Indsigt

Kvinder bliver syge af stress på arbejdet – men får ikke samme hjælp som mænd

Stress rammer tusindvis af kvinder hvert år, men de får langt sjældnere økonomisk erstatning end mænd. Det er ikke bare uretfærdigt – det er et ligestillingsproblem, mener fagforbundet HK.

Kvinder bliver syge af stress på arbejdet – men får ikke samme hjælp som mænd
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 14. april 2025

En ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at kvinder bliver ramt af stressrelaterede erhvervssygdomme over tre gange så ofte som mænd. Men på trods af det får de sjældnere anerkendt deres psykiske arbejdsskader – og dermed mindre økonomisk støtte.

HK’s forbundsformand, Anja C. Jensen, lægger ikke fingre imellem:

“Her ser vi en ulighed, der ikke bare afspejler en skæv tilgang til fysisk versus psykisk arbejdsmiljø og de skader, der følger med. Det afspejler også forældede kønsnormer og et helt system, der fortsat bagatelliserer de sygdomme og lidelser, som primært rammer kvinder. Stress er fx ikke anerkendt som en sygdom. Og det er ikke bare en sundhedsudfordring. Det er en ligestillingsudfordring.”

Kvinder betaler prisen

Tallene fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) taler deres tydelige sprog: Kun 3,6% af kvinderne, der anmelder psykiske arbejdsskader, får dem anerkendt – mod hele 9,4% af mændene.

Mænd bliver i langt højere grad kompenseret økonomisk, når de bliver syge af deres arbejde. Også når det kommer til psykiske arbejdsskader. Mens 9,4% af mænd får anerkendt deres psykiske arbejdsskader, gælder det samme for blot 3,6% af kvinder ifølge tal fra AES.

Den skæve kønsfordeling skyldes blandt andet, at kvinders arbejdsskader ofte er mere komplekse og sværere at dokumentere, men også et forældet system, der ikke er fulgt med arbejdsmarkedets udvikling.

“Arbejdsskadesystemet har brug for et reality check. I dag er du langt bedre stillet, hvis du løfter for tungt, end hvis du får angst, depression, hjertesvigt eller andre psykiske følgesygdomme. Men systemet – og lovgivningen – skal selvfølgelig kunne håndtere nutidens røg, støj og møg. For det er klart, at et system, der er meget ældre end kvinders deltagelse på arbejdsmarkedet, ikke tager højde for de sygdomme og skader, der rammer dem, og det kan man så undre sig over,” siger hun.

HK: Vi har brug for flere undersøgelser

HK foreslår nu, at der afsættes 20 millioner kroner til et treårigt forsøg, hvor AES skal indhente arbejdsmedicinske erklæringer i langt flere sager. Det skal sikre, at flere psykiske arbejdsskader bliver belyst ordentligt.

“I HK ser vi gerne, at der bliver investeret mere i de arbejdsmedicinske klinikker, som belyser de her sager. For det vil ikke bare gøre det lettere at dokumentere sagerne, så AES kan vurdere dem på et fornuftigt, fagligt grundlag, det vil også sende et klart signal om, at psykiske arbejdsskader skal tages lige så alvorligt som fysiske,” afslutter Anja C. Jensen.

Fakta: Stress rammer skævt

  • 2,3 ud af 1.000 beskæftigede kvinder blev ramt af en stressrelateret erhvervssygdom i 2023 – kun 0,7 ud af 1.000 mænd.
  • Af de over 4.000 stressrelaterede erhvervssygdomme sidste år ramte 3.000 kvinder.
  • I 2010 blev der anmeldt 1.750 stressrelaterede erhvervssygdomme. I 2023 var det mere end 4.000.
  • Kun 3,6% af kvinder får anerkendt deres psykiske arbejdsskader – mod 9,4% af mændene.

Trump-told rammer hårdt: Volvo fyrer op mod 800 ansatte i USA

Læs også: Trump-told rammer hårdt: Volvo fyrer op mod 800 ansatte i USA