Karriere

Mette Murer: Går til kamp mod kønsdiskrimination

Mette Murer: Går til kamp mod kønsdiskrimination
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 24. juni 2024

I mange år har Mette Schak Dahlmann kæmpet for at sætte fokus på køn og ligestilling i håndværkerbranchen. Selv om kampen er hård, fighter hun videre. 

Af Camilla Kjærgaard Olesen 

 

Hun er kvinde, hun er kæreste, hun er homoseksuel, og hun er murer. Er hun dygtig til sit arbejde? Ja, må svaret være, for hun blev ‘antaget med sølv’, da hun blev uddannet. En hæder, der er ret svær at opnå. 

 

At man er dygtig til sit arbejde burde være det, der tæller, og så er det ligegyldigt, om man er mand, kvinde, hvid, rød, eller hvilket køn man er til, men sådan oplever 32-årige Mette Schak Dahlmann ikke hverdagen på byggepladserne. Her er hun omgivet af mænd og må lægge ører til sætninger som: “Mette, kom lige herhen. Her er der fem mænd, og du kan jo lige give os et blowjob, for det har du vel aldrig prøvet før. Du er jo lesbisk.”

 

Det var den velkomst, hun fik på en helt ny byggeplads for nogle år siden. 

Den kommentar står ikke alene. Der falder også sætninger som: ‘Det er jo vores søde lille pige, kan hun komme og ordne det her?

 

“Hvornår er man ikke længere en lille pige? Jeg er over 30 år. Jeg er også blevet kaldt hende den sure gamle dame af en VVS’er, fordi der ikke var klar til mig på byggepladsen, og så kørte jeg hjem. Det er der masser af mænd, der gør, men fordi det var mig, så var jeg hysterisk. Jeg skal ikke hidse mig ret meget op over noget, før jeg får at vide, at jeg er hysterisk,” fortæller Mette Schak Dahlmann. 

 

Alle disse kommentarer gør, at hun ofte føler sig nedgjort. Hun oplever, at hun skal præstere meget mere end sine mandlige kolleger, og hvis hun laver en fejl, bliver hun hånet mere end dem. 

Skaermbillede 2024 06 24 kl. 20.27.05

 

Kamp for skurvognen

 

Mette Schak Dahlmann har i den grad fået at føle, at hun er kvinde, når hun har taget bad i skurvognen efter endt arbejde. Loven lød tidligere, at man som kvinde havde ret til sin egen skurvogn, men hun ønskede ikke at være en udgift for sin arbejdsplads. Gamle skurvogne er kun indrettet med et forhæng, og alle kan komme og gå i skurvognen. Det betød, at hun ikke kunne tage bad i fred, men her tog Mette murerskeen i den anden hånd. 

“Jeg har fået ændret skurvognsreglementet, selv om alle fortalte mig, at det var umuligt. Jeg spurgte flere gange mine kolleger, om vi ikke bare kunne sætte en dør i – for hey, vi er jo håndværkere for helvede. Men det måtte vi ikke på grund af regler, og jeg fik også at vide, at hvis jeg ikke kunne lide lugten i bageriet, så kunne jeg pisse af.”

At hun blev afvist på den måde blev en motivationsfaktor. 

“Jeg vil vise dem, at det fandeme godt kunne lade sig gøre.”

 

Med hjælp fra et firma fik hun bygget en ny skurvogn, og det endte med, at hun fik ligestillingsministeren og beskæftigelsesministeren forbi, da hun satte skurvognen op foran Christiansborg i 2018. Efter længere tids kamp lykkedes det Mette at få lavet reglerne om, så fra 2021 er alle nye skurvogne kønsneutrale, og der er en dør i, så man kan gå i bad i fred. 

 

“Uretfærdigheden er en drivkraft for mig. Der er ingen, der skal fortælle mig, hvad jeg skal eller ikke skal. Jeg vil gerne ændre strukturen i håndværkerfagene, for der skal ikke være fokus på, hvilket køn eller seksualitet man har,” siger Mette Murer.

 

Vanskeligt at få job

 

Hun er for nyligt flyttet fra Aarhus til København, og da hun skulle søge job, var det som et hårdt slag med en murerhammer. Håndværkerne er eftertragtede, og de plejer ikke at have svært ved at få job, men for Mette blev det en udfordring. Først syvende gang lykkedes det hende.  

“Jeg var ikke blevet fyret fra mit tidligere job, men jeg ville gerne flytte til København. Jeg blev afvist, fordi der er normer og fordomme. Jeg skal altid bevise mit værd meget mere end mændene. Det er utroligt, at det er mig, der bliver tvivlet på hver evig eneste gang. Jeg er den eneste i mange år, der har fået ‘antaget med sølv’ til svendeprøven. Det er uretfærdigt, at der ikke bare bliver kigget på, hvor dygtig jeg er til mit fag,” lyder det fra Mette Schak Dahlmann.

 

Sexisme til debat

 

For Mette Murer begyndte kampen mod ligestilling og kønsneutralitet længe inden #metoo-bølgen skvulpede ind over landet. 

“Jeg har været helt alene i den her kamp for kønsligestilling i håndværkerbranchen. Jeg vil gerne opnå, at det bliver naturligt at være håndværker som kvinde. Jeg er for eksempel aldrig nogensinde blevet foreslået at tage en erhvervsuddannelse. Der er alt for mange fordomme om både det fysiske og psykiske arbejdspres, og jeg vil gerne ændre den måde at se faget på. Det er vigtigt for ligestillingsdebatten, at kvinder også er håndværkere, og vi kan sagtens være i den verden.”

Som med mange andre fag har hun også oplevet forskel i lønninger mellem mænd og kvinder. 

 

“Når jeg er begyndt et nyt sted, har jeg kunne mærke, at jeg får mindre i løn end mændene. Det sker dog ikke, hvis jeg er i et sjak og går på akkord, så tjener jeg det samme som mændene, men ellers er der forskel på det, og det skal der laves om på,” lyder det fra Mette Murer, der kraftigt overvejer at gå ind i politik, så hun kan være med til at nedbryde det kønsopdelte arbejdsmarked og uddannelsesvalg, som har stor indflydelse på vores fremtid og menneskers liv generelt også i forhold til indkomst og pension. Det er bl.a. en af grundene til, at hun er flyttet fra Jylland til Sjælland. 

 

Fakta om Mette Murer

  • Mette Schak Dahlmann kommer oprindeligt fra Sønderjylland, men har gennem en årrække. boet i Aarhus. Nu er hun flyttet til København.
  • Hun overvejer kraftigt at gå ind i politik for bl.a. at nedbryde det kønsopdelte arbejdsmarked.
  • Hun har en kæreste, der også bor i København.
  • Hun blev uddannet murer i 2015 og fik ved den lejlighed ‘antaget med sølv.’ Hun har sidenhen fået sølvmurerskeen med begrundelsen: God indstilling til faget, god kammerat, hjælpsom, går forrest med videre. Hun modtog Fællesskabsprisen 2019. I 2020 vandt hun Arkilds Indsatspris. 
Fem gode råd fra kvindelige investorer: “Sådan øger kvindelige iværksættere deres mulighed for at skaffe kapital”

Læs også: Fem gode råd fra kvindelige investorer: “Sådan øger kvindelige iværksættere deres mulighed for at skaffe kapital”