Investering

Tjen penge mens du sover: Start en udbytteportefølje

Tjen penge mens du sover: Start en udbytteportefølje
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 19. juni 2024

Af Linnéa Schmidt, privat investor og partner i Moneypenny and More

 

Jeg er vild med udbytteaktier, fordi de giver mig en løbende passiv indtægt i form af udbytte. Men hvad er udbytte egentlig for noget og hvad med alle de her mærkelige ord som direkte afkast og X-dato? Bliv klogere på udbytteaktier her. 

 

Hvad er udbytte og udbytteaktier?

Udbytte er noget, som selskaber kan vælge at udbetale til sine aktionærer, det vil sige de investorer, som er medejere i selskabet. Udbyttet udbetales af selskabets overskud, og udbyttets størrelse bestemmes på selskabets generalforsamling. Du får udbytte som aktionær, uden at du behøver at sælge dine aktier – deraf min titel på denne artikel: “Tjen penge mens du sover”. Ja, jeg får endda notifikationer på min mobil fra min investeringsbank om, at jeg har fået udbytte midt om natten. 

 

Fordele ved en udbyttestrategi:

  • Et løbende afkast i form af udbytter uden at skulle sælg aktier.
  • Det gør en mindre følsom for aktiemarkedets bevægelser, det vil sige, at det kan reducere risikoen for, at man sælger i panik, når aktiemarkedet går ned.

 

Ulemper ved en udbyttestrategi:

  • Der skal betales skat af udbytte.
  • Som oftest er en udbytteaktie lidt kedelig og bliver sjældent den store kursraket.

 

En udbytteaktie er kort fortalt en aktie, som giver udbytte. Når man taler om “udbytteaktier”, så mener man oftest de aktier, der indgår i en investeringsstrategi, som fokuserer på udbytte. Det er nemlig ikke alle aktier, der betaler udbytte, som er favoritter til at komme med i en decideret udbyttestrategi. Du kan også få udbytte fra en udbyttebetalende fond. 

 

Udbytte – også kaldet direkte afkast – omtales i kroner og øre, og direkte afkast er udbytte i forhold til aktiekurs og omtales i procent. 

 

Eksempel: En aktie koster 100 kr. og giver 5 kr. i udbytte pr. aktie. Det direkte afkast er her 5 % (5 kr. / 100 kr.). Skulle aktien stige i kurs og give det samme udbytte, ville det direkte afkast forandre sig med aktiekursen. 

 

Eksempel: Aktien stiger til 200 kr. og giver stadig 5 kr. i udbytte. Det direkte afkast er nu 2,5 % (5 kr. / 200 kr.). Der findes også noget, der kaldes for Yield on Cost (YOC), som er “dit eget direkte afkast”. Det vil sige det udbytte, du får i forhold til, hvad du betalte for aktien (din GA, gennemsnitlig anskaffelseskurs). 

 

Hvad er X-dagen?

X-dagen er den første dag, hvor værdipapiret handles uden ret til udbytte. Vil du have ret til udbytte, er du altså nødt til at eje aktien inden denne dag. X-dagen kaldes også for skæringsdato, cut off dato eller ex-dividend day på engelsk. 

 

Det er vigtigt, at du ejer aktien før X-dagen, for køber du aktien på X-dagen, har du ikke ret til udbytte. Udbyttet plejer at gå ind på din konto et par dage efter selskabets generalforsamling afhængig af investeringsplatformen. Det plejer at være nemt at finde informationer om X-dagen, hvis du søger efter dette på nettet. Nordnet har også noget, som kaldes for Udbytteguiden, hvor du kan finde information om f.eks. udbytte og X-dage.

 

Udbyttevækst

Udbyttevækst, den årlige procent, med hvilken udbyttet vokser over en periode, er en vigtig faktor, når man investerer i udbytteaktier. Som investor kan man sammenligne udbyttevækst med at få lønforhøjelse. På samme måde som man gerne vil have en lønforhøjelse, der dækker inflationen hvert år, skal man jo også have en forhøjelse af sit udbytte, især hvis dette udbytte er noget, man lever af. En stærk historisk udbyttevækst hos et selskab signalerer sundhed hos selskabet, og at en fremtidig udbyttevækst er sandsynlig (selvom intet kan garantere det, selvfølgelig).

 

Derfor elsker jeg udbytteaktier

I min investeringsstrategi har jeg tre porteføjler med hver sit formål. Min portefølje med udbytte kalder jeg for min “udbytteportefølje”, fordi den indeholder udbytteaktier, der giver mig udbytte hver måned.

 

Jeg har planlagt min udbytteportefølje, så jeg får udbytte hver måned. Det er også kaldet “Dividend Carpet Bombing”, eller som jeg (lidt mindre jazzy) kalder det: “En udbyttekalender”. 

 

Du behøver selvfølgelig ikke at planlægge det, så du får udbytte hver måned, men for mig handler det også om mentalt at holde fast i en strategi. Jeg vil gerne undgå at sælge værdipapirer i panik, så når jeg får et afkast i form af udbytte hver måned, får det mig til at være rolig i forhold til, hvordan aktiemarkedet ellers går. Så min udbytteportefølje har to formål for mig; 1) at give mig en passiv indtægt, der kan dække mine udgifter, og 2) at forhindre mig i at gå for meget op i, hvordan aktiemarkedet ellers går. 

Læs mere her: Sæson for udbytteaktier: Denne aktie har især market sig

Pas på modeluner i investering

Læs også: Pas på modeluner i investering