Investering

Bitcoins: Har vi fået tulipanfeber eller er det fremtidens valuta?

Bitcoins: Har vi fået tulipanfeber eller er det fremtidens valuta?
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 1. marts 2024

Kryptovalutaen bitcoin er endnu engang på vej mod stjernerne. Alene det sidste år er bitcoin steget 159 %, og onsdag toppede den med en værdi på 64.000 dollars, svarende til 440.000 danske kroner. Det skriver nyhedsbureauet Reuters. En del af forklaringen skal ifølge Reuters findes i, at det nu er blevet muligt at købe kryptovaluta gennem indeksfonde, de såkaldte ETF’er. 

Af Mille Skjold Madsen

 

Men er kryptovaluta fremtidens valuta eller er det ren tulipanfeber? Hvis du ikke kan huske historien om tulipanfeberen, så var det en periode i 1600-tallets Holland, hvor særlige tulipanløg blev så populære, at de nåede helt ekstreme priser, og da alle skulle pludselig have fat i løgene, gjorde det, at prisen steg yderligere. 

 

Men hvad der startede som et guldrandet eventyr i 1634 endte i en kollaps i 1637. Mange har senere beskrevet det som den største økonomiske boble i historien, og af nyere bobler kan nævnes IT-boblen i 2000, hvor alle skulle have fingre i IT-aktier – og også dem, som ikke viste sig at være særlig meget værd – hvilket gjorde, at det kollapsede til sidst. 

 

Kryptovaluta er stadig forbundet med en høj risiko for investorerne, og det er utrolig volatilt med en aktiekurs som går op og ned. I 2011, 2013, 2017 og 2021 oplevede kryptovalutaer fx enorme stigninger i værdi, blot for at styrte ned på jorden igen. 

 

Når det går godt, hører vi de fantastiske historier om, hvor mange penge man har kunne tjene på krypto. Som da Martin Thorborg fortalte til BT, at han for sjov købte for 60.000 kr. kryptovaluta for 4-5 år siden, og som nu er 1,3 millioner værd. Man kan undres over, at han synes vi kvinder har sejret os selv ihjel, når det nu nærmere lader til at være ham. 

 

Det er også primært mænd, som investerer i krypto. Ifølge en rapport fra Morning Consult, er 7 ud af 10 krypto-investorer mænd.


Et studie kortlagde, hvorfor kvinder ikke investerer i krypto, og de kom frem til flere grunde. De peger på, at tendensen med, at kvinder generelt investerer mindre i aktier end mænd også smitter af på krypto-investeringer. Hertil fandt de også, at manglende viden om kryptovaluta, samt begreber som blockchain, hvordan man gennemfører en handel eller hvordan en kryptobørs fungerer, afholdt kvinder fra investerer i kryptovaluta. Og en sidste grund kunne være, at kvinder oplever en manglende sikkerhed og høj risiko forbundet med krypto-investeringer. 

 

Til gengæld fandt studiet ikke, at indkomst eller mangel på digitale færdigheder blandt kvinder var et problem for at investere i krypto.  

 

Så hvor er vi med krypto?

 

Ifølge 99Bitcoins, en hjemmeside som tracker information om Bitcoins, så er valutaen blevet erklæret død af de etablerede medier hele 474 gange siden 2010. Så hvis bitcoins kunne tale ville de nok citere forfatteren Mark Twain og sige: “Rygterne om min død er stærkt overdrevne”. 

Det er nok ikke den sidste stigning vi har set hos bitcoins. Men vi har nok heller ikke set det sidste fald. 

 

Det er ligesom med tulipanerne i Holland. Man kan komme til at købe tulipanløgene alt for dyrt, hvis man køber dem midt i en hype-feber. Men fordi der var et kollaps i 1600-tallet, så er vi jo ikke stoppet med at købe tulipaner senere hen. Eller med IT-boblen. Det kan godt være, at der var et kollaps i 2000, men internettet er her stadig i dag. 

 

Krypto står nok ikke et ben i graven, men når alle medierne skriver om bitcoins på himmelflugt, så skaber det også mere opmærksomhed og dermed også flere investorer, som vil have en del af kagen. Det betyder også, at der kan komme en periode, hvor mange vil sælge ud for at hive afkastet hjem, og det kan få bitcoins til at falde igen. Derfor skader det nok aldrig at tage de langsigtede briller på. Uanset om man køber tulipanløg eller bitcoins. 

Pas på modeluner i investering

Læs også: Pas på modeluner i investering