IndsigtCheføkonom: “Toldforhøjelser er ren gift for verdensøkonomien”
Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri, kalder den amerikanske handelskrig “ren gift for verdensøkonomien” og advarer om, at de høje toldsatser ikke kun skader USA, men trækker væksten ned globalt – også for danske eksportvirksomheder.
En ny prognose fra Den Internationale Valutafond (IMF) viser, at verdensøkonomien står over for en nedrevidering. I stedet for de tidligere skønnede vækstrater på 3,3 procent i både 2025 og 2026, er de nu justeret ned til 2,8 procent i 2025 og 3,0 procent i 2026. Forklaringen? Den massive toldkrig, som især USA har kastet sig ud i – og det er ikke kun amerikanerne, der lider.
Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI), slår fast, at den amerikanske handelskrig er “ren gift for verdensøkonomien.” Ifølge ham er det ikke kun USA, der taber på de høje toldsatser:
“Amerikanerne taber på deres høje toldsatser, men det skader også resten af verden. Væksten bliver nedjusteret i stort set samtlige lande verden over.”
Hvilke lande lider mest?
USA, Kina, Mexico og Canada er de lande, som vil mærke konsekvenserne af konflikten hårdest, siger Allan Sørensen.
“USA og Kina bekriger hinanden med massive toldsatser, og det koster hårdt på væksten. Mexico og Canada har en stor eksport til USA, og de er meget hårdt ramt af den svækkede adgang til det amerikanske marked,” siger Allan Sørensen og tilføjer, at de økonomiske udsigter i USA er alvorlige.
“Væksten i USA bliver nu kraftigt nedjusteret. Høj told og store besparelser i det offentlige svækker amerikansk økonomi,” påpeger han.
Usikkerhed præger verdensøkonomien
Den Internationale Valutafond peger på, at der er stor usikkerhed omkring fremtidens økonomi.
“Der er desværre en stor risiko for, at væksten bliver endnu lavere end skønnet. Eskalering af handelskrigen, skrøbelige finansmarkeder og stigende langsigtede renter truer med at svække væksten endnu mere over de kommende år,” siger Allan Sørensen.
Told på eksporten rammer danske virksomheder
Danske virksomheder står også til at blive ramt af den globale handelskrig. Sidste år eksporterede danske virksomheder for hele 2.065 milliarder kroner, og USA er det klart største marked.
“Told på det amerikanske marked og lavere vækst i udlandet er skidt for de mange danske eksportvirksomheder,” advarer Allan Sørensen og tilføjer:
“Dansk erhvervsliv er meget afhængige af salg til udlandet. Eksporten er den helt store motor i dansk økonomi og giver anledning til mere end 950.000 arbejdspladser i Danmark,” fortæller han.