Karriere

Nadia Zinck delte på Instagram sit mål om at tjene 50.000 kr./md. Så gik det stærkt med beskederne i hendes indbakke

Nadia Zinck delte på Instagram sit mål om at tjene 50.000 kr./md. Så gik det stærkt med beskederne i hendes indbakke
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 21. juni 2024

Nadia Zinck deler jævnligt sine tanker om økonomi, løn og virksomhed med sine 35.000 følgere, men hun havde slet ikke regnet med, at indbakken ville gå amok, da hun delte sit næste mål for løn. 

 

Af Mille Skjold Madsen – Foto: Marine Gastineau 

 

“Jeg modtog en lønstatistik fra min netværksgruppe. Den består af kvinder med samme uddannelsesbaggrund og erfaring som jeg selv. Her blev jeg opmærksom på, at de hver måned tjener omkring det dobbelte af mig. Det synes jeg var tankevækkende. Er jeg virkelig villig til at gå 30.000 kr ned i løn hver eneste måned, for at være selvstændig? Er det det værd?”

 

Sådan skrev Nadia Zinck i en story på Instagram, som endte med at vælte hendes indbakke – og starte en onlinesnak om løn og tabu, som hun slet ikke havde regnet med. 

 

Nadia Zinck ejer virksomheden YAAY Furniture, der bygger Ikea-hackede snedkermøbler til budgetvenlige priser, og det har hun gjort, lige siden hun sagde sit fuldtidsjob op for to år siden. Hendes drøm var blandt andet at arbejde mindre og tjene mere, end hun gjorde, da hun arbejdede i mediebranchen. 

 

I dag arbejder Nadia Zinck 60 timer om ugen og udbetaler sig selv 31.000 kr. før skat og inkl. pension, og mens hun godt vidste, at det haltede med at arbejde mindre, så var det også en øjenåbner, at hun tilmeld tjente så meget mindre end kvinderne fra den branche, som hun forlod. Det delte hun på Instagram sammen med ambitionen om, at livet som iværksætter ikke kun skal give frihed til selv at bestemme, men også økonomisk frihed. Derfor skrev Nadia Zinck, at det nu var en prioritet for hende at arbejde målrettet mod at hæve sin løn væsentligt til 50.000 kr. om måneden inden maj 2024.

 

Men det satte ikke kun skub i drømme for Nadia Zinck, det satte også en masse følgere til tastaturet for at udtrykke deres forargelse med storyen. 


“Jeg har jo i mange år delt meget åbent og ærligt om min økonomi, så jeg tænkte virkelig ikke over, at det kunne skabe så mange forargelser, at jeg havde de her drømme for min løn. Jeg modtog beskeder om, at jeg burde være taknemmelig for lønnen på 30.000 kr., for det fik dem, som skrev, og de syntes det var en fin løn. Nogen kaldte mig privilegeblind og skrev, at jeg følte mig hævet over andre, når den løn ikke er god nok til mig. Jeg synes det er så ærgerligt, at jeg ikke kan udtrykke mine økonomiske ambitioner for mig selv, uden at andre føler, at jeg taler ned til dem. For det er selvfølgelig på ingen måde min hensigt,” fortæller Nadia Zinck. 

 

“Vi skal have flere rollemodeller, som går forrest”

 

Der er dog andre, som hylder Nadia Zincks opslag. En af dem er forperson i Kvindeøkonomien, Benedikte Løje Nielsen. Hun understreger, at det er nødvendigt med kvindelige rollemodeller, som tør dele deres løntanker åbent, og vi bør hylde i stedet for at udskamme. 

 

“Det er virkelig prisværdigt, hvad Nadia har gjort, og vi skal have flere rollemodeller, som kan gå forrest i lønsnakken. Kvinder får i gennemsnit lavere løn end mænd, og der er mange grunde til, det er sådan, men en af grundene er, at vi ikke er åbne omkring løn og derfor heller ikke ved, hvad andre tjener, og hvad vi også kan kræve,” siger Benedikte Løje Nielsen fra Kvindeøkonomien, som håber, at løsningen muligvis skal findes i et kommende EU-direktiv, der kan være på vej. 

 

Direktivet skal nemlig sikre løntransparens. Det bliver ikke så vidtrækkende som i Norge, hvor man kan slå sin nabos løn op, men et løntransparensdirektiv vil rykke ved lønuligheden, vurderer Benedikte Løje Nielsen. 

 

“Ved at have åbenhed omkring løn i samfundet, giver det kvinder mulighed for i højere grad at bedømme, om de bliver betalt samme løn for samme arbejde som mænd. Det er nemlig ikke tilfældet lige nu, og jeg tror, åbenhed kunne rykke noget ved den tabuisering, vi har omkring løn i Danmark.”

 

Del din løn med andre 

 

Men vi danskere er ikke glade for at dele vores løn med andre. Ifølge en undersøgelse fra fagforeningen IDA, som er lavet blandt flere end 17.000 privatansatte medlemmer, svarede 73 procent, at de ikke havde lyst til at dele deres løn med kollegerne. 

 

“Vi oplever især, at det er dem, som tjener mest, der faktisk ikke har lyst til at dele deres løn. Der er en frygt for, at hvis de deler deres løn, så vil de lavere-lønnede kollegaer kræve mere i løn ved næste lønsamtale, og så går de penge fra den samlede pulje og dermed minimerer sandsynligheden for, at de kan få yderligere lønforhøjelse,” fortæller Benedikte Løje Nielsen fra Kvindeøkonomien. 

 

Selvom det har været en mavepuster at være gennem en storm af beskeder om løn, så er Nadia Zinck ikke færdig med at dele åbent omkring løn og økonomi på sin profil. Hun holder også fast i sit lønmål for næste år, og så har hun også et godt råd til andre, som gerne vil tale mere åbent om løn. 

 

“Hvis du synes, det er svært at tale om løn, men har lyst, så start med at øve dig på personer, du er tryg ved. Det kan være en kæreste, veninde eller et familiemedlem. Min oplevelse er, at jo mere vi taler om det, jo mere naturligt og ufarligt bliver det. Jeg håber, at vi bliver bedre til at tage alle følelserne ud af snakken, og dermed også bliver bedre til at forholde os åbne og støttende til hinandens ambitioner og drømme for økonomi,” slutter Nadia Zinck. 

 

Fem gode råd fra kvindelige investorer: “Sådan øger kvindelige iværksættere deres mulighed for at skaffe kapital”

Læs også: Fem gode råd fra kvindelige investorer: “Sådan øger kvindelige iværksættere deres mulighed for at skaffe kapital”