Indsigt

Inflationskrisen er afblæst. Men hvorfor koster en pakke smør så stadig 28 kroner?

Inflationskrisen er afblæst. Men hvorfor koster en pakke smør så stadig 28 kroner?
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 26. juli 2024

Inflationskrisen er forbi. Alligevel koster en pakke smør stadig 28 kroner. Hvordan hænger det sammen?

 

Kommentar af chefredaktør Mille Skjold Madsen 

 

Ifølge Danmarks Statistik har vi set en lavere inflation i juni måned i år, hvilket markerer et betydeligt fald fra den tårnhøje tinde på 10 procent, som inflationen toppede på i 2022. Trods denne positive udvikling virker det stadig dyrt at købe ind til hele ugen. 

 

Jeg har stadig ikke vænnet mig til, at det er “new normal”, at en pakke smør koster tæt på 30 kroner (når den ikke er på tilbud). Men det er ikke kun i supermarkedet. Under min sommerferie rundt i landet mærkede jeg også de stigende priser. Lige på alt fra indgang til aktiviteter til restauranter. En lille softice kostede 42 kroner! Og det var ikke i København!

Selvom inflationen er faldet, så er den ikke gået i minus. Den er bare steget mindre end tidligere. Så mens inflationen steg 2,2 procent i maj, så er den “kun” steget 1,8 procent i juni måned. Det betyder, at vi ikke ser decideret prisfald over hele linjen, men blot en langsommere stigning i priserne. 

 

Kigger man nærmere på tallene fra Danmarks Statistik kan vi se, at det kun er kategorier som møbler, husholdningstjenester, husholdningsudstyr og kommunikation, der reelt er faldet i pris. Fødevarer har derimod bidraget til at trække inflationen op fra maj til juni i år.

Danmarks Statistik skriver, at prisstigninger på fødevarer, hotelovernatninger og pakkerejser øgede indekset med 0,22 procentpoint, mens prisfald på tøj, radio/TV-udstyr og nye biler sænkede indekset med 0,21 procentpoint. 

 

Boligbenyttelse, elektricitet og opvarmning havde den største påvirkning på det samlede forbrugerprisindeks i juni. Så selvom inflationen er faldet fra de tidligere 10 procent, er det ikke ensbetydende med, at en tur i supermarkedet snart kommer til at føles nostalgisk til de gode gamle dage i 2021. Priserne stiger fortsat, blot i et langsommere tempo, især på dagligvarer som el, varme og mad.

 

Danske Bank skriver i en pressemeddelelse, at de forventer, at vores rådighedsbeløb vil stige i 2024. Efter at have betalt alle regninger og faste udgifter, vil en familie have 1.735 kr. mere om måneden. Spørgsmålet er, om denne stigning i disponibel indkomst vil være nok til at dække de vedvarende prisstigninger.

 

Under et besøg i et badeland hørte jeg ikke folk sige: “Det er sørme godt, at vi har fået lønstigninger, så vi kan betale 105 kroner for en bakke nachos.” Nej, jeg hørte dem sige: “Det er jo helt vanvittige priser,” mens de sad på hænderne. 

Så en ting er, om vi får flere penge mellem hænderne. Noget andet er om vi vil bruge dem?

Russisk-amerikansk kvinde idømt 12 års fængsel for donation på $51 til velgørenhedsorganisation

Læs også: Russisk-amerikansk kvinde idømt 12 års fængsel for donation på $51 til velgørenhedsorganisation