Indsigt

Bekymrende tal fra Kina får advarselslamperne til at blinke kraftigere

Bekymrende tal fra Kina får advarselslamperne til at blinke kraftigere
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 19. januar 2024

Kina offentliggjorde i denne uge tal, der får advarselslamperne til at blinke kraftigere i forhold til risikoen for en større nedtur. Det er især tal for boligmarkedet i december 2023, som vækker den største bekymring. Boligmarkedet i Kina er nu på det laveste niveau siden 2009, og det er på trods af en række tiltag fra regeringens side for at stabilisere boligmarkedet såsom nedsættelse af udbetalingskravene ved køb af bolig og lavere boligrenter. 

“Det svigtende boligsalg sætter de hårdt pressede ejendomsudviklere under endnu større pres, da det er gennem salg af boliger de primært får penge til betaling af lån og renter. Udviklingen må vække bekymring i regeringskontorerne i Beijing og peger på, at Kina snart vil tage større skyts i brug for at få stabiliseret boligkrisen, da man ellers risikerer, at den underminerer hele økonomien, hvis forbrugertilliden svækkes yderligere og forbrugsmotoren går i stå,” lyder det fra Allan von Mehren, cheføkonom i Danske Bank.

 

Kineserne føder færre børn

Derfor er Kina også lige nu meget afhængige af væksten gennem forbrug, så de kan holde økonomien kørende. Forventningerne er, at Kina vil fortsætte væksten med 5 % i 2024, men de er udfordrede af et fald i befolkningstallet, som faldt for andet år i træk med en nedgang på 2 millioner mennesker.

“Et mindre fald i befolkningen er ikke noget, der påvirker væksten kraftigt her og nu. Men på den lange bane er det vigtigt for Kina at få stoppet faldet i fødselsraten og dæmpet faldet i befolkningen. Derudover er der behov for en pensionsreform, hvor den nuværende meget lave tilbagetrækningsalder på 55 år for kvinder og 60 år for mænd bliver gradvist forlænget. Det vil kunne afbøde noget af modvinden fra en faldende arbejdsstyrke,” udtaler Allan von Mehren.

At kineserne får færre børn er muligvis ikke kun et bump vejen, der kan tilskrives corona-pandemien, men snarere en vedvarende tendens.

Yngre kinesiske kvinder vil nemlig ikke giftes

Tæt på halvdelen af unge kinesiske storbykvinder fortæller i en undersøgelse fra 2021, at de ikke planlægger at gifte sig. Omkring 44 % af de adspurgte kvinder sagde, at de ikke planlægger at gifte sig, sammenlignet med næsten 25 % af mændene. De kinesiske kvinder ser især, at ægteskab og børn står i vejen for finansiel frihed.

Adjunkt i sociologi Mu Zheng fra National University of Singapore siger til Business Insider, at der er et “dobbelt pres” for kvinder i Kina til på samme tid at være succesrige karrierekvinder og hengivne hjemmegående husmødre.

“Flere højtuddannede kvinder udskyder eller giver afkald på ægteskab for at holde sig væk fra presset,” udtaler hun til Business Insider.

Så spørgsmålet er om Kina kan få vendt det faldende befolkningstal, når de mangler en stor del af de kinesiske kvinders opbakning til det.

 

En kinesisk krise vil kunne mærkes i Danmark

Får Kina ikke styr på boligmarkedet og falder forbrugsvæksten fortsat, så kan det sende Kina ud i en økonomiske krise, der vil kunne mærkes helt til Danmark.

“Samlet set må man sige at tallene var lidt dyster læsning set med globale vækstbriller, da Kina stadig trækker cirka 1/3 af verdens vækst. Skulle Kina ryge ind i en større økonomisk krise vil det kunne mærkes i hele verden – og dermed også i Danmark. Det er ikke vores hovedscenario men advarselslamperne blinker kraftigere,” konkluderer Allan von Mehren. 

Russisk-amerikansk kvinde idømt 12 års fængsel for donation på $51 til velgørenhedsorganisation

Læs også: Russisk-amerikansk kvinde idømt 12 års fængsel for donation på $51 til velgørenhedsorganisation