Investering

Forsvarsaktier skyder op – men det er ikke alle, der vil købe dem 

Efter et par års geopolitisk uro er forsvarsaktier blevet populære blandt investorerne, men det er ikke alle, der vil købe dem. 

Forsvarsaktier skyder op – men det er ikke alle, der vil købe dem 
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 15. oktober 2024

Der har aldrig været så meget krig og konflikter i verden lige nu siden 2. verdenskrig, og det kan også mærkes på aktiemarkedet. 

Flere forsvarsaktier skyder nemlig op. 

Senest har den norske forsvarsgigant Kongsberg Gruppen indgået en aftale med Holland til en værdi af 11 mia. norske kr. svarende til 7 mia. kr. Det skriver E24.

Det sendte aktien op med 4 procent, og  de seneste fem år er aktien steget med 796 procent. Kongsberg Gruppen er kendt for at levere særligt forsvar i luften, herunder missiler. 

Siden starten af Rusland-Ukraine krigen er forsvarsaktier steget med 48 procent. Det viser tal fra SPADE Defense Index. Investeringer i ETF’er med særligt fokus på forsvar er også interessant for investorerne, her er værdien steget med 268 %. 

Det er ikke unormalt, at forsvarsaktier stiger i geopolitiske urolige tider. Det kunne også ses ved meldingerne om, at Iran havde startet et missilangreb mod Israel, efter at Israel havde sat landtropper ind i Libanon. Her steg Lockheed Martin, RTX, Northrop Grumman og L3 Harris alle mere end 2,6 procent på aktiemarkedet.

Mænd køber forsvarsaktier

I en opgørelse, som Nordnet tidligere har foretaget for Økonomista, kan de se, at i kategorien, som  defineres som forsvarsaktier, er væksten i antallet af handler med forsvarsaktier steget med 220 % fra 01.01.2023 til 01.03.2024. Og selvom det både er mænd og kvinder, som investerer i forsvarsaktier, så udgør 85% af investorerne i forsvarsaktier mænd.

Investering i forsvarsaktier er for mange investorer forbundet med etiske overvejelser og især kvinder vægter social ansvarlighed og etik højt, når de investerer. Et studie fra UBS viste, at på spørgsmålet om man ville investere i en virksomhed, der ikke blev betragtet som social ansvarligt (fx en tobaksvirksomhed) svarede 81 % af kvinderne, at det ville de ikke, mens det samme gjaldt for 49 % af mændene. 

Derfor kan det måske også forklare, hvorfor færre kvinder vælger at investere i forsvarsaktier, men det kan være svært for den private investor at vurdere, hvilke virksomheder, der går under betegnelsen forsvarsaktier, og hvornår man selv vil vurdere den som social uansvarlig. 

Se en liste over forsvarsaktier her

Mange vil nok forbinde forsvarsaktier med skydevåben, men forsvarsaktier kan være mere end det. Forsvarsaktier kan nemlig også være IT-teknologi, cybersikkerhed eller virksomheder, som også laver andre produkter end udelukkende til forsvaret. Fx. Saab, som nok er mest kendt for at producere biler, men også laver jagerfly til forsvaret. 

Det skal du vide, hvis du vil investere i AI i 2024

Læs også: Det skal du vide, hvis du vil investere i AI i 2024