IndsigtDansk økonomi i topform – men nye trusler kan ændre spillet
Dansk økonomi ser stærk ud med høj vækst, lav inflation og solid beskæftigelse. Men bag de positive tal lurer globale handelskonflikter og stigende forsvarsudgifter, der kan udfordre væksten.
Dansk økonomi ser ud til at være i god gående form med stabil inflation, høj beskæftigelse og pæn vækst de kommende år. Men bag de optimistiske tal lurer en række udfordringer, der kan få konsekvenser for den økonomiske fremtid.
Nationalbanken har netop offentliggjort sin nye prognose, der viser, at inflationen i Danmark forventes at lande på 2,0 procent i år og falde til 1,7 procent i 2026 og 2027. Samtidig er der udsigt til en solid vækst i BNP på 3,6 procent i år, hvorefter den ventes at aftage til 2,3 procent i 2026 og 2,0 procent i 2027.
Men hvad driver den vækst? Ifølge Nationalbanken er en stor del af den fremgang, vi ser nu, drevet af udviklingen i danske virksomheders aktiviteter i udlandet samt genåbningen af Danmarks største naturgasfelt, Tyra-feltet.
“Den relativt høje vækst i prognosen på 3,6 pct. i år skyldes bl.a. udviklingen i dansk produktion i udlandet og genåbningen af Tyra-feltet. Uden de to faktorer vurderer vi, at dansk økonomi vil vokse mere afdæmpet med en vækst på 1,4 pct. i år,” siger nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen.
Mulige udfordringer
Selvom prognosen tegner et positivt billede, er der også skyer i horisonten. Globalt set er verdenshandlen presset af handelskonflikter og risiko for øgede toldbarrierer, hvilket kan have konsekvenser for dansk økonomi.
“Vores analyser peger på, at øget fragmentering af verdensøkonomien eller et kraftigt fald i verdenshandelen kan betyde lavere vækst og højere priser – både herhjemme og globalt,” siger Kettel Thomsen.
Samtidig kan de stigende forsvarsudgifter i Danmark og Europa skabe et kapacitetspres i økonomien, som kan kræve politiske modtræk.
”Hvis kapacitetspresset i Danmark øges nævneværdigt, bør det modsvares af finanspolitiske tiltag, der reducerer det tilsvarende. Det skal ses i lyset af, at Danmark på nuværende tidspunkt vurderes at befinde sig i en neutral konjunktursituation,” udtaler Christian Kettel Thomsen.