Indsigt

Fædre tager mere barsel – og det mindsker løngabet mellem mænd og kvinder 

Øremærket barsel til fædre har en positiv effekt på kvinders løn. Det viser en ny rapport fra Beskæftigelsesministeriet, som vurderer, at forskellen i indkomst mellem forældrene falder med 23.000 kr. inden for det første leveår.

Fædre tager mere barsel – og det mindsker løngabet mellem mænd og kvinder 
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 25. oktober 2024

Siden de nye barselsregler trådte i kraft i august 2022, har danske fædre og medmødre i højere grad taget en større del af barslen. Ifølge de nye regler har hver forælder nu 11 ugers øremærket orlov, og det har fået flere fædre og medforældre til at holde længere barsel med deres barn. 

Tendensen ses i alle landets kommuner og på tværs af brancher og stillinger, hvilket kan få konsekvenser for ligestillingen i hjemmet og på arbejdsmarkedet.

Det viser en ny rapport fra Beskæftigelsesministeret.

Ifølge rapporten betyder de nye barselsregler også en reduktion af lønforskellen mellem forældrene. Faktisk falder forskellen med omkring  23.000 kroner inden for barnets første leveår. 

“Vi ser, at fædre og medforældre tager markant mere barsel, efter at den er blevet øremærket. Det er godt for familien, for fars tilknytning til barnet – og ikke mindst for ligestillingen på arbejdsmarkedet,” udtaler beskæftigelsesminister Anne Halsboe-Jørgensen i et interview med TV2 foran Christiansborg.

Tæller man pensionen med, så vil en mor, der får børn som 30-årig og ikke vælger selv at indbetale ekstra til pension under barsel, have ca. 45.000 kr. mere i pensionsopsparing, når hun når folkepensionsalderen.

Effekten på lønforskellen forsvinder dog allerede et år efter barnets fødsel, så om det bliver en langvarig ændring i indkomstforskellene er stadig uvist.

Dansk økonomi i topform – men nye trusler kan ændre spillet

Læs også: Dansk økonomi i topform – men nye trusler kan ændre spillet