Liv

Økonomisk hverdagssexisme sker stadig hver dag

Økonomisk hverdagssexisme sker stadig hver dag
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 4. oktober 2023

“…jeg fik af vide, at der kun kunne være én (konto)indehaver, og det er altid manden…”. 

Sådan lyder en af de mange kvinders beretninger, som siden efteråret 2020 har floreret på Instagram. Her har mange kvinder fortalt om deres oplevelser med hverdagssexisme, når det kommer til at købe bolig, låne penge i banken og andre økonomiske beslutninger. 

Af Mille Skjold Madsen 

 

“Min mand og jeg skulle have et guld Mastercard til vores fælleskonto. Min mand fik “hovedkortet”, og jeg kunne kun få et “konekort”, som vores rådgiver kaldte det. Hver gang jeg brugte det, blev min mand adviseret på sms”. 

Det er en af de mange historier, som er blevet delt på Instagram-profilen hos den frivillige NGO Everyday Sexism Project Danmark. Foreningen har til formål at bekæmpe og oplyse om sexisme, og de har det sidste år sat fokus på kvinder og økonomi, blandt andet ved at dele anonyme vidnesbyrd fra kvinder, som oplever økonomisk hverdagssexisme. Og nogle vidnesbyrd kom bag på dem: 

“Vi blev overrasket over at høre fortællinger om, at bankerne sender tingene til manden, fordi “sådan har det altid været”, og at systemerne ikke er fulgt med tiden. Og så har vi haft helt grelle eksempler med kvinder, hvor mændene har fået adgang til deres penge. Det er jo et kæmpe problem, at det kan foregå,” fortæller Zen Donen, bestyrelsesmedlem i Everyday Sexism Project Danmark (ESPD). 

Oplevelser som at man får et “konekort” eller får af vide, at ens mand har mere styr på økonomien, falder under det, man kalder hverdagssexisme. Det er ikke at sammenligne med fx krænkelser eller overgreb, men ikke desto mindre er det ifølge Everyday Sexism Project Danmark (ESPD) ikke noget, vi skal acceptere. 

“For nogle kan det være en lille ting, at man får en sexistisk kommentar i banken, eller at manden får tilsendt alle brevene, men når de her “små ting” kontinuerligt sker, så skaber det grobund for alt det, der er øverst i sexisme-pyramiden. Derfor er det også vigtigt, at vi får sat fokus på det,” fortæller Zen Donen. 

 

Hverdagssexismen starter allerede i barndommen

Sexisme i hverdagen kommer til udtryk i mange forskellige sammenhænge. Det kan være “uskyldige” kommentarer om, at kvinder ikke kan køre bil, mænd ikke kan multitaske, og at det er en kompliment at fløjte efter andre personer på gaden. Ifølge ESPD udspringer det af en “nedarvet” forståelse af køn, som retfærdiggør forskelsbehandlingen. Børn lærer altså fra små, hvordan en pige/kvinde og en dreng/mand bør opføre sig.

Det kan være fra, at barnet klædes i bestemte farver, får kønsstereotypt legetøj (fx dukker til piger og værktøj til drengene) eller måske får af vide, at matematik er et drengefag, og at piger elsker – sådan lidt ufornuftigt – at købe tøj og sko. 

“Vi er vokset op med fordomme om, at piger ikke er gode til matematik, og at det er et drengefag, så vi tænker på et tidspunkt ikke længere over, om det egentlig er ok, at der er den her fortælling om, at kvinder er dårlige til penge. Den usikkerhed afspejler sig så senere i, at det er ok, at det er manden, som tager sig af pengene, selvom han måske ikke er bedre til det end kvinden,” siger Zen Donen, som også ser et problem i, at nogle kvinder overlader det økonomiske til manden. 

“De hverdagssexistiske oplevelser er med til at give nogle kvinder følelsen af, at de ikke har kompetencer eller viden om økonomi, og det kan i yderste tilfælde ende med, at man ikke har kontrol over sine egne penge. Det ses især ved psykisk vold, hvor økonomisk kontrol også kan spille en stor rolle.”   

espd pyramide instagram med side tekst

Kampen skal ikke kun tages hos kvinderne selv 

De anonyme fortællinger bekræfter andre kvinder bag skærmen i, at de ikke er alene med økonomiske hverdagssexistiske oplevelser. 

“Som kvinde er det vigtigt at vide, at man ikke er alene med de her oplevelser, for det giver den enkelte kvinde større styrke til at sige fra, når det sker, fordi hun ved, at hun ikke er alene,” fortæller Zen Donen.

Det er dog ikke nok, at vi kvinder deler vores oplevelser, vi skal også sætte foden ned overfor virksomheder, hvor man oplever sexisme, og så spiller mændene også en vigtig rolle i kampen mod hverdagssexisme.

“Det sker jo, at nogle mænd slår det hen eller griner lidt af det, eller slet og ret ikke lægger mærke til, at det sker i situationen. Der ville det være en kæmpe styrke, hvis de også kunne komme på banen og bakke os op, når det sker, og helt ærligt, så manglede det jo også bare.”

Tjekliste: Oplever du hverdagssexisme i dit liv? 

 

  • Har du oplevet situationer, hvor du er blevet nedgjort for din økonomiske kunnen? 
  • Har du oplevet stereotype kommentarer om dit køn og økonomi?
  • Har din partner adgang til dine konti uden dit samtykke? 
  • Har du adgang til alle konti i dit navn? 
  • Modtager du alle breve eller mails vedrørende dine bankforhold? 
  • Hvem henvender banken/forsikringsselskabet sig til, når de har spørgsmål? (Og vil du gerne have, det var anderledes?) 

Kvinder, der har delt anonyme vidnesbyrd om hverdagssexisme: 

Kilde: @everydaysexismprojectdenmark 

 

“Da jeg solgte min andelslejlighed, gik pengene ind på min mands konto, selvom det var min lejlighed alene, som jeg havde købt, inden jeg mødte ham. Og kun mit navn, der stod på papirerne..”

 

“…for nylig fik jeg stjålet mit cykelbatteri. Det var mig, der meldte det til politiet og forsikringsselskabet, og jeg oplyste naturligvis mit eget cpr-nr. Alligevel blev pengene udbetalt til min mand.”

 

“Min kæreste fik tilsendt min forsikringspolice for min livsforsikring. Altså, hvad sker der lige?” 

 

“Da vi skiftede bank, blev min mand sat som kontoindehaver. Spurgte hvorfor det var min mand, der stod som indehaver, og svaret var “der er kun én, der kan være indehaver, og det er altid manden”. Kvinden kan være medejer. Det var bankens politik.”

 

“Har oplevet det, da vi købte hus. Det var mig, der stod for budgetter, kontakt og lignende, men de sendte kun ting til ham og skrev hans navn på konti, der ellers skulle være fælles. Til trods for, at jeg havde været kunde i banken i 20 år, og han først skiftede dertil, da vi købte huset.” 

 

“Jeg opdagede i vores tidligere bank, at mine oversigter over betalingsservice på min EGEN konto (ikke fælleskonto) blev sendt til min kærestes e-boks og ikke min. Vi er ikke engang gift! Jeg blev så rasende, at jeg truede med at melde dem til Datatilsynet og skiftede bank med det samme.”

 

“…da jeg talte med min bank i foråret 2021 om en mellemfinansiering (vi skulle bruge penge til at renovere vores nye hus, før andelen var solgt), og de afviste, at det kunne lade sig gøre, og jeg så stillede mig uforstående overfor dette afslag, var bankrådgiverens svar: “Ja, det er lidt teknisk, din mand er også velkommen til at ringe herind, så kan det være, jeg kan forklare ham det”. Så provokerende! Jeg forstod udmærket det tekniske, synes bare, det var dårlige argumenter.” 

 

“Min mand og jeg skulle have et guld mastercard til vores fælleskonto. Min mand fik “hovedkortet”, og jeg kunne kun få et “konekort”, som vores rådgiver kaldte det. Hver gang jeg brugte det, blev min mand adviseret på sms.”

 

“I forbindelse med huskøb har jeg kun oplevet, at min mand og jeg er blevet sidestillet – også ift post og underskrifter, men til første møde, hvor vi skulle gennemgå vores økonomi, sagde den (kvindelige) bankrådgiver kækt, om min mand var ok med, at jeg fik mere i løn end ham. Den studsede vi begge over i situationen, og hans svar var, at det ikke rigtig var et problem, nu vi var i 2020.”

 

“Min kæreste og jeg har ikke samme bank. Men da vi står over for huskøb, havde vi ET møde med MIN bank. Efterfølgende solgte jeg MIN lejlighed. Og pludselig fik min kæreste også breve, som kun burde have været til mig. Der stod også, at deponeringskontoen var i hans navn. Yderligere stod hans navn på alle papirer, der skulle underskrives vedr. salg af min lejlighed…”

 

“For nogle år siden skiftede vi bank. Jeg havde al korrespondance med banken, ordnede kontoskift, lån osv. Jeg gjorde det klart, at jeg er økonomi-ansvarlig herhjemme…. Alligevel blev alle fælles konti oprettet i hans navn, så jeg ikke engang kunne tilgå mine egne penge! Jeg måtte allernådigst bede om at få adgang til mine konti, for de kunne jo desværre ikke oprettes i mit navn…”

“Min kæreste og jeg skiftede bank i efteråret, og ikke så lang tid efter valgte vores bankrådgiver at skifte job, så min kæreste fik et fysisk brev om, at hans bankrådgiver var stoppet, og at han var blevet tildelt en ny. Jeg blev ikke adresseret i brevet og har heller ikke fået et brev selv…Vi har nogle fælles konti, men jeg har så sandelig også min egen. Men jeg skal ikke have noget at vide åbenbart…”

 

Her er de fem feriedestinationer, hvor du kommer længst for pengene

Læs også: Her er de fem feriedestinationer, hvor du kommer længst for pengene