AI (kunstig intelligens) er en af de største samtaleemner på aktiemarkedet lige nu, men hvordan kommer du med på AI-bølgen, og hvad skal du være opmærksom på? Vi har spurgt Anders Bæk, AI-investor, analytiker, medvært på podcasten “AI revolutionen” og fast tech- og AI-ekspert i Millionærklubben, hvad man skal være opmærksom på, når man investerer i AI-aktier.
Af Mille Skjold Madsen
Siden Chat GPT rullede ud i november 2022, er der startet en sand AI-eufori på aktiemarkedet, og selvom flere AI-relaterede aktier er buldret derudad, så er det ikke for sent at komme med på bølgen som ny AI-investor.
“AI har uden tvivl taget nogle spring de sidste par år, men vi er stadig i begyndelsen af AI-rejsen, og teknologiens modenhed kan nok bedst sammenlignes med, hvor internettet var i 1995, så man kan stadig komme med og gøre en god investering,” siger Anders Bæk, analytiker, AI-investor, medvært på podcasten “AI revolutionen” og fast tech- og AI-ekspert i Millionærklubben.
Internettet oplevede en opblomstring i 90’erne og alle investerede i virksomheder, der smagte bare en smule af ordet internet, men det endte brat i dotcom-boblen i 2000, hvor IT-aktier crashede og en masse investorer mistede deres investerede penge. Derfor er Anders Bæk heller ikke afvisende over for, at det samme kan ske med AI-aktier om et par år.
“Ved dotcom-boblen mistede mange deres investeringer, fordi de havde smidt penge i virksomheder med en høj værdiansættelse, men som ikke havde noget at have det i, da det kom til stykket og det kan også ske inden for AI, fordi så mange virksomheder prøver at komme med på bølgen og investorerne følger med. Derfor er det utrolig vigtigt, at man vælger nogle gode solide AI-aktier til sin portefølje, som vil kunne overleve, hvis AI-markedet tager et dyk på et tidspunkt, ligesom hvis man havde investeret i Google eller Amazon under dotcom-boblen,” fortæller Anders Bæk.
4 krav til dine AI-aktier
For at vælge gode AI-aktier til din portefølje, så skal du stille fire krav, når du kigger på en AI-virksomhed, som du overvejer at investere i. Det første krav er, at investere i en virksomhed, der udvikler deres egen AI-teknologi.
“Det er utrolig vigtigt, at man investerer i virksomheder, der udvikler deres egen AI-teknologi. Det kunne for eksempel være Microsoft, som ejer 49 % af OpenAI, som er dem, der står bag Chat GPT. Jeg ville selv holde mig fra virksomheder, som bruger andres AI-teknologi til deres virksomhed, som Snapchat fx gør med deres myAI funktion i app’en,” siger Anders Bæk.
Det andet krav er, at virksomheden selv skal have adgang til en stor mængde data, som de kan bygge deres AI-teknologi på. Det gør bl.a. Meta, som står bag Facebook og Instagram. Det tredje krav er helt lavpraktisk og går ud på, at du også selv som forbruger skal kunne prøve systemet af, som du gerne vil investere i.
“”Hvis et firma har en AI-løsning, der ikke er tilgængelig for forbrugeren, så bør det få alarmklokkerne til at ringe, for hvad er det så egentlig de bygger? Når du kan gå ind og prøve Chat GPT af eller scrolle rundt på Facebook, så kan du jo også se, hvad det er og dermed vide mere om, hvad du investerer i,” siger Anders Bæk.
Det sidste krav er ifølge Anders Bæk, at man skal holde sig til at investere i virksomheder, som har en stor pose penge med i AI-kapløbet.
“Jeg ville ønske, at jeg kunne sige, at man kunne finde små AI-startups og investere i for at ramme en hemmelig guldåre, men virkeligheden er, at det koster mange penge at udvikle AI, og det er derfor et kapløb som kun de største virksomheder med mest kapital kommer til at vinde på den lange bane,” siger han.
6 interessante AI-aktier i 2024
Når du overvejer at investere i AI-virksomheder, er det vigtigt at gå dem grundigt igennem og ikke falde for en hype, som kan vise sig at koste mange penge. Anders Bæk anbefaler heller ikke konkrete aktier, men vil gerne dele, hvad han selv har i kikkerten til sin egen portefølje i 2024.
“Microsoft er en stærk spiller, for de ejer 49 % af OpenAI, som står bag Chat GPT, og så har de også den fordel, at de har andre indtægtskilder, som gør dem stærke selv i nedgangstider,” siger Anders Bæk.
Han nævner også Alphabet, som står stærkt i AI-kapløbet og kan være en konkurrent til Chat GPT, men har den ulempe, at størstedelen af deres indtægt kommer fra en partner, nemlig Google, og det kan gøre dem sårbare.
Tesla er stadig også relevant på AI-markedet med deres AI-teknologi, som bruges til at bygge selvkørende biler.
“De bygger selv teknologien, og så har de adgang til en stor mængde data, når deres biler kører rundt i bybilledet og indsamler video via kameraer, og den viden kan bruges til at gøre AI-teknologien endnu bedre,” siger Anders Bæk, som også har Meta på listen, når det kommer til AI-virksomheder, der har ejerskab over en stor mængde data.
“Meta er interessante, for de har valgt at gå lidt anderledes til værks, når det kommer til AI-teknologi. Hvor de andre bruger closed source og selv udvikler på teknologien, så bruger Meta open source-modellen, hvor de giver alle adgang til at kigge ind i maskinrummet, og de håber dermed, at alle vil være med til at bidrage til udviklingen, ligesom vi så med Wikipedia,” siger Anders Bæk.
Ifølge Anders Bæk kommer vi heller ikke uden om virksomheden Nvidia. Nvidia udvikler ikke selv AI-teknologi, men producerer AI-trænings computere, som de andre AI-virksomheder bruger til at bygge teknologien. Nvidia sidder på 90 % af markedet for træningscomputere og i 2023 steg Nvidia-aktien 200 %.
“Nvidia er en vigtig spiller, og hvis man sammenligner den med infrastruktur, så er de andre AI-virksomheder toge, mens Nvidia er skinnerne, de skal køre på. Nvidia har allerede haft utrolig meget medvind på aktiemarkedet, men man kan risikere, at de andre virksomheder på sigt selv udvikler træningscomputere og dermed gør Nvidia overflødig. Det kommer helt sikkert til at ske, men der kommer til at gå en del år, før det er en realitet, så det er stadig en interessant aktie,” siger Anders Bæk og tilføjer til sidst en joker, som kan være værd at holde øje med.
“En joker blandt AI-aktier er Apple, som i den grad er blevet taget på sengekanten og slet ikke har meldt sig ind i AI-kapløbet endnu. De har de store økonomiske ressourcer, som det kræver for at blive en stor spiller, og de er også kendt for ikke at være først, men bedst, når de endelig går ind i et marked, så jeg tror også, at vi ser et udspil fra dem inden for få måneder, men siden vi ikke har set det endnu, så det stadig en joker, når det kommer til AI-aktier.”