Indsigt

Danskernes transportbehov vokser, men busserne kører 12 procent mindre

Med færre busser på vejene bliver det mere besværligt for pendlere at komme på arbejde.

Danskernes transportbehov vokser, men busserne kører 12 procent mindre
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 17. februar 2025

De danske busser kører i dag 12 procent færre timer end for 15 år siden. Det er et problem for mange danskere, der ikke har bil. Hele 38 procent af danske familier er uden bil, og for dem kan den manglende busdrift gøre hverdagen sværere.

En ny analyse fra DI Transport viser, at selvom danskerne har mere brug for transport, så er buskørslen blevet reduceret. Køreplantimerne er altså faldet år for år, hvilket gør det endnu sværere for folk uden bil at komme rundt.

Når busserne ikke kører, betyder det, at folk i mange tilfælde ikke kan komme på arbejde, til uddannelse eller til fritidsaktiviteter. For virksomheder er det også et problem, da de ofte har brug for at rekruttere medarbejdere fra en større geografisk radius.

“Den kollektive transport er centralt for vores sammenhængskraft, fordi den binder Danmark sammen og giver os muligheder. Mulighed for at komme på arbejde, mulighed for at passe uddannelse, fritidsaktiviteter, fritidsjob og fællesskaber. Alt det der får vores liv til at hænge sammen og giver den enkelte og samfundet værdi. Derfor skal vi som samfund prioritere den kollektive transport højt,” udtaler transportpolitisk chef i DI Transport Rune Noack.

Landområderne er hårdt ramt

Især i Vestjylland ses et stort fald i buskørslen, hvor timerne er faldet med 27 procent fra 2010 til 2024. I Holstebro Kommune er buskørslen næsten halveret, og i Frederikshavn og Struer er over halvdelen af timerne væk. I Tønder er alt buskørsel væk, bortset fra skolebusserne.

Flere danskere fravælger amerikanske brands – det kan de mærke hos dansk virksomhed 

Læs også: Flere danskere fravælger amerikanske brands – det kan de mærke hos dansk virksomhed 

Flere busser giver flere passagerer

En rundspørge blandt DI’s medlemsvirksomheder viser, at 7 ud af 10 virksomheder har brug for god kollektiv transport for at kunne rekruttere medarbejdere. Mange kommuner har svært ved at få penge til transport, men ifølge Rune Noack bør investeringer i mobilitet og busser ses som en investering i både erhvervslivet og uddannelse.

“Virksomheder rekrutterer ofte medarbejdere fra et stort opland, og derfor er det afgørende med sammenhængende kollektiv transport, så det også er muligt at søge arbejde i en anden kommune, selvom man ikke har bil. Mange kommuner har udfordringer med at få pengene til at række, men investeringer i mobilitet og bedre kollektiv transport som f.eks. relevante busforbindelser er også erhvervs- og uddannelsespolitik,” siger Rune Noack, DI Transport.

Dansk økonomi i topform – men nye trusler kan ændre spillet

Læs også: Dansk økonomi i topform – men nye trusler kan ændre spillet