Investering

Prøver du at finde det bedste tidspunkt at starte din investering? Så går du muligvis glip af de bedste afkast

Prøver du at finde det bedste tidspunkt at starte din investering? Så går du muligvis glip af de bedste afkast
Linnéa Schmidt
Af Linnéa Schmidt 8. december 2023

Af Linneá Schmidt, co-founder Moneypenny & more og forfatter til flere bøger om investering

 

Ville det ikke være fantastisk, hvis du vidste, hvornår aktiemarkedet var på sit laveste niveau, så du kunne begynde din investeringsrejse derfra og udelukkende se frem til et positivt afkast? Det er, hvad alle investorer drømmer om, men desværre er virkeligheden ikke sådan. Det er umuligt at forudsige aktiemarkedets fremtidige retning. Selv eksperter har svært ved det. 

Derudover viser studier, at det er en stor fejl at forsøge at time, hvornår du skal investere i aktier, for du risikerer at misse de bedste dage på aktiemarkedet. De bedste afkast er nemlig i dagene omkring de største nedgange. 

 

Det bedste tidspunkt at starte var i går, det næstbedste er i dag 

Som nyudklækket investor kan der være meget at forholde sig til, og for de fleste er starten forbundet med usikkerhed. Især når det kommer til spørgsmålet om, hvornår du skal vælge at træde ind på aktiemarkedet.

Du hører måske andre sige: 

“Aktiemarkedet er virkelig steget meget, så det er for sent at investere nu.”

“Det er bedre at vente til aktierne falder, så jeg kan købe mig ind billigere.” 


Det lyder måske også logisk at vente til aktiemarkedet falder, så du kan købe aktierne billigere, men det er tæt på umuligt at forudsige, hvornår aktierne har ramt bunden, og du skal slå til. 

Jeg har selv hørt denne diskussion, siden jeg startede med at investere for otte år siden. For selvfølgelig vil markedet falde en dag. Ligesom det også vil stige igen en dag. Aktiemarkedet er et volatilt marked, hvilket vil sige, at det svinger meget. Jeg har selv oplevet det nogle gange, hvor mine investeringer dykkede hele vejen ned, for så at stige igen bagefter, og kigger vi på de historiske data, så er aktiemarkedet altid steget igen efter kriser, ligesom vi fx så efter finanskrisen i 2007-2008 og dotcom-boblen omkring år 2000. 

De store nedture er en del af “den normale gang” på aktiemarkedet, og kurserne vil svinge op og ned, så når du alligevel ikke kan forudsige, hvornår det bedste investeringstidspunkt er, kan du jo lige så godt starte i dag.

Jeg har beskæftiget mig med investering i mange år, og jeg tror heller ikke på, at jeg kan time markedet. Min strategi er derfor i stedet at investere regelmæssigt hver måned, og jeg rører ikke investeringerne i min langsigtede portefølje, for jeg ved, at over tid vil mine investeringer blive mere værd. 

Som det gamle kinesiske ordsprog siger:  “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.” 

 

Hav de langsigtede briller på

Hvis ikke mine ord beroliger dig, så kan statistik også noget. Nu kan data fra fortiden ikke forudsige fremtiden, men det kan give os et pejlemærke. Kigger vi på data indsamlet fra det amerikanske indeks S&P 500 i årene 1926-2011, så var der ikke en eneste 20-års periode i den tid, som gav et negativt afkast. 

I en undersøgelse fra Charles Schwab Company kan vi også se, at jo længere du holder fast i dine investeringer, desto mindre volatilitet (udsving) får du over tid i din portefølje. Hvis du fx holder dine investeringer i 20 år, får du udsving mellem +17,9 % og + 3,1 %, mens du får langt større udsving på mellem +54 % og -43,3 %, hvis du kun holder dine investeringer i et år. 

Muligt afkast i en given periode:

1-års periode: +54 %  -> -43,3 %

3-års periode: +31,1 %  -> -27 %

5-års periode: +28,6 % ->  -12,5 %

10-års periode: +20,1 % ->  -1,4 %

20-års periode: +17,9 % -> + 3,1 %

Prøver du at time markedet, kan du gå glip af de bedste dage

Når du prøver at time markedet, så er det også meget muligt, at du faktisk går glip af de bedste dage på aktiemarkedet. Undersøgelser fra Charles Schwab, JP Morgan og Hartford Funds har vist, at det uden tvivl er godt at holde fast i sine investeringer, også når det er blæsevejr.

Har du, som vist i studiet fra Hartford Funds, ikke investeret i de 10 bedste dage i en 30-års periode, så vil dit totalafkast næsten været halveret (54 % lavere totalafkast, end hvis du havde været fuldt investeret i hele perioden – inkl. de dårligste dage og de bedste dage). Går du glip af de 30 bedste dage i en 30-års periode, har du reduceret dit afkast med 83 % sammenlignet med, hvis du var fuldt investeret i hele perioden. 

 

Ingen ved, hvornår de bedste dage kommer

Som jeg tidligere har nævnt, så ved ingen præcis, hvornår de bedste dage på aktiemarkedet kommer, men vi ved, at mange investorer sælger ud af frygt i bjørnemarkeder (aktiemarkedssituation, hvor aktiekurserne er nedadgående). Samtidig ved vi også fra historiske data, at omkring 60-80 % af de bedste dage sker lige præcis i bjørnemarkeder.

I perioden 2003-2022 var de 10 bedste dage fx i 2008 (5 dage), 2009 (2 dage) og 2020 (3 dage). I tidsperioden 1993-2022 var de 50 bedste dage fordelt med 52 % i bjørnemarkeder, 26 % i de første to måneder af et tyremarked (aktiemarkedssituation, hvor aktiekurserne er opadgående) og de resterende 22 % i resten af tyremarkedet. Som du kan se, vil der være afkast, som du muligvis går glip af, hvis du sælger ud af frygt i nedgang – og hvis du alligevel sælger ud, så kan du stille dig selv det passende spørgsmål bagefter: Hvordan skal jeg så købe ind på aktiemarkedet igen? 

Næste gang du prøver at time markedet eller venter på det helt rigtige tidspunkt at starte din investering, så husk, at de bedste aktiedage sker i de dårlige aktiemarkeder. Så investér i dag, for ingen ved om i morgen er bedre. 

Pas på modeluner i investering

Læs også: Pas på modeluner i investering