uden at stramme krav hæmmer investeringer.
Der bør også indføres en behandlingsgaranti for byggesager, som sikrer, at tidsrammerne for byggesagsbehandling overholdes. For at fremme en mere effektiv byudvikling kan der oprettes en regional koordineringsenhed, som planlægger byudvikling på tværs af kommunegrænser og mindsker intern konkurrence.
Desuden foreslås det at lette reglerne for konvertering af ubrugte erhvervslokaler og loftsrum til boliger, hvilket ikke kun vil øge boligudbuddet, men også tilbyde et mere klimavenligt alternativ til nybyggeri.
EjendomDanmark anbefaler også, at lånefinansieringskravene gradvist lempes frem mod 2030 for at skabe et bedre fundament for investeringer. Endelig opfordres der til at hæve maksimalprisloftet for almene boliger i storbyområder, så byggeriet bliver økonomisk bæredygtigt.
“Boligpolitikken sætter rammerne for boligmarkedet og har derfor enormt stor betydning for danskernes liv. Vi skal sikre, at der bliver investeret i fremtidens boliger, for alle indikationer peger på, at vi har brug for flere boliger. Det er helt centralt for samfundet, og derfor kommer vi nu med vores indspark til, hvordan vi sikrer et mangfoldigt boligmarked med plads til alle,” siger Peter Stenholm.