IndsigtRegeringens overvågningslov møder kritik: “Grænseløs snagen i privatlivet”
Regeringen vil give PET adgang til at overvåge danskernes digitale liv uden begrænsninger – og det vækker alvorlig bekymring hos Ingeniørforeningen IDA. “Det er grænseløs snagen i danskernes privatliv,” lyder det fra IDAs digitaliseringspolitiske chef, Grit Munk.
Forestil dig en verden, hvor PET ved alt om dig – hvilke sider du besøger, hvem du skriver med, og endda hvilke bøger du låner på biblioteket. Det kan blive virkelighed, hvis regeringens nye lovforslag vedtages. Loven, som efter planen skal træde i kraft 1. juli, giver PET uhindret adgang til danskernes personlige oplysninger på tværs af offentlige registre – og det uden krav om konkret mistanke.
Hos IDA ser man forslaget som et kæmpe skridt mod et overvågningssamfund, hvor borgernes frihedsrettigheder bliver trådt under fode.
”Forslaget åbner for et overvågningssamfund, hvor PET ved alt om den enkelte borger. Regeringen forsøger at overbevise os om, at øget overvågning giver mere tryghed. Men det sker på bekostning af vores frihedsrettigheder, når PET får uhindret adgang til alle offentlige registre og oplysninger om folks kontakt med sundhedsvæsenet og sociale myndigheder uden konkret mistanke. Det er grænseløs snagen i danskernes privatliv,” siger Grit Munk, der er digitaliseringspolitisk chef i IDA.
Og det stopper ikke her. Lovforslaget betyder også, at sundhedsmyndighederne bliver forpligtet til at dele data om patienterne med PET – uden mulighed for at sige nej.
”Der er udsigt til en datahøst af personfølsomme oplysninger uden sidestykke. Samtidig udhuler regeringen det helt essentielle princip om lægernes tavshedspligt. Vi risikerer at tabe borgernes tillid til offentlige myndigheder på gulvet, når alle informationer potentielt kan blive delt med PET,” siger Grit Munk.
En fremtid uden frihed?
Derfor opfordrer IDA politikerne til at lytte til anbefalingerne fra tænketanken Justitia og nedsætte en privatlivskommission, som kan foretage grundige analyser af, hvilken indvirkning det har på borgerens ytrings- og forsamlingsfrihed, når stadig større dele af samfundet og vores privatliv bliver overvåget.
”Vi har brug for en tænkepause, hvor vi kortlægger konsekvenserne af den allerede eksisterende overvågning. Det her er jo ikke det eneste tiltag til mere overvågning. Vi bliver også nødt til at se på ansigtsgenkendelse og den øgede brug af overvågningskameraer. Overvågning er per definition et indgreb i vores privatliv, og spørgsmålet er, om det er borgerne eller overvågningsstaten, der vinder på regeringens nye forslag,” siger Grit Munk.
Data kan blive gemt i op til 20 år
Ifølge forslaget vil PET kunne gemme data i op til 20 år. Det betyder, at oplysninger om helt almindelige borgeres færden kan arkiveres og bruges i analyser baseret på maskinlæring og avancerede algoritmer.
“Hvis vi holder op med at benytte os af vores grundlovssikrede ret til at ytre og forsamle os af bekymring for, hvordan det vil blive vurderet af PET, så har vi ikke længere et frit samfund. Det er jo de mindste personlige detaljer, der kan blive samlet op og indgå i PET’s nye analysemodeller, som ved hjælp af maskinlæring kan skabe meget præcise profiler af alle borgere,” advarer Grit Munk.
Hun frygter, at en sådan overvågning vil gøre danskerne mere tilbageholdende i deres dagligdag – om det så gælder et lægebesøg, et bogvalg eller deltagelse i en demonstration.
“Hvis alle borgernes aktiviteter i både den digitale og fysiske verden registreres og arkiveres af PET, er det alvorlig risiko for at underminere demokratiets grundpiller. Derfor bør forslaget skrottes,” siger hun.