IndsigtUSA i æggekrise: Vil Europa redde amerikanernes morgenmad?
USA mangler æg og har bedt Europa om hjælp, men det er ikke så ligetil. Og det er ikke kun på grund af den geopolitiske situation.
USA står over for en alvorlig ægmangel, der har fået priserne til at eksplodere.
Ifølge Bureau of Labor Statistics’ seneste rapport er prisen på æg i USA steget med hele 53% sammenlignet med sidste år. Stigningen er ikke kun mærkbar på årsbasis, men også på kort sigt. Fra december til januar steg prisen på en æggebakke med 15%, og i ugen frem til den 3. marts sås en stigning på 7%, hvilket satte gennemsnitsprisen for en bakke æg over 8 dollars (55 kr.), ifølge JPMorgan Chase.
Den dramatiske prisstigning skyldes blandt andet en omfattende fugleinfluenzaepidemi, der har resulteret i slagtning af millioner af høns. Derudover peger eksperter på, at konkurrencen på æggemarkedet kan forværre situationen. I sidste uge rapporterede Wall Street Journal, at det amerikanske justitsministerium har åbnet en undersøgelse af mulige konkurrenceforvridende praksisser i ægindustrien.
Den amerikanske regering har derfor sendt en forespørgsel til flere europæiske lande, herunder Danmark, om at eksportere æg til USA. Men det viser sig at være mere kompliceret – og ikke kun grundet den højspændte geopolitiske situation.
Hygiejnekrav skaber udfordringer
En af de største barrierer for en aftale mellem USA og europæiske producenter er forskellen i hygiejnekrav. I USA skal friske æg vaskes og nedkøles, mens EU-regler kræver, at æg sælges uvaskede for at bevare deres naturlige beskyttelse mod bakterier. “Disse er to systemer, der ikke kunne være mere forskellige,” siger Hans-Peter Goldnick, formand for den tyske ægforening.
Kan Danmark hjælpe?
Ifølge Jørgen Nyberg Larsen fra den danske ægforening er der ikke noget stort overskud af æg i EU. “I EU har vi ikke et stort overskud af æg,” siger han og påpeger, at det derfor er mere sandsynligt, at USA vil importere forarbejdede æggeprodukter som pulveriserede eller frosne æg frem for friske æg.
Polen og Italien har deres egne problemer
Polen, en af Europas største ægeksportører, har modtaget en forespørgsel fra USA, men det er usikkert, om de kan leve op til de amerikanske krav.
“Hvis USA godkender Polen som eksportør, vil vi have et begrænset antal æg at sælge, men kan levere meget store mængder forarbejdede ægprodukter,” siger Katarzyna Gawrońska fra den polske brancheorganisation for fjerkræ og foderproducenter.
I Italien er situationen ikke meget bedre. De italienske producenter producerer kun nok æg til at dække deres eget forbrug, og fugleinfluenza har også ramt deres produktion.
Handel trumfer politik
Selvom handelsforholdene mellem USA og Europa har været anstrengte, er flere europæiske producenter åbne for at hjælpe.
“Hvis prisen er rigtig, så leverer jeg,” sagde en tysk ægproducent til Hans-Peter Goldnick.
Den store efterspørgsel på æg i forbindelse med påske kan dog betyde, at europæiske producenter først og fremmest vil sikre deres egne markeder, før de sender æg over Atlanten.