Personlig økonomi

Guide: Bliv en second hand-supersælger med disse gode råd

Guide: Bliv en second hand-supersælger  med disse gode råd
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 27. oktober 2023

Hvem kunne ikke godt rydde ud derhjemme OG tjene lidt ekstra penge i en mørk tid med mange regninger? Det kan også være, at du gerne vil få sat gang i den der opsparing til sommerferien? Læs Økonomistas second hand-guide og bliv en supersælger.

 

Af Mille Skjold Madsen 

 

Vi danskere elsker at købe og sælge brugt. Hele 3 ud af 4 danskere har sidste år handlet brugt, og det er en stigning på 13 % siden 2017. Det viser
tal fra DBA’s Genbrugsindeks 2022. I gennemsnit sælger vi danskere for 7.152 kr. på et år, og det kunne være dig i 2023! Men hvordan sikrer du, at det lige er dine bukser eller vaser, som flyver ud af døren? Det kan du blive klogere på i denne second hand-sælgerguide.

Men først lige en baggrundshistorie:

Jeg er selv lidt af en genbrugsnørd, og det gen løber stærkt i mine blodårer. Da jeg var barn, var det slet ikke mærkeligt, da min far kom hjem fra arbejde, og min mor sagde: “Jeg har lige købt et køkken på DBA, som vi skal ud og hente på Østerbro.” Som teenager købte jeg selv tøj og sko på Trendsales for at være med på moden, selvom jeg ikke havde så mange penge på kontoen.

Jeg husker tydeligt et af mine bedste køb. Jeg havde set et par glimmer festsko i Bianco Footwear, som var the go-to- place for sko, hvis man ligesom mig var ung i 00’erne. De kostede 500 kr. og det havde jeg altså ikke budget til. Så jeg sukkede bare efter skoene, når jeg gik forbi vinduet efter skole, mens jeg søgte efter dem på Trend- sales hver dag. Og pludselig en dag var de der. En kvinde havde fortrudt sit køb af højhælede glimmersko (og hvem gør egentlig det?), så jeg slog til og købte dem for 90 kr. plus porto.

Kæmpe optur.

Siden da er der løbet mange genbrugshandler gennem mine hænder, og jeg husker (næsten) dem alle: Sofa, marmorbord, lamper, min datters puslebord, babytøj, reoler, skænk, tre biler over 13 år, pynt til vores bryllup. Ja der er meget få ting, som jeg ikke ville købe brugt. Jeg sætter grænsen ved sexlegetøj og undertøj. Der ligner jeg sjovt nok de fleste andre danskere.

Men jeg elsker at købe brugt. Det kribler i mit købmandsgen, når jeg finder en flot tv-skænk til 500 kr. i stedet for at betale den fulde pris på 3.500 kr. Jeg elsker at købe en brugt klapvogn for 1.100 kr. og sælge den videre efter brug for 600 kr.

De penge, jeg tjener på vores brugtsalg, sætter jeg ind på en særskilt konto i min netbank (uden hævekort). Uden undtagelse. Hvis jeg har solgt for 20 kr., så kommer de også ind på kontoen. Det giver også en motivation at sætte et mål for salget. Nogle år har jeg brugt pengene på noget praktisk som en ny natbøjle og andre år som et tilskud til sommerferien. Sidste år brugte jeg 10 måneder på at sælge for 15.000 kr., og det gav et stort tilskud til vores sommerferie sydpå. Jeg har snart 20 års-jubilæum som genbrugsnørd, og derfor har jeg samlet et par gode råd til, hvordan du kommer i mål med et salg.

Måske du kan bruge nogle af dem?

 

Giv slip på de ting, du gerne vil sælge

Måske kender du det, at du har købt noget, som senere viste sig at være et fejlkøb? Og nu ligger det og giver dig dårlig samvittighed nede i en papkasse i kælderen? Det kan være svært at give slip på de der fejlkøb, for det vil betyde, at du også skal indrømme for dig selv, at du kommer til at tabe penge på en økonomisk beslutning, du træffede tidligere i dit liv. Det kan være du aldrig fik brugt den der fjer- og pailletbesatte jakke, som var sat ned fra 1.000 kr. til 300 kr., men stadig hænger i skabet med mærke på.

 

Den følelse er helt normal. Vi mennesker kan ikke lide at tabe penge, og det gør fx mere ondt på os at tabe 100 kr. ud af lommen, end glæden vil
opveje det ved at vinde 100 kr. på et skrabelod lige efter. Når du skal sælge dine fejlkøb, kan det derfor betyde, at du kan komme til at prissætte dine ting for højt, fordi du ubevidst prøver at hive det tabte hjem igen. Her er det vigtigt at erkende, at køber ikke vil give mere for noget, fordi du selv har brugt mange penge på det.

 

Du er derfor nødt til at give slip på tingene og gå ind i salget med tanken: “Jeg skal bare af med det” og tænke, at 50 kr. i hånden stadig er
bedre end et fejlkøb på 300 kr. som for evigt vil ståri en papkasse i kælderen. Og hvis du investerer pengene bagefter, så vil du efter nogle år have
hevet det tabte hjem igen.

Du skal selvfølgelig ikke sælge alle varer til højestbydende, men har du mange små fejlkøb liggende, så kan ovenstående give mening.

Få et overblik

Start din salgsproces med at rydde op og sorter alt det, der skal videre. Det kan være lidt stressende og tidskrævende at sætte ting til salg, så hvis du ikke er til langvarige salg, så kan du sætte en måned eller to af til at sælge det hele. Sæt prisen skarpt for at komme af med tingene. Det som du ikke har solgt efter en måned, kan du donere til en genbrugsbutik. Overvej også, om du skal forsøge at sælge alt du har sorteret eller måske i stedet vælge 10 gode ting ud, som giver en fin indtjening. Så kan du donere resten, så det ikke ender med at ligge i kælderen i flere år.

 

Hvor skal du sælge henne?

Fordelen ved de fysiske stande i et loppesupermarked er, at du også sælger noget, selvom du ikke selv er til stede. Til gengæld tager butikken en del af indtjeningen.

Fordelen ved digitale platforme er, at du kan beholde hele beløbet selv, men til gengæld skal du også stå for al kontakt med køber, og det er sværere at sælge de mindre ting enkeltvis.

Jeg gør selv et miks af begge dele. Jeg sælger tøj, børneting og små boligting på fysiske stande. På en fysisk loppestand kan jeg have 100 stk.
børnetøj hængende til en pris på 10-20 kr. stk., og det er en fordel ikke at skulle koordinere 100 forskellige salg, som ville tage en evighed online. De store ting som møbler, klapvogn, bil etc. sælger jeg på digitale platforme, og så har jeg også mit eget tøj til salg på en digital platform.

 

Online steder, du kan sælge:

Der findes rigtig mange steder at sælge online. Jeg har her udvalgt nogle platforme, som jeg selv bruger.

Facebook Marketplace
Her kan du sælge alt via din egen Facebook-profil, og det er nemt at oprette en annonce, som bliver vist til rigtig mange andre brugere.

Facebook-grupper
Hvis du sælger noget meget specifikt, så kan det også være en ide at gå ind i en salgsgruppe, som er oprettet til netop det, du sælger. Jeg har fx haft vikler til at bære mine børn, og dem har jeg solgt i vikle-salgsgrupper for andre, som også nørder vikler.

DBA
Go’e gamle DBA, hvor man ligesom på Facebook Marketplace kan sælge alt mellem himmel og jord. Jeg synes især, DBA er god til de store ting som møbler.

Tise
App’en ligner meget Instagram i opsætning, og det er nemt at handle på platformen. Det er primært tøj og sko, som er i fokus, og køber kan nemt byde på ens varer. Man kan som sælger acceptere prisen med det samme, så man undgår at bruge tid på at skrive frem og tilbage. Hvis varen skal sendes, så får man også udleveret en portokode i app’en, så det er nemt at sende efter et salg.

Bogbasen.dk

Danmarks største bogportal for køb og salg af brugte bøger.

Pensum.dk

Her kan du sælge dine gamle studiebøger. Jeg vil anbefale, at man ikke venter for længe med at sælge dem efter endt uddannelse, for så kan de risikere at være forældede.

Reshopper
App hvor du både kan sælge børneting, boligtilbehør og tøj til mor. App’en er dog primært kendt for de mange ting til børn, og med søgefilteret kan du finde lige det, du står og mangler. Reshopper er især god i de store byer, hvor der er mange potentielle købere i nærområdet.

Instagram
Du kan også sælge via din egen Instagram-profil, selvom du ikke har flere tusinde følgere. Du kan sælge til dem, der allerede følger dig gennem stories eller lave opslag og bruge hashtags som #tilsalg, #sælges, #loppesalg og #retrosalg.

 

Gode tips til din annonce:

 

Klargør varen
Sørg for, at din vare tager sig pænt ud på billedet ved at stryge blusen eller give vasen en klud, hvis den har været pakket ned et stykke tid inden.

Billeder

Tag minimum 3-4 billeder til annoncen. Jo flere billeder du har med, især af detaljer, jo bedre kan køber se varen, og jo færre spørgsmål kan du få i indbakken. Hvis det er et stykke tøj, så tag gerne billeder af det, mens du har det på og nærbilleder af stoffet og detaljer.

Har du mange billige ting til salg?
Måske kan du sælge det samlet. Hvis jeg har en del børnetøj til salg, så samler jeg gerne en 10-20 stk. tøj i samme størrelse og farve/stil og sælger det samlet til en god pris. Du kan også samle en masse små stk. legetøj og sælge som pakkejulekalender til jul.

Det første billede er det vigtigste
Det første billede skal fange din købers opmærksomhed, så tænk gerne over, at det også er det pæneste billede. Gerne et billede som er taget i dagslys, viser hele varen og har en lys neutral baggrund.

Pæn baggrund uden rod
Hvis du ikke vil style det helt op, så vælg en ensfarvet neutral væg at placere varen op af, og sørg for, at der ikke er nullermænd eller rod, som forstyrrer på billedet.

Style din vare til annoncen
Gør noget ud af din vare, så man kan se den i sammenhæng med andre ting. Hvis det er en vase, så kan du tage et billede, hvor andre boligting indgår, så man kan se, hvordan den evt. vil passe ind i en bolig. Sælger du et stykke tøj, så tænk på, hvad du ellers har på, når du tager billedet. Hvis man vil købe en læderjakke, og du også har joggingbukser på, så giver det ikke den samme fede følelse, som hvis der er tænkt over outfittet.

God beskrivelse af varen
Du behøver ikke blive den store forfatter, men tag dig tid til at beskrive varen så grundigt som muligt. Det kan også hjælpe dig til at få færre spørgsmål i indbakken som: Hvad er målene? Er der slid? Hvor længe har du haft den? I beskrivelsen kan du også prøve at sælge nogle af dine andre varer. Det kan være: “Har du også set min nederdel, som vil passe rigtig godt til denne jakke?” eller “Jeg har meget børnetøj i denne størrelse på min profil.”

Det skal varen koste
Det kommer an på, hvor hurtigt du gerne vil tjene pengene. Undersøg, hvad andre tager for samme vare, og læg dig lidt under de andre pris. hvis du gerne vil af med varen hurtigt. Du kan også give tilbud, hvis du har flere varer til salg. Fx at hver 5. vare er gratis, eller du giver 50 % rabat ved køb af flere annoncer.

 

Hvis du skal sælge på et fysisk loppemarked

Overvej et tema for din stand
Mange kigger efter helt specifikke ting, når de er ude og loppeshoppe, og hvis du har proppet standen til randen med boligtilbehør, hele familiens tøj og oldemors gamle porcelæn, så er det ikke sikkert, de kan overskue at kigge hele din stand igennem efter det, de leder efter. Overvej derfor at sætte et tema for din stand. Det kan være, at du starter med alle børnenes ting den første uge af salget, og så ugen efter sætter dit eget tøj eller boligtilbehør på standen. Du kan også lave sektioner på din stand og inddele i de forskellige temaer, så man som køber ikke er tvivl om, hvad du sælger.

Less is more
Det skal være overskueligt og nemt at kigge på din stand, så hellere fylde op undervejs end at presse det hele ind på en gang. Sørg for, at tøjet er pænt uden huller og fnuller og gør standen indbydende, så man har lyst til at kigge nærmere på tingene. Her er der også mulighed for at tage alle de ting med til 10-20-30 kr., som måske er sværere at komme af med på digitale platforme, fordi folk ofte ikke kører efter en vase til 20 kr.

Sæt en skarp pris
Det kan være svært at sætte prisen lavt, fordi du selv har brugt mange penge på varen og synes “den er mere værd”, men her bør du virkelig overveje, at det er bedre med 100 kr., i hånden end en kasse med ting i kælderen, som du er færdig med at bruge. Gå evt. en tur i loppesupermarkedet, inden du selv sætter din stand op og se, hvad andre prissætter deres varer, og om du selv ville købe til den pris.

Prøv et niche-loppesupermarked

Har du mange børneting, kan det være, at du skal overveje et loppesupermarked, hvor der kun sælges børnetøj og ting som fx. Børneloppen. Har du meget tøj, skal du måske overveje en stand i et loppesupermarked med fokus på netop det? Med et niche-loppesupermarked sikrer du dig, at de kunder som kommer ind af døren er målgruppen for lige netop dine varer. Tjek, hvad der er af muligheder i dit lokalområde.

Det skal du altid gøre, når du ser et tilbud på nettet 

Læs også: Det skal du altid gøre, når du ser et tilbud på nettet 

Personlig økonomi

Se flere artikler