IndsigtFlere yngre kvinder mister evnen til at arbejde
Antallet af unge under 40 år, der mister arbejdsevnen, er steget med næsten 40 % siden 2021. Især kvinder i 30’erne rammes.
Nye tal viser en bekymrende tendens: Stadig flere danskere mister evnen til at arbejde, og stigningen er særligt markant blandt yngre kvinder i 30’erne. Ifølge de nyeste opgørelser har næsten 3.800 personer under 40 år i 2024 fået tilkendt en løbende erstatning for tabt arbejdsevne – en stigning på næsten 40 procent siden 2021.
Kvinder i 30’erne hårdest ramt
Den mest markante stigning ses blandt kvinder mellem 30 og 40 år, der typisk er i den livsfase, hvor de stifter familie.
“Det er påfaldende, at det netop er kvinder i 30’erne, som i stigende grad mister evnen til at arbejde,” siger Thomas Brenøe, direktør for forsikring og digitalisering i F&P og tilføjer:
“Der er helt klart grund til, at vi får undersøgt nærmere, hvad der er årsagerne til at antallet stiger. Har det noget at gøre med arbejdsfordelingen i hjemmet? Eller med de forskellige uddannelses- og erhvervsvalg? Det er bekymrende, at vi nu ser en udvikling, der er kønsmæssigt skæv,” siger Thomas Brenøe.
Flere under 40 år
I alt modtog næsten 85.000 danskere i 2024 en månedlig supplerende udbetaling for tabt arbejdsevne fra deres pensionsselskab. Mens langt de fleste modtagere traditionelt set er ældre danskere, begynder en stigende andel af udbetalingerne at gå til personer under 40 år. Samlet set beløb pensionsselskabernes udbetalinger sig til over 9,5 milliarder kroner sidste år.
“De unge har et helt liv foran sig, og derfor er pensionsselskabernes indsats for at fastholde de unges fodfæste på arbejdsmarkedet særligt vigtig,” siger Thomas Brenøe.