Af Mille Skjold Madsen, redaktør
World Economic Forum har netop udgivet den nyeste Gender Gap rapport 2024, som hvert år laver en opgørelse over, hvor ligestillede verdens lande er på parametre som politik, økonomi, ledelse, helbred og arbejde.
Og hvis man kigger på 2024-listen, så kan det jo umiddelbart ligne gode nyheder. For Danmark er rykket fra 23. pladsen til 15. pladsen.
Men vent lige med at åbne champagne-flasken.
For tager man lige et kig på nogle af de andre lande, som samtidig er rykket ned, så er fx Rwanda hoppet fra 12. pladsen til 35. pladsen. Så er Danmark blevet bedre? Eller er vi rykket op, fordi andre er blevet dårligere?
Rapporten har også før været meget udskældt – især fra den borgerlige fløj.
Årsagen til kritikken er den måde, World Economic Forum opgør ligestilling på.
Den måler nemlig udelukkende på, hvor stor forskel der er på kvinder og mænd inden for forskellige kategorier som sundhed og politisk deltagelse i et land – og altså ikke, hvor godt en kvinde har det.
Er der mange kvinder i politik kan et land sagtens få en høj rangering, selvom kvinder i landet samtidig er underbetalte og ikke har samme muligheder som mænd.
Derfor synes jeg det var nærliggende at kigge på, hvordan Danmark har klaret os fra 2023 til 2024.
- Flere kvinder er kommet på arbejdsmarkedet. Der er vi nu på en 25. plads i modsætning til 31. plads i 2023.
- Når det gælder ligeløn, har vi ikke rykket os så meget. Kun en enkelt plads fra 50. pladsen til 49. pladsen.
- Der er kommet flere kvinder i ledelse, hvor vi er gået fra en 102. plads til 95. plads.
- Generelt i politik har vi også forbedret os. Vi er gået tre pladser op ift. andelen af kvinder i politik og fire pladser op til en 18. plads ift. hvor mange år vi har haft en kvindelig statsoverhoved de sidste 50 år.
Der er altså forskellige meninger om World Economic Forum Gender Gap rapporten, men den kan jo give os et praj om, hvor vi er ift. vores nabolande.
Den ukronede dronning på toppen af ligestillingsrapporten har de sidste 14 år i træk været Island, som er 93,5 % i mål med ligestilling. Det skyldes især, at mænd tager mere barsel og kvinderne arbejder mere.
Her ligger Island på en 12. plads med kvinder i arbejde og 5. plads, når det kommer til ligeløn. På Island er 26 uger af barslen øremærket til hver af forældrene. Heraf kan seks uger overføres til den anden forælder.
Vi kan vurdere, hvor vi selv har rykket os fra de forgangne år. Vi skal passe på med ukritisk at hylde en 15. plads eller ligeledes anfægte rapportens grundlag, når vi er nede på en 23. plads.
Derfor giver det rigtig god mening at kigge på vores individuelle parametre; hvor er det vi scorer lavt? Hvor er der stadig arbejde at gøre?
Så vi skal bestemt fejre, at vi er rykket 8. pladser op, men vi skal blive ved med at kæmpe – især for pengene, for det er der, vi stadig ligger på en 49. plads.