Karriere

Disse 10 bøger skal inspirere fremtidens arbejdsliv

Disse 10 bøger skal inspirere fremtidens arbejdsliv
Amanda Frisk
Af Amanda Frisk 31. juli 2024

Trine Thorn har gennem mange år stået i spidsen for at forme fremtidens arbejdspladser i sine forskellige roller som direktør i people-, marketing- og udviklingsorganisationer. Her fremhæver hun 10 læseværdige bøger, der kan være med til at forme fremtidens arbejdsmarked.

Af Trine Thorn

Konturerne af fremtidens arbejdsliv danner sig foran os. Der er et oprør i gang mod den lineære karriere, da man i dag oplever, at den ikke kan indfri de ønsker, man har til sit liv. 

Der tales blandt andet om pauser i arbejdslivet, større fleksibilitet for den enkelte, fire dages arbejdsuge, større fællesskaber og at arbejdet skal sammensættes af forskellige elementer. Derudover skal man kunne gå tidligt på pension eller fortsætte med at arbejde efter pensionsalderen. 

Jeg vil prøve at få en større forståelse for de strømninger, der løber, ved at tale med spændende mennesker, lytte til podcasts og læse nogle af de bøger, der sætter nye perspektiver på emnet.

Det er vigtigt at forstå strømningerne, for at vi kan forme fremtidens arbejdspladser. Virksomhederne har brug for at tiltrække og fastholde medarbejdere, og det gøres ikke ved frugtordninger, men ved at se på rammerne og strukturerne og udfordre os selv på, hvad der er muligt. 

Ligesom vi som individer skal udfordre os selv på, hvordan vores arbejdsliv skal forme sig og være nysgerrige. Mennesker og virksomheder kan sammen skabe et værdifuldt arbejdsliv. 

De ti bøger, der kan forme fremtidens arbejdsliv:

 

Generationer der skal redde verden endelig

Generationen der skal redde verden af Emilia van Hauen

Det er vigtigt at få indsigt i, hvad fremtidens medarbejdere ønsker af deres liv. De unge inspirerer os og får andre generationer til at få nye ønsker til deres arbejdsliv. Emilia Van Hauen er altid god til at fange tendenser i omverden og formidle det på en interessant måde. 

KaffeKoebenhavn

KaffeKøbenhavn af Anja Olsen

Den bedste måde at få viden på er ved at tale med andre. At mødes med mennesker med andre synspunkter, være nysgerrig og lytte. Det kan med fordel ske over en kop kaffe eller på en gåtur.

Nu taler jeg endelig

Nu taler jeg af Rikke Viemose

Efter jeg gennem hele mit arbejdsliv har kæmpet for ligeløn for lige arbejde, inklusion, og at få flere kvinder i ledelse, så rammer denne bog plet. Rikke Viemose sætter ord på alt dette fra min generations perspektiv, som forhåbentlig skaber forståelse for, hvordan vi ser udfordringerne, og hvorfor vi udtaler os, som vi gør. 

Vi er naturen

Vi er natur af Jane Sørensen, Sigurd Hartvig, og Simon Høegmark

Vi må være nysgerrige på, hvordan naturen kan hjælpe individet og på begrebet regenerativ ledelse. Vi er blevet så gode til at skabe resultater (til at så og høste – naturens forår og sommer). Men vi glemmer at forberede os på næste udfordring og lære af det eksisterende (naturens efterår og vinter, hvor vi hviler os og gør os klar til næste opgave). Det er nødvendigt, hvis vi ikke skal brænde ud.

Digital Tranformation

Digital transformation af Pernille Kræmmergaard

Der fokuseres ofte på den effektivisering, som den nye teknologi vil muliggøre. Men er virksomhederne klar til at favne den nye teknologi? Hvilke krav stiller det til medarbejderne og organiseringen? Hvilke muligheder giver det for den enkelte i forhold til at forme sit arbejde anderledes? De spørgsmål besvarer Pernille Kræmmergaard i denne bog, hvor hun givet et bredere organisatorisk perspektiv på ny teknologi.

Aeroe manifestet

Ærø Manifestet af Maj My Humaidan

En ærlig bog om, hvilke udfordringer det giver, når man ønsker at skabe et andet liv for sig selv og sin familie. Når det, man tror, vil skabe glæde og ro i ens liv, kan skabe frustration. Bogen beskriver ærligt, at drømmen ikke er ligetil og måske også må justeres. Især når rammerne i samfundet tilbyder noget andet.

Muve

Muve af Pia Aarestrup og Maria Hjorth

Arbejdslivet behøver ikke kun at ses som en lineær karriere. Hvordan kan man sammensætte sit arbejdsliv af byggesten? Hvilke ønsker har man? Måske skal 1/3 være “almindeligt” arbejde, 1/3 skal være uddannelse og 1/3 skal være “doing good”, altså at gøre noget, hvor du ikke får betaling for at arbejde. Det kan være at hjælpe iværksættere, en forening eller være mentor for unge. Denne bog stiller spørgsmål, så man bliver nysgerrig på svarene.

Det hele handler ikke om dig

Det hele handler ikke om dig af Niels Overgaard

Der kommer flere bøger som tager udgangspunkt i filosofi. Vi er nysgerrige på de store spørgsmål, da flere og flere er ulykkelige og mistrives. Hvem vil vi gerne være? Hvilke ønsker har vi til livet? Vi vil gerne selv bestemme og tror, ansvaret ligger alene hos individet. Men måske handler det om noget større. Om at være en del af et fællesskab og sammen skabe et større “why” med impact. 

Halvt i himlen

Halvt i himlen af Lone Hørslev

Bogen er ren fiktion, og handler om to kvinders liv i 1920’ernes København. Det behøver ikke at være faglitteratur for at give perspektiv. Vi glemmer, hvor langt vi er nået med at skabe gode arbejdsliv, og nogle gange kan det være godt at se tilbage for at være taknemlig.

Pause Power

Pause Power af Pia Hauge 

Pia Hauge er et inspirerende menneske. Hun sætter ord på, at pauser ikke behøver at handle om meditation og “ingenting”, men det at slå græsset eller bygge en terrasse kan være en pause, da fokus ligger et andet sted. Vi er altid stimuleret af vores telefon og glemmer pausen ved kaffemaskinen med kollegaen. Jeg arbejdede sammen med Pia Hauge om “Kollega to-go” konceptet, som nævnes i bogen, hvor vi fik motiveret kolleger til at gå en tur sammen for at skabe større sammenhængskraft i organisationen, men den største gevinst blev en pause, som skabte mere motiveret medarbejdere. 

Fem gode råd fra kvindelige investorer: “Sådan øger kvindelige iværksættere deres mulighed for at skaffe kapital”

Læs også: Fem gode råd fra kvindelige investorer: “Sådan øger kvindelige iværksættere deres mulighed for at skaffe kapital”