Indsigt

Nyt studie: En velhavende person udleder lige så meget CO2 som 15 mindre velhavende personer

Et nyt studie fra CBS afslører, at mange af os undervurderer forskellene i CO2-udledning mellem befolkningsgrupper, hvilket svækker opbakningen til klimahandling.

Nyt studie: En velhavende person udleder lige så meget CO2 som 15 mindre velhavende personer
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen I dag kl. 12:37

“En rejse fra eller til, gør alligevel ikke noget i det store klimaregnskab.” 

Hvis du tænker, at der ikke er forskel på, hvor meget CO2 dem, som flyver på førsteklasse og dem, der tager den første bus om morgenen på arbejde udleder, så tager du fejl. Ny forskning fra CBS peger på, at vi undervurderer hvor stor forskel der er på CO2-udledningen for gennemsnitsborgeren og samfundets allerrigeste, og at netop fejlopfattelsen svækker opbakningen til klimahandling.

Det skriver Ritzau. 

Forskerne advarer derfor om, at det er en opfattelse, som kan få alvorlige konsekvenser for kampen mod klimaforandringer. 

Kristian Steensen Nielsen, adjunkt ved CBS, forklarer: “At vi undervurderer hvor stor forskel der er i vores CO2-udledning, er ikke bare et vilkår, det er et problem. Det fører nemlig til et forskruet billede på klimaretfærdighed og svækker opbakningen til klimahandling.”

Store forskelle i CO2-aftryk

Studiet, der er offentliggjort i Nature Climate Change, viser, at en person fra den rigeste procentdel i Danmark udleder omtrent lige så meget CO2 som 15 personer fra den mindst velhavende halvdel. Det globale nord og syd er ofte i fokus, når det kommer til uligheder i udledninger, men der er også store forskelle inden for landene selv – også i et land som Danmark, der normalt betragtes som relativt lige.

Forskerne undersøgte folks opfattelser af CO2-uligheder i fire lande – Danmark, Indien, Nigeria og USA – og konkluderede, at de fleste kraftigt undervurderer, hvor meget rigere mennesker udleder. Dette påvirker direkte, hvordan folk forholder sig til klimapolitik. Jo større forskellene i CO2-aftryk undervurderes, desto mindre er opbakningen til klimatiltag.

I løbet af det næste årti vil kvinder få historisk økonomisk magt

Læs også: I løbet af det næste årti vil kvinder få historisk økonomisk magt

“Den rigeste del af samfundet har størst indflydelse”

Studiet afslører også en tendens: De rigeste er ofte mindre tilbøjelige til at støtte politiske tiltag, der kræver adfærdsændringer, og de ser ulighederne i CO2-udledning som mere retfærdige end lavindkomstgrupperne.

“Den mere velhavende del af Danmark har en disproportionalt stor indflydelse på politik, organisationer og medienarrativer. Denne indflydelse gør det muligt at styre fortællingen om klimahandling,” siger Steensen Nielsen. Han understreger, at mange accepterer den eksisterende diskurs uden at stille spørgsmål, hvilket kan være med til at fastholde status quo.

Uretfærdige klimainitiativer

I Danmark fokuserer man ofte på teknologiske løsninger for at løse klimakrisen, men ifølge Steensen Nielsen er denne tilgang ikke nødvendigvis retfærdig. De mest velhavende borgere har større mulighed for at reducere deres CO2-aftryk gennem statslige tilskud til f.eks. elbiler og solceller, uden at de behøver ændre deres livsstil.

“Der eksisterer en skævvridning, fordi personer med høj indkomst har lettere ved at tilpasse sig prisbaserede politiske tiltag, da de ikke påvirkes af dem i samme omfang,” forklarer Steensen Nielsen og tilføjer, at det er vigtigere at målrette dem, der udleder mest: “Hvis man virkelig ønsker at reducere CO2-aftrykket i samfundet, så er der selvfølgelig et langt større potentiale i at reducere de største udlederes forbrug.”

Børn i økonomisk trængte familier på mentalt overarbejde: Mange må undvære måltider og sociale aktiviteter

Læs også: Børn i økonomisk trængte familier på mentalt overarbejde: Mange må undvære måltider og sociale aktiviteter