IndsigtEksport: Danmark viser vækst, men ser mod usikker fremtid
Danmarks eksport stiger trods fald i september, men fremtiden er usikker på grund af global økonomisk politik. Danske Bank ser dog fortsat positive udsigter, især i Europa og Kina.
Danmarks Statistik har netop offentliggjort de nyeste tal for udenrigshandel og betalingsbalance for september og tredje kvartal. Trods et fald i eksporten på 2,1 % fra august til september, steg eksporten samlet set med 3,7 % for hele kvartalet. Det vidner om fortsat stærk eksport for Danmark, understøttet af en revideret betalingsbalanceoverskud på hele 16,9 milliarder kroner for 2024.
Las Olsen, Cheføkonom hos Danske Bank, påpeger, at udsigterne for dansk eksport stadig ser fornuftige ud.
“Vi ser fortsat vækst inden for medicinindustrien, og med stigende reallønninger samt lavere renter i Europa forventer vi en stigning i efterspørgslen,” skriver han i en kommentar til tallene.
Las Olsen peger desuden på Kinas vækstplaner som en positiv faktor for dansk eksport, selvom konkrete tiltag stadig mangler.
USA og toldtrusler skaber usikkerhed
På den anden side hersker der usikkerhed omkring den danske eksport til USA, som udgjorde 17,7 % af Danmarks samlede eksport i tredje kvartal. Dette skyldes bekymring over potentielle handelsbarrierer, som følge af USA’s præsidentskab og løfter om øget told på udenlandske varer.
“Det er klart, at øget told og en mindre fri verdenshandel ikke er godt nyt for dansk økonomi på længere sigt,” bemærker Las Olsen. “Men vi tvivler på, at det vil have en større kortsigtet effekt på Danmark. USA kan ikke øge sin egen produktion hurtigt nok og vil stadig have behov for import,” forklarer han.
Selvom USA’s økonomiske politik er en joker, ser Danske Bank en stabil efterspørgsel fra EU-landene, som modtager 41 % af Danmarks samlede eksport og 52 % af de fysiske varer, der sendes ud fra landet. Dette gør EU til Danmarks vigtigste eksportmarked, i en tid hvor globale handelsaftaler er under pres.
Samlet set tegner billedet af dansk eksport sig positivt, men med en række usikkerheder, der kan påvirke fremtiden.