Indsigt

Fly med sikkerhedsproblemer. Medarbejdere, der har fået nok: Boeing har ikke længere luft under vingerne

Boeing, en af verdens største kommercielle flyproducenter, befinder sig i en alvorlig krise. I en pressemeddelelse afslører virksomheden et massivt tab på 6,2 milliarder dollars, svarende til 43 milliarder danske kroner, i tredje kvartal af 2024.

Fly med sikkerhedsproblemer. Medarbejdere, der har fået nok: Boeing har ikke længere luft under vingerne
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 29. oktober 2024

En væsentlig årsag til det økonomiske kollaps er en seks uger lang strejke blandt Boeings 33.000 ansatte, der har været i gang siden den 13. september.

Strejken skyldes blandt andet, at medarbejdernes løn har stået stille, mens den administrerende direktør i sidste år kunne glæde sig over en lønstigning på hele 45 %. Direktørens samlede løn endte på 33 millioner dollars, hvilket har vakt stor vrede blandt de ansatte.

Ifølge finanshuset TD Cowen koster strejken Boeing hele 108 millioner dollars om dagen. Skulle konflikten fortsætte i 50 dage, vil omkostningerne beløbe sig til 5,5 milliarder dollars.

I et forsøg på at nå til enighed indgik fagforeningsrepræsentanter tidligere på ugen en foreløbig aftale med Boeing, som kan afslutte konflikten ved at tilbyde medarbejderne en lønstigning på 35 procent over fire år. 

“Vi har arbejdet febrilsk på at finde en løsning, der fungerer for virksomheden og opfylder vores medarbejderes behov,” udtalte Boeings direktør, Kelly Ortberg.

Men ifølge BBC har medarbejderen stemt nej til foreslaget, og nu er strejken forlænget yderligere.

Udfordringer på flere fronter

Tidligere på måneden annoncerede Boeing så, at de forventer, at fyre 17.000 ansatte, hvilket svarer til 10 % af medarbejderne. 

Ydermere har Boeing været under overvågning fra både myndigheder og medier på grund af alvorlige sikkerhedsproblemer med deres flymodeller, herunder det problematiske 737 Max 9-fly, som i starten af året fik flyveforbud. 


Det skete efter at et Boeing 737 MAX 9 fra flyselskabet Alaska Air mistede en hel vinduesektion under en ordinær flyvning. Et fly som var helt nyt og leveret til flyselskabet for et år siden. Det resulterede i, at Alaska Airlines indstillede al flyvning med deres 69 Boeing 737 MAX 9 fly og de amerikanske flymyndigheder udstedte et flyveforbud for alle Boeing 737 MAX 9 i USA.

“Det vil tage tid at bringe Boeing tilbage til sin tidligere position, men med det rette fokus og den rette kultur kan vi igen blive en ikonisk virksomhed,” sagde Kelly Ortberg til BCC i sidste uge.

Flere danskere fravælger amerikanske brands – det kan de mærke hos dansk virksomhed 

Læs også: Flere danskere fravælger amerikanske brands – det kan de mærke hos dansk virksomhed 

Investorerne reagerer

For at få virksomheden på vingerne igen har Boeing planer om at udstede 90 millioner nye aktier i håbet om at rejse 19 milliarder dollar (cirka 130 milliarder kroner). Disse midler skal primært bruges til tilbagebetaling af gæld og investeringer i selskabet.

Imidlertid har investorerne ikke været imponerede over Boeings redningsplaner. Aktiekursen er faldet med 6 procent i de seneste fem dage og er nu nede med 40 procent for hele året.

Dansk økonomi i topform – men nye trusler kan ændre spillet

Læs også: Dansk økonomi i topform – men nye trusler kan ændre spillet