IndsigtTandforsikring vinder indpas i danske overenskomster
Tandforsikringer får stigende opmærksomhed i overenskomstforhandlinger, og mange fagforeningsmedlemmer er i dag forsikret mod tandlægeudgifter. Også hos private virksomheder bliver tandforsikring en vigtigere del af lønpakken.
Ved overenskomstforhandlinger er interessen for tandforsikringer steget, og fagforeninger som Finansforbundet, Farmakonomforeningen og Forsikringsforbundet tilbyder i dag medlemmerne forsikring mod tandlægeudgifter som en del af ansættelsesaftalen. Hos Dansk Tandforsikring er salget af tandforsikringspolicer i første halvår af 2024 mere end dobbelt så højt som i samme periode for fem år siden, hvilket afspejler en voksende interesse.
Denis Lewinsky, administrerende direktør for Dansk Tandforsikring, stiler mod at skabe større opmærksomhed om tandforsikringer blandt flere fagforbund, herunder HK, 3F og Dansk Metal.
“Mange danskere, herunder ansatte i banker, apoteker og forsikringsselskaber, har nu tandlægeforsikring. Da der kan gå mange år, før tandforsikringer eventuelt bliver en del af det offentlige sundhedssystem, vælger flere fagforeninger at inkludere tandforsikringer i deres overenskomster. Det giver medlemmerne økonomisk dækning for tandlægeudgifter og bidrager til at forbedre både tandsundheden og trivslen,” siger han.
Støttet af landsdækkende arbejdsmarkedsorganisationer kan en forsikring skabe stordriftsfordele, som gør den mere økonomisk overkommelig for arbejdsgivere såvel som arbejdstagere, forklarer Denis Lewinsky:
“Selvom tandforsikring kun udgør en lille del af den månedlige løn, svarende til prisen på en kop kaffe, kan den have stor langsigtet økonomisk betydning. Danskerne betaler i gennemsnit 85 procent af tandlægeregningerne selv, og tandforsikringer reducerer egenbetalingen, især ved dyre behandlinger som tandkroner og implantater.”
Tandforsikring som en del af lønsamtalen
Interessen fra danske virksomheder for at inkludere tandforsikringer i lønforhandlinger stiger også. Hos Dansk Tandforsikring er salget steget med 19 procent i årets første seks måneder, hvor forhandlingerne typisk finder sted, sammenlignet med første halvår af 2023.
“Hvor det tidligere var os, der henvendte os til virksomheder, er det nu oftere tillidsfolk, CFO’er og HR-medarbejdere, der kontakter os angående tandforsikringer til deres medarbejdere. Den ændring afspejler en stigende interesse for tandforsikringer som en del af lønpakkerne og som et redskab til employer branding,” siger Denis Lewinsky og tilføjer:
“Vi oplever også oftere nu end for få år siden, at en medarbejder eller medarbejdergruppe selv tager direkte kontakt til os i forbindelse med en lønforhandling til dem selv og deres familier.”