IndsigtDanskerne vil gerne give til genbrug, men det skal være nemt, viser undersøgelse
Røde Kors opfordrer til muligheden for, at man kan sortere til genbrug på linje med øvrig husstandssortering
Ferie og helligdage er højsæson for at rydde op, rydde ud og skille sig af med tøj og ting, man ikke får brugt. Det mærker Røde Kors Genbrug, som særligt i forbindelse med skoleferier og helligdage modtager mange donationer, der kan sælges i organisationens genbrugsbutikker.
Ifølge en undersøgelse fra Røde Kors Genbrug så er det afgørende for forbrugerne, at det er nemt at skille sig af med det, man har besluttet, man kan undvære.
”Helt grundlæggende, på tværs af køn, alder og hvor i landet man bor, ser vi en klar tendens til, at det ikke må være besværligt at komme af med sine ting. Bekvemmelighed er simpelthen en af de primære drivere for, hvor vi afleverer tingene, særligt når det gælder møbler og større genstande,” fortæller chef for Røde Kors Genbrug, Tina Donnerborg, på baggrund af undersøgelsen.
71 % svarer i undersøgelsen, at de giver deres genbrug til Røde Kors, bl.a. fordi der ligger en butik eller tøjcontainer tæt på, hvor de bor, og bekvemmeligheden er afgørende for dem.
Gøre noget godt
Overordnet svarer halvdelen af donorerne i undersøgelsen, at deres førstevalg er at aflevere tøj, møbler og boligartikler til genbrug, når de ikke længere bruger det. Og udover bekvemmelighed er det at kunne hjælpe andre og gøre noget godt for klima og samfund, der driver donationerne.
”Det må bare ikke kræve for meget af dem”, siger Tina Donnerborg, som derfor lægger op til, at borgerne i fremtiden bør kunne sortere til genbrug derhjemme på linje med tekstilaffald.
”En mulighed kunne være at give borgerne to poser: en rød pose til tekstilaffald og en grøn pose til genbrugstøj. Det hele hentes som hidtil af de kommunale affaldsselskaber, som leverer de grønne poser direkte videre til genbrugsaktører, herunder Røde Kors. Så skal vi nok tage den derfra”, siger Tina Donnerborg med henvisning til, at hele 69 % af det tekstilaffald, der indsamles, ifølge Vestforbrænding er i så god stand, at det kunne have været genbrugstøj.
”Det ville gøre det nemt for borgerne at sortere og komme af med de aflagte ting de rigtige steder”.
Ferier og sæsonskift
Tina Donnerborg fortæller, at undersøgelsen viser, at der som udgangspunkt doneres til genbrug 1-2 gange årligt – særligt i forbindelse med sæsonskift, som også falder sammen med ferier og helligdage.
”Disse tidspunkter på året bliver ofte brugt på at rydde ud, og det er selvfølgelig noget, vi kan aflæse direkte hos os, hvilket vi er meget taknemmelige for. Det sikrer Røde Kors’ videre hjælpearbejde både herhjemme og ude i verden. Samtidig kan vi mærke, at det er helt afgørende, at vi er tilgængelige for, at man kan komme af med sine ting, så det forsøger vi hele tiden at optimere. Hvis man fx synes, der mangler en tøjcontainer i ens område, så tag fat i os. På den måde sikrer vi, at mest muligt tøj bliver genbrugt direkte”, siger Tina Donnerborg.
Gode råd til at rydde ud
- Find de ting – tøj, accessories, legetøj og andet – der gemmer sig bagerst på hylderne, frem, så de er synlige. Får du dem stadig ikke brugt i løbet af nogle uger, kommer du nok heller ikke til det.
- Hvis du helst vil se, om du kan sælge det selv først, så sæt en tidsramme: Er det ikke solgt inden for fx tre uger, så ryger det til genbrug.
- Genbrug er en nem og bekvem måde at gøre noget godt for andre og støtte en god sag. Klap dig selv på skulderen, hver gang du afleverer.
/ Ritzau