Karriere

65 procent af danskerne arbejder i sommerferien

65 procent af danskerne arbejder i sommerferien
Amanda Frisk
Af Amanda Frisk 1. juli 2024

To tredjedele af de erhvervsaktive danskere tjekker og besvarer mails, sms’er og opkald i sommerferien. 

 

Af Amanda Frisk

 

Selvom definitionen af ferie er en periode, hvor man holder fri fra arbejde eller skole, så lever flertallet af de erhvervsaktive danskere ikke op til beskrivelsen.

 

65 procent af danskerne er tilgængelige for arbejdspladsen på telefon, mail og sms under deres ferie. Det viser en ny befolkningsundersøgelse, som er lavet af Analyse Danmark for Ingeniørforeningen IDA.

 

Det svarer til, at 1,9 millioner erhvervsaktive danskere arbejder i deres ferie. Dog svarer 34 procent, at de slet ikke er tilgængelige for arbejdspladsen. 

 

Hos IDA mener arbejdskonsulent Eva Jakobsen, at det er vigtigt, at man holder helt fri i ferien.

 

“Formålet med din ferie er, at du får ro og fred til at restituere din hjerne og laver noget andet, end du laver til hverdag. Giver vi ikke vores hjerne den pause, så risikerer vi, at vores hjerne bliver overbelastet,” siger hun i en pressemeddelelse.

 

“Det er ikke rocket-science, men gør dig selv og din familie en tjeneste og luk ned for mails, opkald og sms’er fra arbejdspladsen. På samme måde, som vi kan nedslide kroppen, hvis vi arbejder med tunge løft til hverdag, så kan vi overbelaste hjernen, hvis vi ikke lader hjernen restituere.”

 

Samtidig viser undersøgelsen, at 22 procent af danskernes arbejdsgivere enten forventer eller kræver, at de er tilgængelige i deres ferie. 76 procent svarer, at det ikke er et krav fra deres chef. 

 

“Vi skal holde til et langt arbejdsliv, og mange af os får et stort kick ud af at arbejde og har svært ved at slippe det. Derfor opfordrer vi altid til, at man får lavet klare aftaler om forventning til tilstedeværelse og tilgængelighed inden ferien. Hvis det virkelig brænder på, og du er den absolut eneste, der kan løse en opgave, så er det ok, at chefen ringer,” siger Eva Jakobsen. 

Fem gode råd fra kvindelige investorer: “Sådan øger kvindelige iværksættere deres mulighed for at skaffe kapital”

Læs også: Fem gode råd fra kvindelige investorer: “Sådan øger kvindelige iværksættere deres mulighed for at skaffe kapital”