Indsigt

Danskerne tøver med at bruge plantebaserede alternativer

Plantebaserede alternativer til kød, fisk og mejeriprodukter bliver kun brugt i et begrænset omfang, viser en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.

Danskerne tøver med at bruge plantebaserede alternativer
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 30. oktober 2024

Der kommer hele tiden flere plantebaserede alternativer til kød, fisk og mejeriprodukter på markedet, men ifølge en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, så har det ikke fået bredt fodfæste i Danmark. 

Kun 23% af danskerne bruger et plantebaseret alternativ mindst én gang om ugen og når de gør, så sker det oftest som plantedrik i kaffe eller te.

”Det kommer bag på mig, hvor lidt borgerne har taget de plantebaserede alternativer til sig, og det understreger, at: Ja, en kostomstilling er i gang, men det går langsomt. Data viser, at den ernæringsmæssige betydning af de plantebaserede alternativer er lav, for de fylder så lidt i vores kost,” siger seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet, Sisse Fagt. 

Primært yngre kvinder

Undersøgelsen viser også, at det primært er kvinder mellem 18-49 år, som er mere tilbøjelige til at bruge plantebaserede alternativer end andre. Og selvom danskerne vurderer, at plantebaserede alternativer er nemme at gå til, så er mange skeptiske overfor sundheden og klimaeffekten ved de plantebaserede alternativer.  

”Når man ser på den ofte lange ingrediensliste, så ved folk godt, at det koster noget på klima-kontoen at forarbejde produkterne. Og det har de også ret i. Hvis vi sammenligner grøntsager med kød, er der et spænd fra den mindst CO2-belastende grøntsag til det mest CO2-belastende kød, og her vil de plantebaserede alternativer typisk ligge i den høje ende af grøntsagsspektret, men altså stadig være mere klimavenlige end kød,” forklarer Sisse Fagt. 

Region lukker adgangen til DeepSeek for medarbejdere

Læs også: Region lukker adgangen til DeepSeek for medarbejdere