Indsigt

Denne sportsgren er den mest indtjenende for kvindelige atleter

Denne sportsgren er den mest indtjenende for kvindelige atleter
Amanda Frisk
Af Amanda Frisk 7. august 2024

En 50-årig ligestillingskamp i denne sportsgren har ført til lige pengepræmier for kvinder og mænd. Det kan ses på kvindelige atleters indtjening, og særligt en dansker har fået gavn af udviklingen.

 

Af Amanda Frisk

 

Hvis en kvinde drømmer om at leve af at være atlet, så er der en sportsgren, som hun burde overveje. Ser man på Forbes listen over verdens bedst betalte kvindelige atleter i 2023, så er ni af kvinderne i top 10 tennisspillere. 

Og det er der en god grund til. For modsat de fleste andre sportsgrene, så er præmiepengene for kvinderne og mændene den samme – i hvert fald i Grand Slam turneringerne. 

 

Grunden til det er en 50-år gammel kamp for lige rettigheder for mænd og kvinder i tennis. I 1973 samlede den forsvarende mester i U.S. Open, tennisspilleren Billie Jean King, sine kvindelige medspillere om beslutningen om at boykotte turneringen, hvis ikke de blev betalt det samme som mændene. Og samme år blev deres krav efterlevet og præmiepuljen blev udlignet mellem kønnene. 34 år efter var præmiepengene for alle Grand Slam den samme, uanset om du vandt som kvinde eller mand. 

Så det er ikke så underligt at tennisstjerner rangerer højere end andre kvindelige atleter. I mange sportsgrene er der markante forskelle på kvindelige og mandlige topatleters indtjening. I 2019 tjente Lionel Messi næsten 1 mia. kr. mere end den bedst betalte kvindelige fodboldspiller, Ada Hergerberg. 

 

Hun lå top 10 i 10 år

 

I Danmark er en af de bedst tjenende danske atleter nogensinde Caroline Wozniacki, som næsten er blevet synonym med tennis i dansk kontekst. I dag har hun en formue på mellem 375 millioner og 545 mio. kr. Fra 2010 og indtil hun pausede sin karriere i januar 2020, har hun været på top 10 over verdens mest indtjenende kvindelige atleter, og hun har i perioder ligget som den næstbedst tjenende kvindelige atlet i verden.

 

Men hvordan har en dansk-polsk kvinde fra Odense formået at nå nummer et i verden? Caroline Wozniacki blev født d. 11. juli 1990 ind i en polsk familie. Hendes forældre var flyttet til Danmark, fordi hendes far fik en kontrakt som fodboldspiller for en dansk klub. Hendes opvækst var præget af sport og en far, der forventede, at hans børn arbejdede hårdt på det, de satte sig for.

“Jeg vil være nummer ét i verden og vinde alle Grand Slams,” fortalte Caroline Wozniacki  som 11-årig til en TV-rapporter

 

Som 15-årig påbegyndte hun sin professionelle karriere, da hun debuterede som på World Tennis Association (WTA) Touren. Som 16-årig vandt hun Wimbledon-titlen i damesingle. Det var første gang i 60 år, at en dansker havde opnået den titel i en damesingle. 

Derefter fulgte mange sejre, priser og sponsorater til den unge kvinde. I 2010 blev hun den første dansker nogensinde til at blive nummer et på verdensranglisten, efter WTA-turneringen China Open.

 

Sponsorater er en vigtigt indtægtskilde

 

Men i 2013 oplevede Caroline Wozniacki sin første nedgang. Hun røg tidligt ud af Conneticut Open i New Haven og gik fra at ligge nummer et til nummer 74 på verdensranglisten. Hun kæmpede sig op ad listen igen, og i 2018 vandt hun en Grand Slam og blev derefter nummer et på verdensranglisten igen. 

I 2019 blev hun gift med den amerikanske basketballspiller David Lee, og i december samme år annoncerede hun på Instagram, at hun ville afslutte sin sportskarriere. 

 

Det holdt dog ikke længe, for omkring 3,5 år efter, at Caroline Wozniacki spillede sin sidste professionelle tenniskamp, var hun tilbage på banen ved WTA i Montreal, og denne sommer har hun også været at finde til OL i Paris. 

Igennem sin karriere har tennisspilleren vundet omkring 240 mio. kr. i præmiepenge. Derudover har hun arbejdet sammen med mange virksomheder, blandt andet Rolex og Adidas. Hun har tjent mellem 51 til 89 mio. kr. i sponsorater om året, ifølge Penge Hjørnet. Hun har blandt andet brugt sine indtjeninger på at investere i boliger. 

 

På trods af sin formue, er Caroline Wozniacki ikke længere at finde over verdens mest indtjenende atleter. Og faktisk er der en dansk kvinde, der har overgået hende på listen over de rigeste danske atleter. Denne kvinde er faktisk den fjerde rigeste atlet i verden. Anna Kasprzak er kun overgået af Michael Jordan, Vince McMahon og Ion Tiriac. Den kvindelige eliterytter har dog ikke opnået sin formue gennem sin sport. Hun er derimod arving til ECCO, som hendes bedstefar stiftede i 1963, og hun har en formue på 6,8 mia. kr. 

Både Caroline Wozniacki og Anna Kasprzak er eksempler på, at selvom atleter måske kan skabe et stærkt brand og berømmelse på banen, så tjener de i høj grad også deres formue uden for den. 

Russisk-amerikansk kvinde idømt 12 års fængsel for donation på $51 til velgørenhedsorganisation

Læs også: Russisk-amerikansk kvinde idømt 12 års fængsel for donation på $51 til velgørenhedsorganisation