IndsigtUrsula Von der Leyen: “Vesten, som vi kendte det, findes ikke længere”
Ursula von der Leyen slår alarm: Vesten er ikke, hvad den var – og EU må finde nye allierede.
Europa er i gang med at gentænke sin rolle i verden. Det transatlantiske partnerskab er under pres, og EU har i stigende grad rettet blikket mod andre globale aktører. Sådan lyder det fra EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen i et interview med den tyske avis Die Zeit.
“Vesten, som vi kendte det, findes ikke længere,” siger hun og peger på, hvordan relationen til USA har ændret sig dramatisk de seneste år.
Efter en række toldforhøjelser fra USA’s side – som EU betegner som “hverken troværdige eller berettigede” – har Ursula von der Leyen intensiveret dialogen med lande som Canada, New Zealand og Singapore. Hun har også haft samtaler med Kinas premierminister, hvilket kan varsle et mere samarbejdsorienteret forhold mellem EU og Beijing.
“Verden er blevet global også geopolitisk. Alle spørger efter mere samhandel med Europa – og det handler ikke kun om økonomi. Det handler også om forudsigelighed, og Europa er kendt for sin pålidelighed,” siger hun ifølge Euronews.
Europa står for noget andet end Trumps USA
Selvom Ursula von der Leyen ikke nævner Donald Trump direkte, er det tydeligt, at hendes kritik rammer den retning, USA har taget under hans ledelse.
“Europa er stadig et fredsprojekt. Vi har ikke bros eller oligarker, der laver reglerne. Vi invaderer ikke vores naboer, og vi straffer dem ikke,” siger hun og understreger, at 12 lande stadig ønsker at blive medlemmer af EU – svarende til omkring 150 millioner mennesker.
Ursula von der Leyen nægter at kalde USA hverken fjende eller tidligere ven, men erkender, at forholdet er blevet “kompliceret”. Alligevel fastholder hun sin tro på det transatlantiske samarbejde: “Jeg er en stor ven af Amerika og en overbevist atlantiker.”
Rusland, Kina og presset på Europas skuldre
Samtidig ser Ursual von der Leyen med alvor på den geopolitiske udvikling, især forholdet mellem Rusland og Kina. Hun advarer om, at Rusland kan være i stand til at angribe et EU- eller NATO-land inden 2030. Derfor er det afgørende, at Europa står fast i støtten til Ukraine – særligt hvis USA trækker sig yderligere.
“Landet har forsvaret sig tappert med hjælp fra sine venner. Og det er ekstremt vigtigt, at vi viser udholdenhed, for Putins regnestykke har hele tiden været, at støtten til Ukraine ville smuldre. Faktisk er det modsatte sket.”