Indsigt

I Boston har de (måske) knækket koden til ligeløn

I Boston har de (måske) knækket koden til ligeløn
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 12. april 2024

Hver gang en amerikansk mand tjener 1 dollar, tjener en amerikansk kvinde 80 cent. Lønuligheden er derfor ikke kun mærkbar i Danmark, men også på den anden side af Atlanten. Men måske har Boston knækket koden til, hvordan man mindsker løngabet. 

 

Af Mille Skjold Madsen 

 

I Boston er de lykkedes med at mindske lønuligheden med 30 % over de sidste to år. Det viser nye tal fra Boston Women’s Workforce Council, som er et råd, der blev grundlagt for et årti siden i samarbejde med Bostons borgmesterkontor for netop at løse udfordringen med den store lønforskel mellem mænd og kvinder. I Boston har lønforskellen nemlig langt større end det gennemsnitlige nationale niveau, og i 2021 tjente en kvinde i gennemsnit kun 70 cent hver gang en mand tjente 1 dollar.

 

Det skriver CNBC.com. 

 

Her to år senere viser tallene fra 2023, at en kvinde fra Boston nu tjener 79 cent, hver gang en mand tjener en dollar. En stigning på 30 %. 

 

Ifølge rådet selv ligger der flere faktorer til grund for stigningen. Udover at kvinder i gennemsnit har fået 6 % mere i løn de sidste to år, så er flere kvinder også rykket ind i højt betalte jobs på ledelsesgangen, og så har rådet arbejdet for større løngennemsigtighed i byens virksomheder.  

 

Boston Women’s Workforce Council kræver nemlig, at virksomheder i Boston underskriver et løfte om at arbejde for mere ligeløn, bl.a. ved at forpligte sig til at dele deres løndata for større gennemsigtighed. Det har 250 virksomheder gjort indtil videre. 

 

Løngennemsigtighed er også løsningen i Europa

 

I Danmark har vi, trods en lov om ligeløn, også stadig ulighed mellem mænd og kvinders indkomst. Løngabet er ifølge tal fra Danmarks Statistik omkring de 13 %, og her kan løngennemsigtighed måske også vise sig at være løsningen. 

 

Den 7. juni 2026 træder det nye EU-direktiv om løngennemsigtighed i kraft og ifølge de nye regler skal alle virksomheder åbent dele oplysninger om, hvor meget de betaler kvinder og mænd for arbejde af samme værdi – og gøre noget ved det, hvis lønforskellen mellem kønnene overstiger 5 %. Og den nye åbenhed vil muligvis også gøre en forskel for kvinders løn i Europa. 

 

”Historisk set har det været et tabu at tale om løn, så jeg håber, at det nye EU-direktiv kan give en større opmærksomhed på og diskussion af lønforholdene i Danmark. Hvorfor får vi den løn, vi får?” siger Astrid Elkjær Sørensen i det nye nummer af Økonomista. Hun  har en ph.d. i historie og de seneste ti år har forsket i ligestilling. I dag er hun ligestillingshistorisk konsulent i Kvinderådet, og hun taler for, at en af løsningerne på lønuligheden er, at vi taler mere om det. 


“Jo mere vi taler om løn og sætter spørgsmålstegn ved, hvorfor lønforskellene eksisterer, jo sværere er det at opretholde en kultur, hvor mænd eksplicit får højere løn,” forklarer Astrid Elkjær Sørensen.

 

Russisk-amerikansk kvinde idømt 12 års fængsel for donation på $51 til velgørenhedsorganisation

Læs også: Russisk-amerikansk kvinde idømt 12 års fængsel for donation på $51 til velgørenhedsorganisation