Liv

Marie: “Det giver en ren powerfølelse, at jeg sagtens kan klare det hele selv”

Marie: “Det giver en ren powerfølelse, at jeg sagtens kan klare det hele selv”
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 1. februar 2024

Efter en skilsmisse, overforbrug og flytning stod Marie Cecilie Schmidt med gæld i bagagen og triste røde tal på kontoen. Med nogle værktøjer fik hun vendt minus til plus og har i dag råd til investeringer i aktiemarkedet og rejser med sine døtre. 

 

Af Mille Skjold Madsen 

 

For tre år boede Marie Cecilie Schmidt med sin daværende mand og deres to børn på nu 5 år og 8 år i et dejligt hus. Der manglede ikke noget med dyre juicemaskiner, Webergrill og flere rejser hvert år, men da Marie blev skilt fra sin mand, stod hun pludselig og kiggede ind i et helt andet budget. 

 

“Vi havde en god skilsmisse, men jeg var da stadig ked af, at min drøm om vores familieliv braste. Det var sindssygt hårdt at starte forfra,” fortæller Marie, som var nødt til at få en kassekredit, så hun kunne betale indskud til lejlighed og møbler. 

 

Nedskrev gæld med 60.000 kr. på et år

Efter skilsmissen stod hun tilbage med en samlet gæld på 140.000 kr., som bestod af kassekredit, SU-lån og billån. Marie besluttede sig for at gøre noget ved det. Hun startede med at kigge alle sine faste udgifter igennem og skar dem væk, som hun godt kunne undvære, fx streamingtjenester. 

 

Marie tracker dagligt sit forbrug og skriver hver aften ned, hvad hun har brugt penge på. For at holde motivationen til at spare op, bruger Marie de gratis ark fra debtfreecharts.com, hvor hun løbende farvelægger, hvor langt hun er nået mod sine økonomiske mål. 

 

Arkene hænger synligt i Maries hjem, så hun hele tiden er motiveret til at nå målet. 

Marie3

 

“Når opsparingen er synlig for mig hele tiden, så betyder det også, at jeg ikke impulskøber for eksempel en takeaway pizza, men i stedet sætter pengene ind på opsparingskontoen. Små beløb her og der bliver jo til meget i sidste ende,” fortæller Marie, som sidste år nedskrev sin gæld med 60.000 kr. og sparede 30.000 kr. op. 

 

Ren powerfølelse 

I starten var livet som enlig forsørger sårbart for Marie, der stressede over tanker som, hvad nu hvis bilen gik i stykker, eller hvad nu hvis hun nu mistede sit arbejde som lærer. 

 

“Jeg kunne nogle gange blive bange for, at det ville ende helt galt. Der var jo ingen til at redde mig, og jeg så det som en dårlig ting at skulle stå alene. I dag er det vendt til en ren powerfølelse, fordi jeg jo har vist mig selv, at jeg sagtens kan klare det hele selv,” siger Marie. 

 

Marie gør mange forskellige ting for at holde sit budget. Når hun har betalt alle regninger, så fordeler hun resten af sit rådighedsbeløb til navngivne poster som buffer-konto, investering, ferie og jul. Opsparingerne er næsten lige så vigtige for hende som huslejen. Herefter er der ca. 2.000 kr. tilbage til at leve for til hende selv, og når hun har sine piger hver anden uge. 

 

“Vi mangler ikke noget, og jeg prøver at have fokus på, hvad vi har, i stedet for hvad vi mangler. Jeg prøver at give mine børn noget at glæde sig til, når vi er sammen hver anden uge, og det kan jo være at tage en tur i den lokale svømmehal,” fortæller Marie, som prioriterer at have sine børn i friskole og rejse med dem, når det er muligt. Noget hun aldrig havde troet kunne være muligt på en eneforsørger-indkomst. 

 

“Jeg har fundet ud af, at jeg sagtens kan spare op. Ja, det tager lidt længere tid, end hvis vi er to, og der er nogle ting, som jeg så ikke prioriterer, men det kan lade sig gøre”. 

 

Investerer i fremtiden 

Efter at have betalt det meste af sin gæld, er Marie også begyndt at interessere sig for et nyt område. Nemlig investering. Hendes drøm ligger langt ude i fremtiden, men hun håber en dag at kunne købe et hus, og det skal hendes investering hjælpe til med.

 

“Jeg ville gerne være blevet i vores hus, da vi blev skilt, men jeg fik afslag i banken på at købe min mand ud, fordi mit rådighedsbeløb var 1.000 kroner lavere end hans. Det er jo frustrerende, at 1.000 kroner skulle skille mig fra drømmen, men jeg tror på, at det kan lade sig gøre i fremtiden,” slutter Marie.

Her er de fem feriedestinationer, hvor du kommer længst for pengene

Læs også: Her er de fem feriedestinationer, hvor du kommer længst for pengene